Vier Nederlandse Kampioenen aan de start bij de 14e Weir Venloop

28 maart 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Tijdens de 14e editie van de Weir Venloop verschijnen op zondag 31 maart vier regerend Nederlandse Kampioenen aan de start. De wedstrijd in Venlo staat voor het tweede jaar op rij in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon.

Butter favoriet met Van Nunen en Futselaar op de hielen

De grote favoriet voor het Nederlands Kampioenschap bij de mannen is Michel Butter. Hij heeft een ijzersterk winterseizoen gedraaid. In het najaar werd Michel in Amsterdam Nederlands Kampioen op de marathon. Vervolgens werd hij achtentwintigste bij de Europese cross Kampioenschappen in Tilburg en won hij het Nationaal crosscircuit. Afgelopen maand werd hij voor de vijfde maal in zijn carrière Nederlands Kampioen op de 10 kilometer. Na de Weir Venloop hoopt hij zich bij de marathon van Londen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Zijn persoonlijk record op de halve marathon is 62.25 minuten.

Hij zal in Venlo sterke tegenstand krijgen van Bart van Nunen en Frank Futselaar. Bart werd vorig jaar overtuigend Nederlands Kampioen op de halve marathon en finishte toen na 63.50 minuten op de Venlose Parade. Afgelopen maand in Schoorl gaf hij bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km slechts drie seconden toe op Michel Butter en behaalde daar een zilveren medaille. Frank werd afgelopen maand in Kraggenburg Nederlands cross Kampioen en wist in het afgelopen jaar ook medailles te behalen bij de Nederlandse Kampioenschappen 5000 meter (zilver) en 10.000 meter (brons).


Bart van Nunen, Nederlands kampioen halve marathon 2018.

Bijzonder is dat de gehele top tien van afgelopen jaar weer aan de start verschijnt. Outsiders voor een podiumplaats zijn Mohamed Ali (vorig jaar zilver), Joeri Wolf (vorig jaar brons), Edwin de Vries (zilver bij NK marathon), Gert-Jan Wassink, Ronald Schröer (dit jaar snelste Nederlander bij de halve marathon van Egmond) en Jesper van der Wielen. De Limburger Ricardo Floris, bij veel Nederlandse Kampioenschappen goed voor een top twaalf notering, zal eveneens aan de start verschijnen.

Nederlands kampioene cross Lau debuteert op halve marathon

Bij de vrouwen debuteert de kersverse Nederlands Cross kampioene Jasmijn Lau op de halve marathon. In Kraggenburg pakte ze in een sterk veld verrassend de Nederlandse titel. In Venlo gaat ze de strijd aan met Kim Dillen (afgelopen maand zilver bij de NK 10 km en een persoonlijk record van 72.50 minuten op de halve marathon), Jill Holterman (liep vorig jaar in Valencia een tijd van 73.34 minuten), Jacelyn Gruppen (behaalde vorig jaar in Venlo de zilveren medaille) en de Limburgse Bo Ummels die in oktober bij de Bredase Singelloop een tijd liep van 75.48 minuten.

Tekst: Venloop
Foto: Ted Boots

 

NK