Vrouwen PAC nieuwe leider in eerste divisie, mannen AV’23 krijgen gezelschap van AV Lycurgus

27 mei 2019
Competitie Vorige

De vrouwen van PAC hebben met nog 1 wedstrijd te gaan de leiding in de eerste divisie genomen. Met Groningen Atletiek, AV’23 en AV Sprint heeft PAC zich losgeweekt van de rest van de ploegen. Bij de mannen heeft AV’23 bovenin gezelschap gekregen van AV Lycurgus. B-junior Gino van Wijk zorgt voor persoonlijk succes door met 10.64 seconden de limiet voor het EK-20 te lopen.

Duidelijke top 4 bij vrouwen

Met het wegvallen van Rotterdam Atletiek lag de koppositie bij de vrouwen voor het oprapen. De Rotterdammers hadden in de eerste wedstrijd nog de beschikking over een aantal atleten dat bij het NK teams een groot aandeel had in het binnenhalen van de titel. Terwijl Rotterdam Atletiek in Tampere knap tweede wordt bij de Europacup voor clubteams, neemt een andere Rotterdamse ploeg in eigen land de regie in handen. Met 5 overwinningen en 7 podiumplaatsen (13 onderdelen in totaal) stijgt PAC met stip van 3 naar 1 en is het gat met de nummer 5 zo groot, dat de finale ze bijna niet meer kan ontgaan. De basis wordt gelegd bij de loopnummers met overwinningen op de 400 meter (Karamowa), 800 meter (Corinde van Es) , 1500 meter (Diana van Es) en de 4x400 meter ploeg. Als Killiana Heijmans meedoet, dan weet je dat de kans groot is dat de 12 punten bij pols naar PAC gaat. Het wordt in Alphen aan de Rijn een mooie tweestrijd met Groningen Atletiek. De Groningers staan één keer meer op het podium dan hun naaste belagers, uiteindelijk komen ze 2 punten tekort voor de dagzege. In het algemeen klassement stijgen ze van 5 naar 2. Leonie van Vliet, volledig hersteld van haar enkelblessure, loopt op haar oude baan een uitstekende 100 meter in 11.63 (+2.0) maar moet de overwinning op de 200 meter laten aan Myke van de Wiel. Een competitiewedstrijd die dankzij de aanwezigheid van Sofie Lövdal internationale allure krijgt. De Finse werd al eens zesde bij het EJK en bezorgt Groningen Atletiek de maximale 12 punten op de steeple.

Achter PAC en Groningen Atletiek is AV’23 al jarenlang de meeste stabiele factor in de eerste divisie . Het is steevast goed genoeg voor de finale, alleen missen ze net de kwaliteit om mee te kunnen draaien in de eredivisie. Bemoedigend is het optreden van Tara Yoro, die bij het verspringen (6.04 meter) de enige overwinning voor AV’23 binnenhaalt. Het contrast met AV Sprint is groot. Qua punten is het een alles of niets ploeg en dat is duidelijk terug te zien in de manier waarop de punten worden vergaard. De zusjes Van de Wiel hebben hun vroege topvorm vast weten te houden en krijgen gezelschap van Anouk Vetter die zich van haar beste kant zien. Niet alleen door overwinningen bij kogel (15.51) en speer (54.22), maar ook door haar optreden op de 4x400 meter. Daarop komt AV Sprint niet met het beste team aan de start, de 3 punten zouden aan het einde van de rit wel eens heel waardevol kunnen zijn. De kans is groot dat het team bij de laatste wedstrijd, in Breda, met Nadine Broersen en Marit Dopheide nog een behoorlijke kwaliteitsimpuls krijgt.  De eerste vier ploegen plaatsen zich voor de finale, nummer 5 AV NOP heeft 13 punten achterstand op AV Sprint.

Van Wijk naar Zweden, 7 ploegen maken nog kans op finale

Bij de mannen is er van spanning wel degelijk sprake. AV’23 heeft bovenin gezelschap gekregen van AV Lycurgus. Gino van Wijk wordt de man van de dag want met 10.64 blijft hij 0.01 van een seconde onder de limiet voor het EK-20. En dan te bedenken dat Van Wijk B-junior is. De 10.64 is daarnaast ook de tweede tijd ooit gelopen door een Nederlandse B-junior. De dubbel van Van Wijk is de basis voor de gedeelde koppositie met AV’23. Die weten hun uitstekende eerste wedstrijd geen vervolg te geven en eindigen in Alphen slechts op een achtste plaats. De voorsprong na de eerste wedstrijd was echter zo groot dat het nog altijd de leiding in handen heeft. De wedstrijd wordt gewonnen door AAC met drie zeges en maar liefst zeven podiumplaatsen. 1 Van die overwinningen komt op naam van Ludo van Nieuwenhuizen. De junior liep op zaterdag in Oordegem voor het eerst onder de 1.50.00, een dag later hoeft het beduidend minder hard om de 12 punten binnen te halen. Tel daarbij op het traditioneel sterke werpen en AAC mag in september eigenlijk niet ontbreken. AV Sprint is de verrassing van de dag. De nummer acht van de eerste wedstrijd, pakt vier overwinningen en wordt tweede in het klassement. Het heeft de beschikking over de ‘aangetrokken’ Jurjen Polderman die de winst pakt op de 5000 meter. Meerkamper Sjoerd Pastoor springt voor het eerst in zijn leven over de 7 meter, maar heeft de pech dat de wind iets te hard in de rug blaast. Mocht het in de laatste wedstrijd kunnen beschikken over Pieter Braun, dan is een finaleplaats nog niet uitgesloten. Op die vierde plaats staat nu AV Spado, dat je een beetje kan vergelijken met het team van AV’23 bij de vrouwen. Super stabiel met weinig uitschieters naar beneden. Sven van Merode is 1 van de vijf springers die over de 2.00 meter gaat, hij moet de overwinning aan Marius Wouters laten (beiden over 2.05). Ook AV de Spartaan en AV Hylas maken nog kans op de finale waardoor we met zeven ploegen rekening moeten houden.  

