Vijf feiten over...de Klaverblad Arena Games

08 juli 2017
Wedstrijden Vorige

De Klaverblad Arena Games staan zondag op het programma. Wij zetten vijf bijzondere en opmerkelijke weetjes op een rijtje over deze vaste waarde op de atletiekagenda.

21ste editie
Alweer voor de 21ste keer reizen topatleten af naar Hilversum, waar op zondag 9 juli op de banen van de Gooise Atletiek Club (GAC) de Arena Games plaatsvinden. In 1996 stond de eerste editie op het menu, als opvolger van de Nationale Pinksterwedstrijden die vele jaren op dezelfde banen werden gehouden. Het bleek een succesvolle doorstart van een mooie traditie. In 2008 moest er even pas op de plaats worden gemaakt. Omdat de baan vernieuwd werd, gingen de wedstrijden in Hilversum toen niet door.

Een van de grote drie
De Arena Games maken onderdeel uit van het Nationaal Baancircuit, dat sinds 1997 bestaat. Samen met de Ter Specke Bokaal en de Gouden Spike vormt dit evenement de ruggengraat van de zomerse, nationale wedstrijdkalender van Nederland. Het circuit geeft Nederlandse toppers en subtoppers een podium om op te excelleren. Voor talenten is het, mede dankzij buitenlandse tegenstanders, een uitstekende manier om op een stap te zetten naar de internationale wedstrijden.

Oudste records
Waar een atletiekwedstrijd wordt gehouden, wordt gekeken naar records. En dat is op de banen van GAC niet anders. De oudste records die zondag worden aangevallen staan op naam van Erik de Bruijn. De tweevoudig olympiër was in de jaren tachtig en negentig een fenomeen in het discuswerpen en kogelstoten. Hierdoor heeft hij op beide onderdelen nog steeds de records in handen in Hilversum. De Bruijn slingerde op 23 mei 1988 zijn discus 66,08 meter weg. Zijn kogel belandde, ook op die dag, na een vlucht van 20,05 meter op de grond.

Primeur bij polsstokhoogspringen
De Arena Games beleven dit jaar een primeur. Voor het eerst staat er het onderdeel polsstokhoogspringen bij de mannen én de vrouwen ingepland. Volgens Arjan van Harn, voorzitter van de wedstrijdorganisatie, een primeur in de historie van het toernooi. Vorig jaar bijvoorbeeld, werd dit onderdeel alleen voor mannen gehouden. Toen vonden de Arena Games overigens in september plaats, vanwege de Olympische Spelen en het EK.

Grote namen
Wat dacht je van Anouk Vetter, Europees kampioen op de zevenkamp? En de Nederlandse kogelstoot-koningin Melissa Boekelman? Of Fabian Florant, de houder van het record op het hinkstapspringen? En dan hebben we het nog niet eens over Nadine Broersen (meerkamp), Erik Cadée (discuswerpen), Femke Pluim (polsstokhoogspringen) en Denzel Comenentia (kogel). In totaal hebben 253 atleten zich ingeschreven. Komt dat zien dus, zondag in Hilversum.