WJK dag 5: DAFNE SCHIPPERS wint GOUD met RECORD!

23 juli 2010
Toernooien Vorige

Met een schitterend Nederlands juniorenrecord van 5967 punten heeft Dafne Schippers goud gewonnen bij de wereldkampioenschappen voor junioren in Moncton (Canada). De Utrechtse atlete is de vijfde Nederlandse titelhoudster sinds de creatie van het toernooi in 1986. Schippers won de 100 meter horden, de 200 meter en het verspringen.

\"\"

Schippers won de titel uiteindelijk met ruime voorsprong. Haar score was bijna tweehonderd punten hoger dan de 5770 van Sara Gambetta. Die overmacht verkreeg Schippers door beslissende slagen uit te delen op de slotdag, waar ze haar directe concurrente versloeg op de twee onderdelen waar de Duitse op papier juist sterker was. Het verspringen van zowel 6,30 (+1,8 m/s) als 6,35 meter (+2,8 m/s) was indrukwekkend. Zowel de Nederlandse als Gambetta (6,32 met rugwind) zouden bovendien niet hebben misstaan in de finale verspringen die op dezelfde dag geprogrammeerd stond: zilver werd daar gewonnen met 6,23 meter. Een blik op de statistieken wijst verder uit dat de eerstejaars A-junior met haar 6,30 meter nog maar dertien centimeter verwijderd is van het juniorenrecord verspringen van Mieke van der Kolk.

Slechts een kapitale fout of catastrofe bij het speerwerpen had Schippers de titel nog kunnen kosten, maar de eerste worp van 38,08 meter verstevigde de leidende positie in het klassement van de Nederlandse alleen maar verder. Het was ook iets waar trainer Bart Bennema verguld mee was, omdat sinds de kwalificatiemeerkamp in mei veel werk was gestoken in het stabiliseren van de zwakkere werpnummers. Niet toevallig was het op de eerste dag een 13+ meter kogelstoot waarmee Schippers haar wedstrijd weer op de rails kreeg na een mislukte hoogspringwedstrijd.

\"\"Op de 800 meter was het klassement al min of meer beslist, zodat Schippers zich alleen op het vergaren van punten hoefde te concentreren. Ze kende de benodigde tijden voor het Nederlands record (5914 punten van Saskia Meijer in 1998, met 2.22) en het doorbreken van de 6000 puntengrens (2.16). De strategie om deze te behalen was echter simpel: \'Ik heb gewoon zo hard gelopen als ik kon.\'

Hoe belangrijk werpnummers en de vermaledijde 800 meter ook zijn, het is natuurlijk verspringen en vooral de 200 meter waarmee Schippers de aandacht trekt. Op de verlengde sprint had haar 23,41 ook totaal niet misstaan in de onderdeelfinale die vrijdag gelopen werd (met een mooie bronzen medaille voor teamgenoot Jamile Samuel). Het zijn ook de onderdelen waar Schippers zich het meest in thuisvoelt. \'Daar kan ik lekker knallen. Dat lukt met de werpnummers nog niet, omdat je daar eerst de techniek moet beheersen\', aldus Nederlands (co-)recordhoudster op de 60 meter indoor. \'Vooral met ver was ik blij. Ik had wel die 6,26 meter gesprongen, maar daarna eigenlijk niet meer.\'

Ondanks de complicaties die alle afzonderlijke onderdelen in zich dragen, is Schippers niet over te halen van specialisme te veranderen. \'Zeker nu, met goud, ben ik helemaal verliefd op de meerkamp\', zei de atlete die de beslissing om voor de zevenkamp te gaan twee jaar geleden al maakte. Met Bart Bennema als trainer op Papendal ontwikkelde ze zich vanaf een score van 4554 (in 2008) via 5507 (als vierde van Europa in 2009) tot wereldkampioene met 5967 punten.
\"\"Het duo is bovendien niet hebberig en laat het daar voorlopig bij voor 2010. Al vroeg in het seizoen was besloten dat eventuele EK-deelname (bijvoorbeeld in de estafetteploeg, zoals WJK-teamgenootjes Samuel en Loreanne Kuhurima) teveel van het goede zou zijn. De atlete gaat in plaats daarvan komende maandag genieten van een vakantie - samen met de familie die in Moncton enthousiast aanwezig is (zie foto). 

Luister hier naar een interview met Dafne Schippers.

De vier atleten die Schippers voorgingen als wereldjuniorenkampioen zijn Laurens Looije (polsstokhoogspringen,  Seoul 1992), Corrie de Bruin (discuswerpen, Lissabon 1994), Rutger Smith (kogelstoten, Santiago 2004) en Melissa Boekelman (kogelstoten, Peking 2006).

De prestaties van Dafne Schippers:

14,12 1,72 12,42 23,70 6,26 36,51 2.20,77 5882 Desenzano \'10

13,87 (+1,0)
pr

1.63

23,41 (+2,1)
mk-pr

23,41 (+2,1)
pr*
6,35 (+2,8)
pr*
38,03
mk-pr
2.18,57
pr
5967 NJR Moncton \'10
NB pr = persoonlijk record; mk-pr - meerkamprecord; * teveel rugwind (6,30/+1,8 was tevens een record voor Schippers).


Bart Bennema: trainer en hoofdcoach

Vanwege zijn dubbelfunctie als Hoofdcoach van de Nederlandse ploeg en persoonlijk trainer van Dafne Schippers was het vrijdagavond dubbel genieten voor Bart Bennema in Moncton. De titel voor zijn pupil vond de Zwollenaar in één woord \'Geweldig\', een combinatie van geplande \'bloedvorm\' en de uitstekende instelling en concentratie van Schippers. Intern bleek het dankbaar dat recente focus op de werpnummers en het verspringen zich uitbetaalde, al viel het hoogspringen donderdag letterlijk en figuurlijk in het water.

