'Van Commenee naar UK Athletics'

19 september 2008
Talentontwikkeling Vorige

Diverse Britse media melden donderdag dat Charles van Commenee de knoop heeft doorgehakt en in dienst treedt als hoofdcoach van de Britse atletiekbond, UK Athletics. De 50-jarige coach en bestuurder was de afgelopen jaren technisch directeur van de sportkoepel NOC*NSF en Chef de Mission voor de Olympische Spelen. Onder meer de Guardian en de BBC melden dat de de aanstelling van de Nederlander dinsdagochtend zal worden gepresenteerd (Van Commenee zelf ontkende donderdag nog dat hij al definitief rond zou zijn, wel meldde hij eerder een aanbod van de Britten te hebben ontvangen en te overwegen).

Van Commenee was al eerder in dienst van UK Athletics als coach voor de meerkamp en de springonderdelen. Hij was vier jaar geleden ook al in de race voor de huidige positie, maar vertrok - na onder meer flinke vertraging in de Britse procedure - naar NOC*NSF. De Nederlander wordt in Groot-Brittannië al lang bijzonder hoog aangeslagen, ten eerste omdat Denise Lewis onder zijn begeleiding Olympisch goud won in de zevenkamp (en in eerdere jaren eremetaal bij andere kampioenschappen). Vier jaar later won Kelly Sotherton verrassend brons bij de Olympische Spelen. Bij gereserveerde Britten maakte Van Commenee zich in Athene onsterfelijk door zijn pupil vervolgens met Amsterdamse duidelijkheid uit te maken voor \'wimp\' omdat ze - met een onvoldoende aanvallende strategie op de 800 meter - de kans op zilver zou hebben vergooid. Overigens was het - ook recent nog - dezelfde Sotherton die het wel opnam voor Van Commenee onder het motto \'zonder hem zou ik nooit hebben bereikt wat ik behaald heb.\'

In zijn nieuwe positie zal Van Commenee - in Nederland onder meer coach van internationals als Sharon Jaklofsky en Lieja Koeman - veel aandacht op zich gevestigd weten. Over vier jaar zijn de Olympische Spelen in Londen en het is de Britten er heel veel om gelegen om daar in de atletiek goed voor de dag te komen.