Twee dagen atletiekspektakel bij NK indoor in Apeldoorn

23 februari 2022
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Alle ogen gaan richting de Nederlandse Kampioenschappen Indoor senioren 2022: het slotweekend van deze indoormaand waar de nationale titels verdeeld zullen worden. De atleten strijden niet alleen om de titels; dit is ook een van de laatste kansen dat zij zich kunnen kwalificeren voor de wereldkampioenschappen indooratletiek (18 tot 20 maart in Belgrado). Wie pakken de titels en wie grijpen de laatste tickets voor de WK Indoor?

Goed nieuws! Per 25 februari gaat stap drie in van de versoepelingen en dat is heel goed nieuws voor de NK indoor atletiek in Omnisport. Zo is er nog meer publiek welkom, gaat de mondkapjesplicht eraf en vindt er geen controle meer plaats op het coronatoegangsbewijs. Het perfecte moment om de atleten toe te juichen tijdens de strijd om de nationale titels. Wij nemen jullie nog even mee naar de momenten waarop het heel spannend kan gaan worden.

Vuurwerk op de sprintonderdelen

60 meter (zaterdag vanaf 12:40 uur)
Joris van Gool heeft de beste papieren om de 60 meter sprint te winnen bij de mannen. Hij voldeed eerder dit indoorseizoen met een tijd van 6,60 seconden al aan de limiet voor de WK Indoor. Taymir Burnet dook dit seizoen eveneens al onder de WK-limiet met een tijd van 6,62 seconden, maar hij kiest dit weekend voor de 400 meter.  We zien Churandy Martina wel in actie op de 60 meter; wat kan hij laten zien? Het Nederlands record staat met 6,58 seconden op naam van Van Gool. 

Geen Dafne Schippers aan de start in Omnisport, maar met Jamile Samuel, regerend kampioene Naomi Sedney en juniorenkampioene N'Ketia Seedo belooft het ook bij de vrouwen een spannende strijd te worden. Wie gaat er met de eretitel vandoor en kan het nog sneller dan de 7,27 seconden waarmee Seedo zich al kwalificeerde voor de WK Indoor?

N'Ketia Seedo op weg naar de nationale titel bij de vrouwen U20 in Apeldoorn

400 meter (series zaterdag vanaf 14:15 uur, finale zondag vanaf 14:10 uur)

Het Nederlands record op de 400 meter staat met 45,99 seconden op naam van Liemarvin Bonevacia. Bonevacia liep dat record vorig jaar tijdens de NK indoor in Apeldoorn. Naast individuele kwalificatie voor de WK indoor, staat er voor de mannen op de 400 meter nog meer op het spel. Iedere atleet zal erop gebrand zijn om een plek af te dwingen in het succesvolle 4x400 meter estafetteteam dat vorig jaar Europees indoorkampioen wist te worden en afgelopen zomer met een zilveren medaille terugkwam van de Olympische Spelen in Tokio. Met namen als Liemarvin Bonevacia, Nick Smidt, Tony van Diepen, Jochem Dobber, Ramsey Angela, Terrence Agard en Isayah Boers aan de start, zijn er kanshebbers genoeg. Wie wordt de koning van de 400 meter?

Ook bij de vrouwen zal de strijd om de plekken in het estafetteteam kunnen leiden tot vuurwerk. Met onder meer Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte aan de start wil je deze race live meemaken. Bol en Klaver hebben de limiet voor de WK indoor reeds op zak. Bij de World Indoor Tour in het Poolse Torun afgelopen dinsdag liet Bol zien dat ze topvorm verkeert. Met een tijd van 50,64 seconden naderde ze haar eigen Nederlands record tot op 1 honderdste van een seconde. Gaat het record er zondag in Apeldoorn aan?

Femke Bol passeert de finish als Nederlands indoorkampioene 2021

60 meter horden (zondag vanaf 15:30 uur)

Op de 60 meter horden hebben Koen Smet en Liam van der Schaaf de limiet voor de WK indoor reeds binnen. Ze zullen allebei gebrand zijn om de nationale titel te pakken. 

Bij de vrouwen is Nadine Visser de favoriet. Toch zal ze de nodige concurrentie krijgen van haar trainingspartner Zoë Sedney. Beide atletes hebben zich reeds gekwalificeerd voor de WK indoor. 

Wordt het net als in 2021 een spannende strijd tussen Nadine Visser en Zoë Sedney?

Limietenjacht op (midden)lange afstand?

800 meter (series zaterdag vanaf 13:50 uur, finale zondag vanaf 14:20 uur)

Op de 800 meter kennen we, na afgelopen weekend, twee Nederlanders met de WK limiet op zak: Tony van Diepen en Samuel Chapple. Van Diepen staat ook op de startlijst van de 400 meter. Kiest hij voor zekerheid en gaat hij zijn WK plek op de 800 meter verdedigen? Of probeert hij zich op de 400 meter in de selectie te lopen? Meerdere atleten kwamen dit seizoen dicht in de buurt van de kwalificatie-eis van 1:46,70 minuten. Met maar zes beschikbare finaleplekken kan het zomaar zijn dat een van de favorieten al sneuvelt in de series. Met dat gegeven ligt de strijd om de medailles in de finale volledig open.  