Bijna vereerd lijkt de voormalig nummer vijf van de WJK 1996 zich te voelen dat hij hoofdcoach is van de ploeg in 2010. \'Gelukkig kon ik live bij die race van Jamile zijn die weer brons wint. Vandaag drie Nederlandse records, met gisteren erbij al vier. Dit zou wel eens het meest succesvolle WK ooit kunnen zijn.\' (red.: inderdaad, volgens diverse maatstaven, waarover later meer)

Luister hier naar een interview met coach Bart Bennema. 

 

EERDER GEPUBLICEERD OVER DE ZEVENKAMP:

Zevenkamp Meisjes, speerwerpen: Schippers neemt voorschot op zege.

\"\"Met haar speerworp van 38,03 meter nam Schippers een bijna onoverbrugbare voorsprong op haar enig overgebleven concurrente, Sara Gambetta. De Duitse met het record van 44 meter zou flink terrein goed moeten hebben gemaakt, maar wierp in de A-groep slechts 37,45. Schippers gaat daarom met 86 punten voorsprong de 800 meter in ten opzichte van Gambetta die een persoonlijk record heeft dat negen seconden langzamer is dan dat van de Nederlandse.

Record: meer cijferwerk wijst uit dat Schippers op de 800 meter straks 796 punten nodig heeft voor verbetering van het Nederlands juniorenrecord van Saskia Meijer (5914 in 1998). Daarvoor moet Schippers een tijd van 2.22,07 lopen.

6000 punten:  Schippers liep eerder dit jaar haar record van 2.20,77, maar coach Bart Bennema verklapte donderdagavond dat er misschien nog wel wat in het vat zit op de langste afstand. Dat is voer voor statistici, die dan weten dan dat 2.16,22 876 punten oplevert - precies genoeg om een zevenkamptotaal van 6000 punten te scoren...

Luister hier naar een korte speerwerpreactie van Dafne.


Zevenkamp Meisjes, verspringen: Schippers hervat wedstrijd met twee verspringrecords

Dafne Schippers hervatte de zevenkamp met een schitterende verspringwedstrijd: met 6,35 meter verstevigde ze haar koppositie. 

\"\"

Boven: Dafne Schippers voor haar publiek. Linksonder: In vlucht; Rechtsonder: Yes!

\"\"Met afstanden van 6,30 en 6,35 meter verspringen heeft Dafne Schippers uitstekende zaken gedaan op het vijfde onderdeel van de zevenkamp, het eerste nummer van de tweede dag. Niet alleen verstevigde ze haar leiding, maar ze won ook terrein ten opzichte van haar eigen topmeerkamp. Haar voornaamste concurrente, Sara Gambetta, leverde daarentegen wat in. De Duitse sprong 6,32 meter.

\"\"Na een lange, enerverende en vermoeiende eerste dag begon Schippers met een sprong van 5,71 meter wat haperend aan het verspringen. \'Ik had het publiek echt even nodig. Ik moest me even opfokken, ik merkte dat ik een beetje in een slome positie was\', vond de 18-jarige atlete. \'Maar na die tweede sprong, de adrenaline kickt in, en gaan!\' Diezelfde houding neemt de atlete mee naar het avondprogramma waar alleen het speerwerpen en de 800 meter haar nog scheiden van een WK-medaille, of zelfs de wereldtitel. \'We gaan knokken.\'

In de tussenstand leidt Schippers nu met een score van 4494 punten, 74 meer dan Gambetti. De Zweedse Martina Salander is op grote afstand derde met 4100 punten.
Schippers staat nu ook 25 punten voor op het puntentotaal na vijf onderdelen in Desenzano, waar ze haar record van 5882 punten behaalde (voor een virtueel totaal van 5907 met 36,51 meter speerwerpen en 2.20,77 op de 800 meter).
Gambetta staat daarentegen 75 punten achter op haar recordmeerkamp van 5854 (virtueel 5779 met 39,87 speerwerpen en 2.29,95).
De IJslandse Thorsteindottir staat momenteel op gigantische achterstand (3975), maar is traditioneel ook veel beter dan de andere twee op de resterende onderdelen speerwerpen en 800 meter. De IJslandse staat 12 punten achter op haar beste seizoensscore van 5757 (virtueel 5765 met 50,77 en 2.14,84).

Luister hier naar een korte verspringreactie van Dafne.

---

De wereldkampioenschappen voor junioren (WJK, of WK-J) worden van 19 t/m 25 juli gehouden in Moncton.

www.atletiekunie.nl doet vanuit Moncton dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Sebastiaan Durand (foto.durand.nl) verzorgt de fotografie. Verslaggever Wilmar Kortleever (wilmar@kortleever.com) verzorgt tekst en audio, plus onregelmatige updates op www.twitter.com/Atletiekunie. Op persoonlijke titel twittert hij soms ook via www.twitter.com/wkortleever.

Volledige informatie over het Dutch Athletics team, hun programma, plus een interview met Dafne Schippers, is te vinden in het teamboekje van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaaat).

Via de website van de IAAF, www.iaaf.org en de website van de organisatie, www.moncton2010.ca zijn tijdens het WK junioren nieuws en live uitslagen te vinden. De lokale krant, de Times & Transcript, staat letterlijk vol (tientallen artikelen) met nieuws over het evenement. De nationale Canadese omroep CBC.ca biedt ook veel informatie (waaronder maandag live beelden van de openingsceremonie).