Weekend Round-Up

13 februari 2017
Nationale wedstrijden Vorige

Even over afgelopen weekend...
Vierentwintig nieuwe Nederlandse Kampioenen Indoor, twee Nederlandse Kampioenen 10 Kilometer op de weg, een Nederlands Record voor Sifan Hassan en zilver met een gouden randje voor Yvonne Hak.

Limietenjacht bij de AA Drink NK Indoor 2017

Naast het strijdtoneel voor de nationale titels indoor, was Omnisport ook het strijdtoneel voor de EK Indoor limietenpogingen. Maar liefst vijf atleten wisten zich dit weekend te plaatsen voor Belgrado!

Thijmen Kupers was het die als eerste de limiet haalde. Waar veel andere atleten krachten spaarden voor de finales, ging Thijmen al in zijn 800 meter serie onder luid gejuich van de fans voor zijn limiet. In een tijd van 1:48.33 finishte hij overtuigend als nummer 1 in zijn serie en plaatste zich daarmee voor de finale op zondag die hij ook won. 

Zondag brak de limietenstrijd pas echt los met 15 finales. Madiea Ghafoor liep in een sensationele tijd van 52.88 naar de titel op de 400 meter voor vrouwen en behaalde met die tijd de eerste limiet van de dag.

De finalisten voor de 400 meter mannen stonden op dat moment in de catacombe en besloten er nog een schepje bovenop te gooien. Liemarvin Bonevacia, die zich bij een Indoor Meeting in Boston al geplaatst hat voor Belgrado, snelde in een tijd van 46.82 naar het goud. Nummer twee Tony van Diepen en drie Terrence Agard bleven daar dicht achter en doken ook onder de limiet van 47.20.


Foto: Nadine Visser en Sharona Bakker lopen beide onder de limiet voor Belgrado.

Op de 60 meter horden verdedigde Nadine Visser, die zich al voor Belgrado geplaatst had met succes haar titel in een persoonijk record van 7.98. Sharona Bakker werd tweede achter Nadine en liep exact de limiet. 

Presentatie AA Drink Talententeam en Atleten van het Jaar

Op de eerste dag van de AA Drink NK Indoor is het AA Drink Talententeam 2017 vol trots gepresenteerd. Sybren Blok, Tony van Diepen en Bart van Nunen blijven nog een jaar AA Drink Talent. Jochem Dobber, Wout Zijlstra en Rik Taam worden daar dit jaar aan toegevoegd. Voor Rik Taam was er nog een extra verrassing, hij is gekozen tot Talent van het jaar 2016.
Daarnaast werden ook de Atleten van het Jaar bekend gemaakt, gekozen door een onafhankelijke jury. Dafne Schippers en Churandy Martina zijn verkozen tot Atleet van het Jaar bij de vrouwen en de mannen. Marlou van Rhijn is verkozen tot Para-atlete van het Jaar.


Foto: Het AA Drink Talententeam 2017

Leukste Jeugdtrainer van Nederland, Luuk Wagenaar, pakt zilver 

Hij is niet alleen de Leukste Jeugdtrainer van Nederland. Luuk Wagenaar is ook nog eens de nummer twee op de 1500 meter indoor. Nadat Luuk zaterdag onder aanmoediging van bijna 20 Phanos-pupillen de seriewinst behaalde op de 1500 meter en de de beker als Leukste Jeugdtrainer uit handen kreeg van meerkamper Eelco Sintnicolaas, zorgde hij op zondag voor de kers op de taart. In de finale 1500 meter eindigde hij in 3:58.65 als tweede vlak achter de winnende junior Bram Anderiessen. 


Foto: Luuk Wagenaar met zijn pupillen van AV Phanos bij de Leukste Jeugdtrainer Prijsuitreiking

Nagenieten van de AA Drink NK Indoor

Wil jij nog even nagenieten van de AA Drink NK Indoor Senioren? Bekijk dan de volgende links! 

Ga naar onze liveblog om alle hoogtepunten van de AA Drink NK Indoor 2017 nog eens rustig terug te lezen. 

Kijk op Atletiek.nu voor alle uitslagen tijdens de AA Drink NK Indoor.

Bekijk hier de foto's van de AA Drink NK Indoor Senioren.

Twee nieuwe Nederlands Kampioenen op de 10 kilometer

Het weekend stond niet alleen in het teken van de AA Drink NK Indoor. In het Noord-Hollandse Schoorl stond zondagmiddag ook de NK 10 Kilometer op het programma bij de Groet uit Schoorl Run. Abdi Nageeye liep in 28:45 naar de winst bij de mannen en liet daarmee de winnaar van 2016, Michel Butter, achter zich. Michel Butter eindigde als nummer vierde. Bij de vrouwen was het Susan Krumins die in een tijd 31:43 als eerste finishte voor Elizeba Cherono en haar daarmee aflost als Nederlands Kampioene 10 Kilometer. 

Kijk hier voor de uitslagen van de NK 10 Kilometer in Schoorl

Nederlands Record voor Sifan Hassan op de Engelse Mijl

Ook over de grens is er een groot succes behaald. Bij de Millrose Games in New York (USA) dook Sifan Hassan op de Engelse Mijl in een tijd van 4:19.89 ruim acht seconden onder het Nederlands Record Indoor bij de vrouwen. Dit record stond sinds 1988 op naam van Elly van Hulst. Zij liep in dat jaar 4:28.08 op de Engelse Mijl in Sindelfingen, Duitsland. 

Yvonne Hak met terugwerkende kracht Europees Kampioene

Zeven jaar geleden won Yvonne Hak zilver op de 800 meter bij de Europese Kampioenschappen in Barcelona. Vorige week is bekend gemaakt dat de toenmalige winnares, de Russische Savinova, haar gouden medaille op de 800 meter moet inleveren vanwege dopinggebruik. Hierdoor gaat de gouden medaille naar Yvonne Hak.