Bij de vrouwen lijkt Bregje Sloot de beste papieren te hebben om de titel binnen te slepen, maar zal Suzanne Voorrips daar een stokje voor steken?

1500 & 3000 meter (zaterdag vanaf 14:40 uur)

Op de 1500 meter staat Mike Foppen er het beste voor. De limiet voor de WK Indoor staat op 3:39,00 minuten. Heeft Foppen een plan om samen met concurrent Tim Verbaandert een snelle tijd neer te zetten, of is de titel dit weekend het enige doel? Beide atleten staan ook op de startlijst van de 3000 meter. Verbaandert heeft laten zien dat hij op dreef is. Op 12 februari kwam hij in Dortmund in 7:47,42 minuten over de finish en pakte daarmee de limiet voor de WK indoor.

Ook bij de vrouwen heeft tot op heden nog niemand zich weten te kwalificeren op de 1500 meter. Dit zou dan ook zomaar het doel van Diane van Es kunnen zijn; kan zij onder de 4:09,00 minuten duiken?

In 2021 kwam Mike Foppen juichend over de finish. Herhaalt hij dat kunstje dit jaar?

Hoog niveau op technische onderdelen

Kogelstoten (zaterdag vanaf 12:30 uur)

De NK Indoor beginnen op zaterdag meteen met een klapper. Bij het kogelstoten zien we kersvers Nederlands recordhoudster Jessica Schilder in actie. Schilder zette vorige week in Apeldoorn werelds beste indoorstoot in zes jaar tijd op het scorebord. Haar worp van 19,72 meter was ruim verder dan haar eigen Nederlands record van 19,26 meter dat ze een paar weken eerder overnam van Corrie de Bruin. De 19,72 meter werd echter niet erkend als officieel Nederlands record. Komend weekend heeft Schilder een nieuwe kans op het verbeteren van haar Nederlands record. De strijd om de medailles zal verder gaan tussen Benthe König en Aldia van Daalen. Jorinde van Klinken, die traint in de Verenigde Staten, heeft aangegeven geen indoorseizoen in Europa te doen. 

Jessica Schilder tijdens haar stoot van 19.72 meter

Polsstokhoogspringen (zondag vanaf 14:33 uur)

Nederlands recordhouder Menno Vloon is van de partij tijdens deze NK Indoor en hij gaat de concurrentiestrijd aan met Rutger Koppelaar voor wie alles nog open ligt. Vloon wist zich eerder dit seizoen al heel knap te kwalificeren voor de WK indoor, de WK outdoor en de EK outdoor. Vorige week toonde hij zijn uitstekende vorm door in Frankrijk over een hoogte van 5,87 meter te vliegen. Zijn Nederlands record staat op 5,96 meter.

Hoogspringen (zondag vanaf 12:40 uur)

Bij de vrouwen is de favorietenrol weggelegd voor de 18-jarige Britt weerman. Zij sprong eerder dit jaar in Duitsland al naar 1,92 meter en bleef daarmee slechts een centimeter onder het Nederlands indoorrecord van Nadine Broersen. 

Bij de mannen moet er veel gebeuren wil de titel niet naar Douwe Amels gaan. Hij kwam dit jaar al tot een hoogte van 2,26 meter. Achter hem ligt de strijd om de medailles open. Ridzerd Punt voert de lijst van kanshebbers aan nadat hij vorig weekend bij de ASICS NK U20 & U18 het Nederlands record U18 verbeterde naar 2,12 meter.

Ridzerd Punt na het verbeteren van het Nederlands record U18

Verspringen (zondag vanaf 14:05)
Bij de vrouwen zien we twee olympisch medaillewinnaars in actie. Meerkampsters Anouk Vetter en Emma Oosterwegel maken een goede kans op de nationale titel. Ze zullen dan wel af moeten rekenen met specialiste Pauline Hondema.

Anouk Vetter bij de NK indoor in 2021

Tickets en livestream

Wil jij de Nederlandse toppers live in actie zien tijdens de strijd om de nationale titels? Koop dan hier je tickets voor de NK indoor in Apeldoorn. De wedstrijden worden live uitgezonden via meerdere livestreams op ons YouTube kanaal. Bij Omroep Gelderland zie je op zaterdag en zondag om 17:20 uur een uitzending vanuit Apeldoorn met een terugblik op de hoogtepunten van de dag.

Voor meer informatie over de NK indoor en het volledige tijschema: klik hier

 

Fotografie: Coen Schilderman en Erik van Leeuwen

 

NK