Wereldrecord voor snelwandelaar Kanaykin

01 oktober 2007
Talentontwikkeling Vorige

Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar marathonloper Haile Gebrselassie, maar er sneuvelde nog een wereldrecord dit weekeinde. Zaterdag in het Russische Saransk werd Vladimir Kanaykin de snelste man ooit op de 20 kilometer snelwandelen.

Kanaykin - bij de WK in Osaka nog uitgevallen - won de slotwedstrijd van de IAAF snelwandel Challenge. Uit een verslag van de IAAF(.org) blijkt dat hij onder uitstekende omstandigheden (qua weer, parcours en toeschouwers) lange tijd opliep met drie landgenoten, maar die begingen onder de hoge snelheid technische loopfouten en werden gediskwalificeerd. Kanaykin (eerder dit jaar al goed voor 1.17.36) moest daar ook voor uitkijken, maar was uiteindelijk met 1.17.16 vijf seconden sneller dan de Ecuadoriaan Jefferson Pérez vier jaar geleden bij de WK in Parijs. De Australiër Luke Adams eindigde in 1.21.01 op grote afstand, maar nam ongetwijfeld genoegen met de eerste plaats in de lucratieve IAAF Challenge.
Bij de vrouwen ging de Russische Olga Kaniskina vijf van haar landgenoten vooraf (1.26.47). Europees kampioene Ryta Turava blijft echter klassementswinnaar.

Zie voor het volledige wedstrijdverslag op de website van de IAAF.