WJK Bydgoszcz dag 2: meerkampers Taam en De Wolff zevende en tiende

20 juli 2016
Junioren Vorige

Na het eerste onderdeel van de tweede dag van de tienkamp in Bydgoszcz lachten de prognoses Rik Taam toe. Als een van zijn medestrijders een foutje zou maken, dan zou hem een plak bijna niet meer kunnen ontgaan. Helaas was het Rik zelf die na zijn PR op 110m horden (14.02) niet om kon zetten in nog meer goede prestaties. Bij het discuswerpen kwam hij maar tot een geldige poging (39m42). Het polsstokhoogspringen voelde naar eigen zeggen bij het inspringen wel goed, in de wedstrijd wist Taam alleen de 4m00 te bedwingen. Erg jammer, omdat bij polsstokhoogspringen nog wel wat rek leek te zitten in zijn maximale prestaties. Rody de Wolff had een betere ochtend. Na een beetje puntenverlies op de horden (14.93) vlamde hij in zijn laatste poging bij discus naar een pr. Zijn 51m44 brengt hem richting top-20 aller tijden. Die goede spirit nam hij mee richting polsstokhoogspringen en bracht zijn pr naar 4m10. De paar uurtjes die de twee hadden om het hoofd even leeg te maken pakten goed uit. Rody wierp bij het speerwerpen zelfs een pr met 56m75. Rik benaderde zijn beste prestatie in de meerkamp tot op enkele centimeters en kwam tot 53m06. Dat ze uit het goede meerkamphout gesneden zijn bewezen ze nog in de afsluitende 1500m. Beiden streden tot op de laatste meter voor het winnen van een plek in de eindstand. Rik bracht zijn pr tot 4.27.51 en Rody knokte zich ook naar een tijd binnen de vijf minuten (4.56.23). Het bracht ze eindelijk naar prima puntentotalen. Taam werd met 7699 punten zevende en De Wolff 10e met 7452 punten.

Overige onderdelen
Bij de andere onderdelen waren er in de ochtendsessie nog een paar verrassingen. Op basis van de startlijsten hadden niet veel mensen van Jessica Schilder (ook nog maar tweedejaars B-juniore!) een finaleplaats verwacht. Toch wist de Edamse zich hier knap voor te plaatsen. Van de 25 meisjes wisten er maar twee een PR te scoren. Schilder bleef wel koel en kwam wel in de buurt van haar beste afstand tot nu toe, waardoor ze zich met 14m65 plaatste voor de finale. In de finale ‘s avonds wist Jessica zich niet verder te verbeteren. Met 14m34 werd ze 12e. Jorinde van Klinken wist niet nog een finale toe te voegen aan haar CV en bleef steken op een teleurstellende 14m31, met haar PR van 16m08 was daar toch wel op gerekend. Met een dergelijke afstand had ze zelfs mee kunnen strijden om de plakken. Jochem Dobber kwam met een gezicht als een oorwurm van de baan. Hij had zich veel meer voorgesteld van zijn debuut op een internationaal toernooi dan de 400m af te raffelen in 47.67. De kersverse NJR-houder (47.67) had gehoopt zich rechtstreeks te plaatsen door bij de eerste drie te eindigen in zijn series. Ruim een half uur later, na serie zes, bleek zijn tijd toch voldoende voor een plek bij de beste 24. Donderdagavond mag hij dus nog een keer aan de bak. Hopelijk kan hij dan zijn Nederlandse record van de NJK uit Breda nog verder aanscherpen. In de avondsessie kwam Sven van Merode ook nog in actie bij de kwalificaties hoogspringen. Om de finale te bereiken had hij zijn kwalificatiehoogte van 2m16 van afgelopen winter moeten overbruggen. Nu bleef hij steken op 2m09. Dat was niet genoeg om morgen nogmaals te mogen springen.

Foto's van dag 2 vind je in ons mediaboek.

Ben je benieuwd naar onze atletiekhelden van de toekomst actief op de Wereldkampioenschappen voor junioren? Kijk dan hier voor een korte presentatie van het Nederlands team en hier voor het complete tijdschema van de wedstrijd in Bydgodszcz. Via twitter op @Atletiekunie en @AtletiekLive proberen we je ook op de hoogte te houden van de vorderingen in Polen.

WK