WK Atletiek, 7 feiten over Londen 2017

03 augustus 2017
Topatletiek Vorige

Morgen is het dan eindelijk zo ver. De Wereldkampioenschappen Atletiek in Londen gaan van start! We zetten een aantal interessante cijfers over Londen 2017 op een rij.

2

Laten we meteen maar aftrappen met twee giganten die na dit WK hun spikes aan de wilgen hangen. Usain Bolt en Mo Farah zien we na dit toernooi niet meer terug op de baan. Bolt is de meest succesvolle atleet ooit op een WK. De held van Jamaica is vooralsnog goed voor elf (!) keer goud en tweemaal zilver. Farah staat op vijf eerste plaatsten, eenmaal werd hij tweede. Bolt loopt in Londen naast de 100 meter ook de 4x100 meter, de 200 meter laat hij ditmaal schieten. Farah komt op de 5.000 en 10.000 meter in actie en zal voor zijn thuispubliek niets anders willen dan afsluiten met dubbel goud. Hierna zal hij officieel afscheid nemen bij de Diamond League wedstrijd in Birmingham en zich gaan richten op de marathon.

4

Gaat Dafne Schippers haar medaillekast uitbreiden met een 4e, 5e of misschien zelfs 6e WK-outdoor medaille? In 2013 was de Utrechtse goed voor een bronzen plak op de Zevenkamp tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek in Moskou. Twee jaar laten stond er geen maat op Schippers in Beijing en wist zij een zilveren plak te behalen op de 100m en de Wereldtitel te bemachtigen op de 200m. Indoor was zij in 2016 ook nog goed voor een zilveren medaille op de 60m in Portland. In Londen komt de Nederlandse uit op de 100m, 200m en 4x100m. 

 

11

Londen werd op 11-11-2011 verkozen tot de WK-stad voor de Wereldkampioenschappen Atletiek van 2017. Het was voormalig atletiekkampioen Sebastian Coe, tegenwoordig voorzitter van de IAAF, die Londen officieel voordroeg. Over twee jaar worden de Wereldkampioenschappen gehouden in Doha, de hoofdstad van Qatar.    

28

Oorspronkelijk bestond de Nederlandse WK-ploeg uit maar liefst 29 atleten. Helaas waren Maureen Koster en Churandy Martina genoodzaakt om dit toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Erik Cadée mocht na een uitnodiging van de IAAF alsnog zijn koffer pakken en zorgde dat Nederland met 28 atleten aan de start van de WK verschijnt. Met het zelfvertrouwen zit het bij de Nederlanders ook wel goed; ‘’We nemen alles mee’’ aldus sprinter Hensley Paulina op de vraag hoeveel medailles de Nederlandse equipe mee terug neemt vanuit Londen!    

4000

Maar liefst 4000 mannen en vrouwen zijn, vrijwillig, in touw om 10 dagen topatletiek te faciliteren. De organisatie is in december 2017 begonnen met het selecteren van deze ‘’runners’’ en sloot dit traject vorige week af met de laatste trainingssessies. De komende weken is het aan deze helden van het toernooi om hun enthousiasme over te brengen op de atleten en de fans.  

60.000

De WK atletiek worden georganiseerd in het welbekende London Stadium (vaak Olympic Stadium genoemd). Het stadion vormde het kloppend hart tijdens de Olympische Spelen in 2012. Naast de openings- en sluitingsceremonie werd het stadion ook gebruikt voor de atletiekonderdelen. Tijdens de Spelen waren er 80.000 plaatsen in het stadion, inmiddels is dit aantal teruggebracht naar 60.000 zitplaatsen.  

650.000

De organisatie van de WK atletiek in Londen maakte afgelopen week bekend dat er al meer dan 650.000 tickets zijn verkocht. Mocht dit aantal nog iets oplopen dan kan dit weleens het drukst bezochte WK in de geschiedenis worden. Voor de openingsavond in het Londen Stadium is momenteel al geen enkel kaartje meer beschikbaar.

 

Wil jij niets missen van de WK atletiek in Londen? Blijf onze Social Mediakanalen (Facebook, Twitter en Instagram) dan goed in de gaten houden of klik hier voor onze speciale toernooipagina.

 

Foto's: Erik van Leeuwen

WK