Weer een EK in Nederland!

02 juli 2018
Vorige

Ik hoop dat je er bij was, deze week alweer twee jaar geleden, toen het Olympisch Stadion uitverkocht was en oranje kleurde en ónze topatleten naar klinkende prestaties juichte. Het EK  Atletiek in 2016 was een daverend succes voor onze sport. 

Over iets meer dan zes maanden is er weer een Europees Kampioenschap in Nederland: de Cross Country. Op 9 december 2018 vindt in Beekse Bergen, Tilburg, dit kampioenschap plaats voor circa 700 atleten uit 40 Europese landen waar zij strijden in zeven races voor de titels: de mannen en vrouwen in drie leetijdscategorieën (onder 20, onder 23 en senioren) en een Mixed Relay waarin (senioren) mannen en vrouwen elkaar afwisselen. Voluit is de naam Tilburg 2018 SPAR European Cross Country Championships.

Een kampioenschap wordt georganiseerd om meer dan het evenement zelf. De organisatie werkt er ook hard aan om de maatschappelijke en economische impact van het evenement zo groot mogelijk te maken. Kort gezegd: hoe kunnen de publieke middelen die overheden in het evenement investeren, renderen voor de maatschappij? Door bijvoorbeeld extra toeristen en hun uitgaven aan te trekken, door imagoverbetering te realiseren, door activiteiten voor bewoners te organiseren waardoor zij trots ervaren of waardoor zij een actievere en gezondere leefstijl aannemen. Ook bij het EK Cross worden diverse Side Events georganiseerd.

Jeugd in beweging

Met een groot scholenprogramma probeert het EK Cross jeugd te stimuleren in beweging te komen. Hiervoor maken gebruik van twee bestaande initiatieven: het lesprogramma Ren.Spring.Gooi, zoals de Atletiekunie dat sinds 2017 aanbiedt aan scholen en verenigingen, en de Weekly Mile, een variant op de door het JOGG geïntroduceerde en bekende Daily Mile. De finale, of de sluiting, van dit programma wordt beoogd tijdens het EK Cross óp het parcours. Voor mensen met een beperking wordt een serie events neergezet in aanloop naar het EK Cross waar zij kunnen kennismaken met loop- en wandelaanbod waaronder Race-running en Running blind. Op minimaal vijf locaties moet dit tot blijvend sportaanbod leiden, ook nadat het EK Cross is geëindigd. Het EK Cross moet ook een bijdrage gaan leveren aan de integratie van vluchtelingen: de ambitie is om 20% van het aantal vrijwilligers tijdens het EK Cross te laten bestaan uit leden van het zogeheten Refugee Team. De ambitie is dat deze medewerkers via het vrijwilligerswerk bij het EK Cross doorgroeien naar een baan, stage of studie. Vluchtelingen die op dit moment opgevangen worden in een COA in de regio, worden daarnaast uitgenodigd kennis te maken met hardloopaanbod van een vereniging in de buurt. Daarnaast wordt er natuurlijk blijvend nagedacht over hoe de impact van het EK Cross zo hoog mogelijk gemaakt kan worden. Hier valt ook onder hoe we met omlijstende activiteiten een aantrekkelijk aanbod voor dagjesmensen kunnen creëren.

Oranje feestje

Met naar verwachting 700 atleten uit 40 landen, met 100 mediavertegenwoordigers uit binnen- en buitenland, met 7 nationale TV-zenders die live-verslag zullen doen vanaf Beekse Bergen, waaronder de NOS die de senioren-races live gaat brengen, met 10.000 bezoekers en met misschien wel meer dan 30 TeamNL-atleten in Oranje actief en hopelijk succesvol in beeld, belooft het EK Cross 2018 een mooi feest te worden. Alle ingrediënten zijn er om van dit Europees Kampioenschap een kleine herhaling van twee jaar geleden te maken. 

Twee jaar geleden namen we verenigingen langdurig mee in de reis naar het EK, via de verenigingsambassadeurs. Omdat het EK Cross een beperkte omvang heeft, hebben we dat nu niet gedaan. Echter, net als twee jaar geleden: het is het EK van de hele Nederlandse atletiekwereld, dus ook van jou! Heb je ideeën hoe je het EK kunt gebruiken op jouw vereniging? Organiseer je dit najaar een cross die je een EK-tintje wilt meegeven? Wil je met een groep leden naar Tilburg komen? Zie je in een van de Side Events een kans om jouw club aan te sluiten? Wil je als vrijwilliger meehelpen aan dit evenement? Gaat mogelijk een van jouw leden als TeamNL-er meedoen aan het EK en wil je de regionale media enthousiasmeren? Er kan zóveel… en kom je er zelf niet uit? Bel of mail me, ik denk graag met je mee!