Voorbeschouwing NK Cross - Junioren A & B

10 maart 2016
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Dit weekend (12 en 13 maart) worden in Oldenzaal de Nederlandse Kampioenschappen cross gelopen. Dit is tegelijkertijd ook de afsluitende wedstrijd van het Lotto Crosscircuit. Op zaterdag is het de beurt aan de jongere junioren en de masters, terwijl de oudere juniorencategorieën en senioren op zondag aan hun NK beginnen. Vandaag blikken wij vooruit op het parcours en de junioren A en B.

Parcours

De NK Cross vinden dit jaar plaats op het recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. Het park zelf bestaat vooral uit grasland en het parcours zal dan ook voornamelijk uit grasstroken bestaan. Naast deze grasstroken bestaat het parcours deels uit zandstroken waar de sterkste lopers het verschil kunnen maken. Het technische aspect zal met relatief weinig bochten minder van belang zijn, afgezien van de glooiingen in het parcours. Afhankelijk van het weer zal het parcours de krachtlopers goed liggen, vooral diegenen onder hen die de tempowisselingen op de zandpassages goed aankunnen.
Voor meer informatie zie: http://www.enschedemarathon.nl/parcours-nk/.

Meisjes junioren B, 4000 meter, 11.00 uur

De huidige stand in het Lotto Crosscircuit: 1. Jasmijn Lau (Ciko ’66), 750 punten; 2. Merel van der Marel (Haarlemmermeer), 700 punten; 3. Roos Blokhuis (Passaat), 625 punten, 4. Jasmijn Bakker (Triathlon), 600 punten, 5. Marije Hijman (PAC), 525 punten.

De huidige leidster in het klassement van het Lotto Crosscircuit, Jasmijn Lau, gaat als favoriete van start. Zij won alle crossen waar zij dit jaar startte en zal haar zinnen hebben gezet op het goud. Haar grootste bedreiging is Merel van der Marel, huidig nummer 2 in het klassement. Ze wist te winnen in Kerkrade en pakte brons op de 1500m indoor vorige week tijdens de AA Drink NK Indoor. Naast deze twee dames zullen C-juniore Roos Blokhuis, EYOF-kampioene 2000 meter steeple Jasmijn Bakker en Marije Hijman zich ook mengen in de strijd om de medailles.

Wat het klassement betreft kan de zege Lau niet meer ontgaan, want zij heeft het maximale aantal punten bereikt door 3 wedstrijden te winnen, een prestatie die niet meer te evenaren valt. Ook Merel van der Marel is zeker van haar tweede plaats. Voor het brons lijkt Blokhuis de beste papieren te hebben, maar Bakker kan haar nog inhalen mits zij een podiumplek haalt en voor Blokhuis finisht.

Jongens junioren B, 5900 meter, 11.25 uur

Stand in het Lotto Crosscircuit: 1. Benjamin Schurink (Cifla), 675 punten; 2. Maikel Peeman (Flakkee), 675 punten; 3. Mark Naaijer (Energie), 675 punten; 4. Robin van Riel (Attila), 625 punten, 5. Ilian Martens (Cifla), 435 punten.

Bovenaan in het klassement van de jongens junioren B staan Benjamin Schurink, Maikel Peeman en Mark Naaijer, allen op hetzelfde puntenaantal. Alle drie deze kanshebbers wisten al wedstrijden op hun naam te schrijven dit seizoen. Zij worden op kleine achterstand gevolgd door Robin van Riel,  die ook al een wedstrijd wist te winnen. Aangezien alle crossen tot nu toe naar een andere winnaar gingen, lijkt de strijd om de titel hier erg open te liggen.

Wat betreft de stand in het crosscircuit moeten de kaarten ook nog geschud worden. Schurink, Peeman en Naaijer hebben evenveel punten en dezelfde medaillespiegel, wat betekent dat het podium van het NK en het crosscircuit wel eens identiek zouden kunnen zijn. Ieder van hen kan echter ook nog van het podium gestoten worden, aangezien Robin van Riel slechts 50 punten achterstand heeft en wellicht zijn minste resultaat van tijdens de Warandeloop kan wegpoetsen.  

Jongens junioren A, 7800 meter, 13.40 uur

De stand: 1. Kalid Amin (Triathlon), 750 punten; 2. Bram Anderiessen (AKU), 600 punten, 3. Yahala Awan Aman (Argo), 600 punten, 4. Tom Hendrikse (AAC ’61), 460 punten, 5. Edwin Sjerps (SAV), 435 punten.

Sinds de Sylvestercross is Kalid Amin de te kloppen man bij de jongens junioren A. Hij is sinds oudejaarsdag ongeslagen op al zijn wedstrijden. Zo is hij huidig Nederlands Kampioen op de 10km en 3000m en lijkt dus hier op zijn volgende titel af te stevenen. De concurrentie zal komen van Yahala Awal Aman en B-junior Bram Anderiessen, die gedeeld tweede staan in het klassement. Andere gegadigden voor een medaille zijn Tom Hendrikse en Edwin Sjerps, die beiden dit jaar al twee medailles hebben veroverd.

De namen van de A-junioren die het podium in het crosscircuit zullen bekleden zijn al bekend, de volgorde moet alleen nog bepaald worden. Kalid Amin is al zeker van de overwinning, maar Yahala Awan Aman en Bram Anderiessen moeten nog onderling uitmaken wie er tweede en wie er derde wordt.

Meisjes junioren A, 5900 meter, 14.20 uur

Stand: 1. Veerle Bakker (Triathlon), 750 punten; 2. Ashley Melcherts (Energie), 700 punten; 3. Kristel van den Berg (Energie), 625 punten; 4. Josien Scheepens (KAV Holland), 530 punten; 5. Susan van Werperen (LSV Invictus), 445 punten.

Net als de jongens kennen ook de meisjes junioren A een grote favoriete in de persoon van Veerle Bakker. Zij won al haar crossen in het crosscircuit en lijkt onbedreigd naar de overwinning in het klassement te gaan. Voor het NK zal zij echter wel af moeten rekenen met de nummer 2 Ashley Melcherts, die in Kerkrade won bij afwezigheid van Bakker, en diens ploeggenote Kristel van den Berg, die outdoor Nederlands Kampioene is bij de senioren op de steeple. Andere dames om rekening mee te houden zijn Nederlands Kampioene 10 km Josien Scheepens en EYOF-kampioene Diane van Es (PAC), die gezien haar leeftijd ook nog bij de meisjes B zou mogen starten.

Ook het podium in het crosscircuit ligt al zo goed als vast: Bakker en Melcherts zijn zeker van respectievelijk de eerste en de tweede plek en Scheepens lijkt slechts een theoretische kans te hebben om van den Berg van het podium af te stoten.