Veel verschuivingen in laatste competitieronde cd-junioren

24 juni 2019
Competitie Vorige

De derde en laatste ronde van de cd-competitie heeft in bijna alle categorieën voor verandering gezorgd. Alleen bij de C-jongens blijven de ploegen in de top 12 hetzelfde. Daar is de afwezigheid van Haag Atletiek opvallend. Het ontbreken van een estafetteploeg in de eerste competitieronde kost de kampioen van 2018 de kop. PAC leidt in drie van de vier competities, de C jongens van Scorpio beginnen als favoriet aan de finale in september.

Scorpio soeverein naar winst, Haag Atletiek niet in de finale

Bij de C-jongens heeft Scorpio nog maar eens duidelijk gemaakt dat zij als favoriet aan de finale beginnen. Ging de winst in de tweede wedstrijd nog naar Phanos, de mannen uit Oosterhout zijn in de slotronde weer heer en meester. Het lijkt allemaal samen te vallen. Zelf een steengoed team op de been brengen en zien dat grote verenigingen als PAC en Haag Atletiek net even een mindere lichting hebben t.o.v. de afgelopen jaren. Haag Atletiek ontbreekt zelfs in de finale, iets wat ze aan zichzelf te danken hebben. Een afwezige estafetteploeg in de eerste wedstrijd leidt tot een achtervolging. Een achtervolging met een bijna goede afloop, alleen helpt het dan niet als de tweede loper op de 800 meter een DQ achter zijn naam krijgt. Haag Atletiek komt 109 punten tekort voor een plaats in de finale. Voor PAC zijn er nog voldoende kansen op eremetaal. Onder aanvoering van Timo Spiering noteert het landelijk de tweede score en gaat het normaal gesproken met Phanos en AC Tion uitmaken wie er naast Scorpio op het podium belandt. AV Tempo is de opvallende naam in de finale. De kleine club uit Bussum heeft in Binne Brok een topper in huis. Op de 300 meter horden komt hij tot 39.57 seconden en dat is de vijfde tijd ooit gelopen. Helaas voor Brok en AV Tempo staat de 300 meter horden niet op het programma tijdens de finale. Alexander Anthonissen werpt in Zevenbergen de discus naar 57.84 meter. Het is niet voldoende voor Spado om de finale te halen, het levert Anthonissen wel een zesde plaats op de ranglijst aller tijden op.

Tweede ploeg PAC met hoogste dagscore, CIKO’66 met stip naar top 12

Een weekend met daarin een CD en een B competitie maakt het leven van een ploegleider er niet makkelijker op. Om overbelasting te voorkomen worden sommige C-junioren niet volledig ingezet om een dag later nog beschikbaar te zijn. Het leidt bij PAC tot het ontbreken van Miro Vlasman en Michelle Frowijn. Om helemaal zeker te zijn dat PAC weer met twee ploegen is vertegenwoordigd haalt Kika de Vos de punten binnen voor de tweede ploeg en komt Tess Jack over van de D-junioren. Mede dankzij hun inspanning is het PAC 2 dat de beste dagscore noteert. Het wordt vooral interessant om te zien wat er van dat tweede team overblijft in september. Het is de Rotterdammers nog nooit gelukt om met twee ploegen op het podium te staan. In 2004 kwam het met een eerste en vijfde plaats het dichtst in de buurt. Gaat het ze dit jaar wel lukken?

GAC Hilversum en Altis plaatsen zich als tweede en derde voor de finale. Als we kijken naar de score van de tweede wedstrijd, met daarin dezelfde onderdelen als in de finale, zijn dit normaal gesproken de twee ploegen die de grootste kans op het podium maken. De verschillen bij de C-meiden zijn echter zo klein dat het podium op voorhand niet in te vullen is. Scopias houdt uitstekend stand en is de vreemde eend in de bijt. Ciko’66 weet met een prima score AV Sprint uit de finale te houden. Het verschil op de meet is slechts vijf punten.

PAC en GAC en dan een hele tijd niets. AC Tion stunt met superwedstrijd

De verhoudingen bij de D-jongens zijn het meest duidelijk. PAC leidt, op de voet gevolgd door GAC Hilversum. Daarachter zijn de verschillen bijzonder klein met Scopias als voorlopige best of the rest. De D-spelen laten nog even op zich wachten, toch is het nu al uitkijken naar een aantal interessante duels. Jozuah Revierre en Angelo de Nooijer zitten elkaar al het hele jaar dwars. In Naaldwijk is Revierre op de 80 meter en het verspringen net de betere van de twee. De 1000 meter heeft ook alles in zich om uit te draaien tot een thriller. Meerdere tijden onder de 3 minuten zien we op verschillende wedstrijden voorbijkomen. In competitieronde 3 leidt Jeffrey de Kok de dans, op de voet gevolgd door Enrico Cossuto. De D-jongens van AC TION pieken op het juiste moment en stijgen met stip naar een twaalfde plaats. De prestaties van de ploeg uit Enschede is des te knapper aangezien zij van alle wedstrijden het meeste last van de wind hebben. Het gaat sowieso goed bij AC TION want we zien maar liefst drie ploegen terug in de finale. En laten nou net de meisjes C, ondanks de aanwezigheid van Marleen Baas, als enige team ontbreken. De dadendrang van AC TION kost AV’23 een finaleplaats.

Phanos met beste dagscore, PAC leidt de dans, Fortius verrast

Bij de D-meiden blijven Phanos, PAC en Almere als enige boven de 6000 punten. Het zijn meteen de drie ploegen die boven de rest uitsteken. De dagwinst is voor Phanos, mede omdat Tess Jack bij PAC uitkomt bij de C-junioren. Indrukwekkend sprintgeweld zien we van Savienne Asikende die tot 8.23 seconden komt (-1.9). De sprintster van Almere’ 81 krijgt in september haar handen vol aan Cristy Pieter. In Papendrecht staat de wind weliswaar wat gunstiger, de 8.10 van Pieter blijft nog steeds een indrukwekkende tijd. In combinatie met een sterke 1000 meter is zij hoofdverantwoordelijk voor de finaleplek van Fortius. De strijd om de twaalfde en laatste finaleplaats is hevig, maar in de laatste wedstrijd maakt Fortius het verschil en is het verschil met Olympus’70 meer dan 200 punten.

Grote ploegen domineren, PAC en Altis met 100 procent score

Maar liefst 15 verenigingen plaatsen zich met 2 of meer ploegen voor de finale. PAC spant de kroon met 5 finaleplaatsen, op de voet gevolgd door Altis, die net als PAC in alle 4 de finales aanwezig is. Opvallend zijn de 3 finaleplaatsen van TION, de twee finaleplaatsen van Scopias en de leidende positie van Scorpio bij de C-jongens. Elf verenigingen plaatsen zich met 1 ploeg voor de finale, met Lionitas, Tempo en Fortius als meest opvallende aanwezigen. Op zaterdag 7 september beginnen alle 48 ploegen weer op 0.

Tekst: Ivo van Haaren