Rotterdam Atletiek en ’t Haasje behouden leiding in tweede divisie

In de tweede divisie hebben NSAV ’t Haasje en Rotterdam Atletiek de leiding behouden.  De mannen van Rotterdam Atletiek hebben uiteraard ook niet meer de beschikking over de NK teams gangers, het heeft een straatlengte voorsprong en weten nu al bijna zeker dat ze in september een gooi kunnen doen naar promotie. Het moet de dagzege laten aan Eindhoven Atletiek. Sven Roosen tankt vertrouwen richting het NK meerkamp met een uitstekende speerworp van 56.05 meter. Eindhoven Atletiek blijft als enige ploeg boven de 8000 punten. Extra knap, aangezien de wedstrijd in Eindhoven de enige is waar de atleten op de sprintonderdelen wind tegen hebben. Prins Hendrik heeft de tweede positie na de eerste wedstrijd niet vast kunnen houden. Het is, in tegenstelling tot Rotterdam Atletiek, in de breedte nog niet sterk genoeg om zonder de NK teams atleten bovenin mee te draaien. Dan helpt het ook niet als de steeple onbezet blijft en er een DQ op de 200 meter achter je naam komt te staan. Ook nummer 3 AV Haarlemmermeer zien we niet terug in de top aangezien hun 400 meter horden de finish niet haalt. AV Athlos en Nijmegen Atletiek profiteren en vinden we nu terug in de top acht.

Bij de vrouwen houdt NSAV ’t Haasje knap stand. De Nijmeegse Studenten Atletiek Vereniging heeft in Vera Feitsma een heuse puntenpakker in huis. Vooral de 1.03.45 op de 400 meter horden maakt indruk. Met 3.20 meter bij pols van Katharina Camminady doe je uitstekend mee in de tweede divisie. De vrouwen van Eindhoven Atletiek pakken net als hun mannelijke collega’s de dagzege en kunnen zich op gaan opmaken voor de finale. De top 8 in het klassement heeft zich redelijk losgeweekt. AV Haarlem en Vitalis hebben de plaatsen ingenomen van Energie en Isala’96. Het verschil tussen nummer 8 Phanos en nummer 9 Energie is 460. Niet onoverkomelijk maar een pittige opgave. Het is te hopen voor de ploegen dat ze een steepleloopster tot hun beschikking hebben, want dat kan wel eens het verschil gaan maken. Voor 1 van de mooiste races van de dag moeten we naar Grootebroek. Jetske van Kampen doet er op de 800 meter alles aan om Annemarie Slangewal vroegtijdig te lossen, Slangewal weet op het laatste moment nog de overwinning te pakken. Beide vrouwen blijven onder de 2.10.00 en dat mag je gerust het slechten van een barrière noemen.

AV Zaanland en Haag Atletiek solliciteren naar plek in tweede divisie

AV Zaanland en Haag Atletiek domineren ook de tweede wedstrijd in de derde divisie. Met Sophie Klumper, Michelle Oud en Lisanne Drost had AV Zaanland bij de eerste wedstrijd al een uitstekende kern, tel Jill Holterman daarbij op en je hebt een onverslaanbare machine gecreëerd. Het moet heel raar lopen willen we AV Zaanland volgend jaar niet terugzien in de tweede divisie. Dat geldt ook voor de mannen van Haag Atletiek. Het seizoen kan al niet meer stuk met het binnenhalen van de Nederlandse titel op het hoogste niveau, Haag Atletiek heeft alle ingrediënten in huis om met het tweede team minimaal in de tweede divisie te kunnen acteren.

Mooie prestaties zien we van Eveline Saalberg (GVAC), die met 1.02.76 op de 400 meter horden de snelste tijd van de dag noteert en Niels Hanegraaf die voor DJA 2.05 meter springt.

De derde en laatste wedstrijd is op zondag 16 juni.

Tekst: Ivo van Haaren