Visser en Van Gool pakken sprinttitels op dag 1 NK

29 augustus 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Nadine Visser en Joris van Gool hebben in Utrecht de titels op de 100 meter gepakt. Visser blijft met 11.25 seconden, de zevende tijd ooit, Van Hunenstijn en Sedney net voor. Van Gool is soeverein en loopt met 10.17 seconden net geen persoonlijk record. Mike Foppen heeft zijn eerste gouden medaille binnen op de 5000 meter, die bij de vrouwen gewonnen wordt door Diane van Es. Jessica Schilder onttroont Melissa Boekelman bij het kogelstoten.

Sprinters maken optimaal gebruik van uitstekende omstandigheden

Bij gebrek aan toeschouwers en tribunes staat niets een gegarandeerde wind mee race in de weg. Blaast hij in de ochtenduren nog iets te hard in de rug, de finales hadden niet onder betere omstandigheden gelopen kunnen worden. Dat de finale bij de vrouwen op voorhand onvoorspelbaar is, blijkt wel uit de rijtjes die door de aanwezige coaches zijn gemaakt. Het was goed zoeken om een gelijkwaardige top 3 te vinden. Waar wordt zo’n race dan gewonnen. In dit geval bij de start want Visser hebben ze niet meer teruggezien, ondanks de angst van de winnares dat Van Hunenstijn op het laatste gedeelte haar nog zou passeren. Even veren de aanwezigen op door het zien van de tijd op de klok, helaas voor Visser en omstanders wordt de 11.04 seconden al snel gecorrigeerd naar 11.25 seconden, nog altijd de zevende tijd ooit gelopen. Van Hunenstijn komt in de slotfase nog dichtbij, maar moet zich tevreden stellen met het zilver, op een honderdste gevolgd door Naomi Sedney.

Spannend wordt de finale bij de mannen niet, zeker nadat Christopher Garia zich na de halve finale geblesseerd terug moet trekken. Dat maakt de prestatie van Joris van Gool des te knapper. De 9.99 seconden die bij hem in eerste instantie op de klok verschijnt wordt na het zien van de vrouwenfinale al met een korreltje zout genomen. Het wordt uiteindelijk 10.17 seconden, zijn tweede tijd ooit. Nu moeten we daar wel bij zeggen dat de 10.16 seconden met optimale wind, op hoogte en in  La Chaux de Fonds, het walhalla voor fenomenale sprinttijden, werd gelopen. Je mag dus voorzichtig concluderen dat het handjevol toeschouwers in Utrecht de voorlopig beste race uit Van Gool zijn carrière heeft gezien. Achter van Gool zijn het junior Keitharo Oosterwolde en de nog relatief onbekende Netanel Dorothea die met uitstekende tijden (10.49 om 10.51) het podium voltooien.

Foppen serieus getest voor titelprolongatie, Diane van Es oppermachtig

Mike Foppen wil dit weekend iets doen wat 37 jaar geleden voor het laatst is gerealiseerd. Goud op de 1500 en 5000 meter. Stijn Jaspers kreeg het in 1983 voor elkaar, Foppen is een eind op weg. Nadat hij zich in eerste instantie soepel kwalificeert voor de finale van de 1500 meter, moet hij op de 5000 meter serieus aan de bak. Marathonloper Frank Futselaar, die 4 oktober in London een poging doet om de Olympische limiet te lopen, heeft 8 minuten lang het tempo bepaald, waarna Foppen zijn eerste versnelling plaats. Een versnelling die in eerste instantie alleen beantwoord wordt door Benjamin de Haan. Maar waar De Haan terugzakt is het Futselaar die zich terugknokt in de wedstrijd om tot op zo’n 15 meter van Foppen te komen. Verder dan dat laat Foppen het niet komen maar het podium kent louter winnaars met Stan Niesten op een derde plaats. De 1500 meter van zondag is hoe dan ook de moeite waard, want alle favorieten weten zich te plaatsen. Thijmen Kupers maakt misschien wel de meeste indruk en had dan ook geen problemen om zichzelf de favorietenrol toe te dichten.

