Toptijden in de 4 Mijl van Groningen

15 oktober 2018
Topatletiek Vorige

Onder prachtige maar warme weersomstandigheden werd afgelopen zondag de 32e Menzis 4 Mijl van Groningen gelopen. De bekende tocht van Haren naar de Vismarkt in Groningen over 6.437 meter leverde een overall overwinning op voor Davis Kiplagat en Eva Cherono, beiden uit Kenia.

Resultaten mannen

Nadat de wedstrijd om 13.00 uur op weg was geschoten door de burgemeester van Haren ontspon zich een snelle race met een eerste kilometer van 2.37 minuut. Hierna brak de kopgroep en gingen de Kenianen Davis Kiplagat, Albert Rop en de winnaar van 2017 Victor Chumo er vandoor. Daarachter was het een groep met de Nederlanders Mohamed Ali en Khalid Choukoud die tot ruim 3 kilometer bij elkaar bleven. De vijf kilometer doorkomst ging voor de snelle Nederlanders in iets meer dan 14 minuten. Op de bomvolle Vismarkt bleek dat Davis Kiplagat na zijn winst afgelopen week in de Singelloop van Utrecht andermaal de winst greep. Met een tijd van 17.12 minuut bleef hij maar 6 tellen van het parcoursrecord. Albert Rop werd tweede, Victor Chumo derde.

Bij de Nederlandse mannen bleef Mohamed Ali met een tijd van 18.13 minuut aan de eindstreep bijna zes seconden voor op Khalid Choukoud. Ali gaat na de winst in Groningen voor zeven weken naar Ethiopië om zich voor te bereiden op de Zevenheuvelenloop en de Warandeloop. Choukoud heeft ook de volledige focus op de Warandeloop en het EK Cross in Tilburg op 9 december. Derde op de Vismarkt werd verassend Yorben Ruiter van PAC in 18.24 minuut.

Fantastische race Susan Krumins

Bij de vrouwen waren de verwachtingen hooggespannen door de deelname van Susan Krumins aan de 4 mijl. De nummer twee van het EK 10.000 meter werd in een snelle race derde, net na de Keniaanse toploopsters Eva Cherono en Valentina Mateiko. Met haar tijd van 20.03 minuut haalde ze wel 2 seconden af van haar beste tijd uit 2014, maar bleef ze 4 seconden af van de tijd van Maureen Koster die in Groningen de beste tijd, door een Nederlandse atlete gelopen, in handen heeft. Maureen Koster werd zelf vierde vlak voor Julia van Velthoven.

Ook de junioren liepen snelle tijden. Winnaar bij de jongens werd Illian Martens voor Bram Andriessen en Robin van Riel. Jasmijn Lau was bij de meisjes eerste voor Roos Blokhuis en Kristel van den Berg. Aan het totale evenement namen ruim 22.000 lopers deel.

Tekst: Bert Pessink

Foto: Erik van Leeuwen