Warandeloop Tilburg 2021 NK Cross

23 november 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

In het weekend van 27-28 november vindt alweer de 62e editie van de Warandeloop Tilburg powered by Capi Europe plaats.  Dit is net als in 2019 op de vertrouwde locatie de Oude Warande / Stadsbos013. 
Op zondag 28 november staan weer tal van Nederlandse en Europese topatleten aan de start. Niet alleen om te strijden in deze wedstrijd, maar ook op jacht naar de medailles op het NK cross. Ook wordt gestreden voor  plaatsing voor het Europees Kampioenschap Cross dat dit jaar op 12 december plaatsvindt in Dublin (Ierland).

‘Olympisch’ mannenveld

De Warandeloop Tilburg 2021 zal bij de mannen een heel open strijd worden. Oud-winnaars Khalid Choukoud en Mike Foppen binden de strijd aan tegen andere nationale toppers. Met Bart van Nunen en Frank Futselaar treffen ze tegenstanders van formaat. Choukoud pakte op 17 oktober de nationale titel op de marathon. Ook Van Nunen en Futselaar hebben afgelopen jaar hun inhoud versterkt door het lopen van snelle marathons. Foppen bleef onlangs maar nipt boven het nationaal record op de vijf kilometer. Veel van de ingeschreven Nederlandse toppers waren present tijdens de Spelen van Tokio augustus jongstleden. Robin van Riel en Luuk Maas (beiden onder 23 jaar) gaan proberen de regionale eer hoog te houden op de lange cross. Op de korte cross is onder meer Djoao Lobles ingeschreven. 
De Buitenlandse tegenstand zal onder leiding van Rinas Akhmadeyev (ANA), Napoleon Solomon en Suldan Hassan (SWE) het de Nederlandse atleten moeilijk maken. Opvallend veel sterke lopers uit Zweden en Noorwegen komen in actie tijdens het crossgala. 

Traditioneel sterk veld bij de vrouwen

De Warandeloop 2021 is zoals in voorgaande jaren extreem sterk bezet bij de looponderdelen voor de vrouwen. Uit Nederland komen diverse atletes die in augustus deelnamen aan de Spelen in Tokio. Met Jill Holterman, Diane van Es (onder 23), Maureen Koster en Irene van de Reijken komt een sterk kwartet olympiërs aan de start. Ook Ruth van der Meijden staat aan de start, zij won half oktober de nationale titel op de marathon. Andere kandidaten voor de nationale medailles en de ploeg voor Dublin zijn Jip Vastenburg en Julia van Velthoven. Julia werd zondag 7 november nog winnares in een goed bezette wedstrijd van het Belgische Crosscircuit in Mol. Ze is er op gebrand in Tilburg ook weer vooraan mee te strijden.

De belangrijkste internationale namen op de startlijst van zondag 28 november zijn die van Meraf Bahta (SWE), Julia Mayer (AUS) en Delia Sclabas (SUI - onder 23). Uit Ierland komt de snelle loopster Mary Mulhare. Zij wil zich in Nederland testen voor de EK-race twee weken later in haar eigen land. Bij de junioren start de winnares van de op bijna hetzelfde parcours gehouden Snertcross, Anne Knijnenburg. Op de korte cross voor vrouwen staat de snelle Dagmar Smid aan het vertrek.

Bron: Warandeloop Tilburg