Het podium bij de 5000 meter voor vrouwen is al sneller bekend want Bo Ummels, de verrassende Marijke de Visser en Diane van Es, slaan al snel een gat met de rest van het veld. Van Es maakt 3000 meter uitstekend gebruik van het kopwerk van Ummels en slaat vervolgens het beslissende gat en loopt met 15.44.50 seconden een prima tijd. De Visser loopt als enige in het veld een nieuw persoonlijk record, Ummels moet zich met brons tevreden stellen. En zo hebben we na Hassan, Krumins, Koster en Vastenburg in Diane van Es opnieuw een uitstekende atlete op de middellange afstand.

Zien we Florant nog terug op het NK? Schilder ijzersterk in kogelring

Officieel nemen we na dit NK afscheid van Fabian Florant, als het aan trainer Hans Coolen ligt plakt hij er gewoon nog een jaartje aan vast. Florant heeft aan 1 geldige poging bij het hinkstapspringen genoeg voor de titel, bij het verspringen is het tot de allerlaatste poging spannend. Antonny Ediagbonya heeft in de vierde poging de leiding overgenomen van Florant maar die bewaart zijn beste sprong voor het allerlaatste moment. Lang blijft het onduidelijk hoe ver hij is, met 7.35 meter komt hij 3 cm tekort voor de titel. Ediagbonya heeft nu in 2020 zowel de indoor als de outdoor binnengehaald en treedt daarmee in de voetsporen van zijn trainer Steven Nuytinck, die hetzelfde in 2017 deed.

De titel bij de vrouwen blijft wel in dezelfde handen want Anouk Vetter komt bij het verspringen geen moment in de problemen. Een wedstrijd waar we misschien iets meer van hadden verwacht maar Vetter, met een prima serie, blijft met 6.24 meter buiten schot van de specialisten. Joyce Schumacher springt misschien wel het verst van iedereen, de atlete van AV’23 heeft wat moeite om de balk te vinden en wordt derde met 6.06 meter, net achter Pauline Hondema, die zoals gewoonlijk haar beste sprong voor de laatste poging bewaart.

Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Melissa Boekelman trakteren het kogelpubliek op een heerlijke wedstrijd. Met slechts vier vrouwen aan de start verveelt de wedstrijd geen moment. Schilder zet de toon met 17.85 meter in de tweede poging maar je krijgt niet meteen het idee dat met deze afstand de wedstrijd op slot zit. Van Klinken, eerder al goed voor goud bij het discuswerpen, countert twee keer uitstekend en ook Boekelman komt vanaf poging 4 beter in de wedstrijd. Voor Boekelman blijft het bij 17.50 meter en brons, ook Van Klinken komt niet meer aan de 17.85 meter van Schilder. Die kan in de laatste poging vrijuit stoten en doet dat dan ook. Met 18.27 meter sluit ze de wedstrijd af met een nieuw pr en titel.

Nu is Boekelman nog lang niet uitgestoten, bij de mannen zien we wel een definitieve wisseling van de wacht. Patrick Cronie had zijn zinnen in eerste instantie gezet op het EK, maar nadat die werden afgelast was doorgaan geen optie meer. Voor het NK werkte hij zich nog 5 weken in het zweet en verdwijnt hij met zilver van het toneel. Sven Poelmann is de nieuwe man aan het front want met 19.03 meter pakt hij zijn eerste seniorentitel.

Overige winnaars dag 1

Kogelslingeren mannen: Denzel Comenentia 70.53 meter
Kogelsingeren vrouwen: Wendy Koolhaas 64.77 meter
Discuswerpen mannen: Stephan Dekker 54.48 meter
Hinkstap vrouwen: Danielle Spek 12.66 meter

Volg de ASICS NK Atletiek live via de livestream op ons YouTube-kanaal. Kijk voor alle foto's van dag 1 op het Facebook-account van de Atletiekunie.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Erik van Leeuwen

NK