Voorbeschouwing NK Cross - Senioren

11 maart 2016
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Komend weekend (12 en 13 maart) worden in Oldenzaal de Nederlandse Kampioenschappen cross gelopen. Dit is tegelijkertijd ook de afsluitende wedstrijd van het Lotto Crosscircuit. Op zaterdag is het de beurt aan de jongere junioren en de masters, terwijl de oudere juniorencategorieën en senioren op zondag aan hun NK beginnen. Vandaag blikken we vooruit op de wedstrijden bij de senioren en geven we de weersvoorspellingen voor het weekend. Wil je de voorbeschouwing op de juniorenraces nog eens teruglezen? Deze kun je hier vinden.

Weersvoorspellingen

De laatste weken is het in de buurt van Enschede relatief droog geweest en afgezien van de kans op een bui lijkt het ook de komende dagen niet al te nat te worden. Dit is een goed teken voor de zwaardere lopers: lange en zware modderstroken zal ze waarschijnlijk bespaard blijven. Ook voor de toeschouwers lijkt het een aangenaam weekend te worden; volgens de verwachtingen wordt het overwegend zonnig met een flauw windje en een temperatuur van rond de 8 graden.

Lange cross mannen, 11600 meter, 11.55 uur

De stand in het Lotto Corsscircuit: 1. Jurjen Polderman (Clytoneus), 650 punten; 2. Mohamed Ali Mohamed (Nijmegen Atletiek), 515 punten; 3. Khalid Choukoud (Haag Atletiek), 500 punten; 4. Noah Schutte (Leiden Atletiek), 430 punten; 5. Roy Hoornweg (Passaat), 425 punten.

Bij de lange cross mannen is er dit jaar een sterk deelnemersveld. Zo start de nummer 1 in het Lotto Crosscircuit, Jurjen Polderman. In december was hij nog deelnemer aan de EK Cross in Hyères. De man die hem in Breda nog versloeg , Tom Wiggers (AV Haarlem) zal er ook bij zijn. De twee andere grote kanshebbers voor een podiumplek hebben dit jaar al een nationale titel op zak: Dennis Licht (AV ’34) werd in Apeldoorn Nederlands Kampioen op de 3000 meter indoor en Michel Butter (AV Castricum) pakte in Schoorl de titel op de 10 km.

In het crosscircuit worden nog de nodige verschuivingen verwacht, zeker omdat een aantal toppers nu pas op 2 wedstrijden staan en daarom nog een wedstrijd “tegoed” hebben. Jurjen Polderman kan door geen van de deelnemers aan het NK Cross meer ingehaald worden, maar dit kan niet worden gezegd van Mohamed en Choukoud. Schutte kan bij een goede klassering beide lopers nog inhalen, maar hetzelfde geldt voor Wiggers en Butter die tijdens het NK hun derde wedstrijd gaan lopen. 

Lange cross vrouwen, 7800 meter, 12.55 uur

Stand in het crosscircuit: 1. Ruth van der Meijden (Cifla), 625 punten; 2. Sabine van de Reijt (Sprint), 520 punten; 3. Anouk Claessens (Leiden Atletiek), 495 punten; 4. Andrea Deelstra (AV Heerenveen), 450 punten, 5. Inge de Jong (Trias), 450 punten.

Bij de dames zijn er 3 duidelijke topfavorieten, waaronder de dame die in het klassement van het crosscircuit aan de leiding gaat, Ruth van der Meijden. Zij is regerend kampioene en zal proberen haar titel te verdedigen. Hiervoor zal zij af moeten rekenen met Sabine van de Reijt, die tweede staat in het klassement, maar vooral met Andrea Deelstra (AV Heerenveen), die met een wedstrijd minder 4e staat in het klassement en de limiet op de marathon voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro al op zak heeft.

De strijd om de overwinning in het crosscircuit gaat nog tussen twee vrouwen: Ruth van der Meijden en Andrea Deelstra. Ondanks dat van der Meijden op dit moment de leiding heeft, zal Deelstra haar passeren als ze Nederlands Kampioene wordt. De verwachting is dat de andere dames strijden om de derde plek, waarbij Sabine van de Reijt de beste papieren lijkt te hebben, vooral omdat zij nog haar lagere puntentotaal van de Warandeloop mag wegstrepen.

Korte cross vrouwen, 2500 meter, 15.00 uur

Stand: 1. Manon Kruiver (NOVA), 725 punten; 2. Julia van Velthoven (Cifla), 600 punten; 3. Marije Peters (Cifla), 575 punten, 4. Karin Nieuwenhuijsen (Hellas), 570 punten, 5. Lotte Krause (AKU), 550 punten.

Bij de korte cross van de vrouwen finishten Nederlands Kampioene Manon Kruiver en Julia van Velthoven zij aan zij en ook dit jaar staan zij weer aan de start. Afgezien van de nummers 1 en 2 van het crosscircuit staan ook de nummers 3 (Peters), 4 (Nieuwenhuijsen) en 5 (Krause) op de startlijst. Ieder van deze dames is dit jaar al eens op het podium beland, dus veel kan op dit onderdeel afhangen van de vorm van de dag.

De winnares van het crosscircuit staat al vast, dat wordt Manon Kruiver, want zij is niet meer te achterhalen door de rest van het veld. De strijd om de overige podiumplekken ligt nog open, want het gaat tussen de nummer 2 (van Velthoven) en 5 (Krause) is slechts 50 punten. Twee van deze 4 dames heeft echter een voordeel ten opzichte van de rest: van Velthoven won in Soest en heeft hierdoor de beste medaillespiegel en Nieuwenhuijsen mag nog haar laagste puntentotaal van de Warandeloop wegstrepen.

Korte cross mannen, 2500 meter, 15.15 uur

Stand: 1. Sjoerd Weijers (Nijmegen Atletiek), 700 punten; 2. Ralf Nieuwenhuizen (Rotterdam Atletiek), 600 punten; 3. Bas van Hooren (Atletiek Maastricht), 515 punten; 4. Nils Pennekamp (Phanos), 500 punten; 5. Neal Bouterse (Prins Hendrik), 420 punten.

Net als vorig jaar wordt het snelste onderdeel van de dag voor het laatst bewaard. Hierin lijkt het nog spannend te gaan worden tussen Sjoerd Weijers die bovenaan staat in het klassement, en Nils Pennekamp, die zowel in Soest als in Kerkrade als eerste Nederlander over de meet kwam en regerend Nederlands Kampioen is. Naast dit duo zullen Ralf Nieuwenhuizen en Bas van Hooren zich als nummer 3 en 4 willen mengen in de strijd om de medailles. Alle 4 deze mannen zullen echter ook rekening moeten houden met Wouter Ploeger (AAC ’61) die de laatste cross in Breda won.

De strijd in de overwinning in het crosscircuit gaat nog tussen de nummers 1 en 2 van het NK van vorig jaar: Weijers, de huidige leider, en Pennekamp. Weijers gaat nog aan de leiding, maar met een perfecte score van 500 punten uit 2 wedstrijden heeft Pennekamp genoeg aan een plek bij de eerste 2 mits hij voor Weijers eindigt. Voor de derde plek heeft Nieuwenhuizen de beste papieren, alleen van Hooren heeft nog een theoretische kans hem van het uiteindelijke podium te storen.