WK Doha - dag 6: meerkamp dag 1 van start!

02 oktober 2019
Toernooien Vorige

Wat gebeurde er op dag zes van de wereldkampioenschappen atletiek in Doha? Van 27 september tot en met 6 oktober doen 30 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Qatar. Aan de hand van 5 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

1500

Op de 1500 meter wist Sifan Hassan zich gemakkelijk te plaatsen voor de halve finales. Zoals we gewend zijn van Hassan begon ze achteraan in het deelnemersveld, maar de laatste 200 meter kwam ze fors opzetten en liep ze iedereen voorbij. Sifan Hassan is op jacht naar haar tweede medaille van het toernooi, gaat het haar lukken? Vanavond start ze om 22:00 in de halve finales.

DNF

Maureen Koster begon vol goede moed aan haar 5000 meter. Ze lag na 3000 meter nog goed in het veld en had zicht op een finaleplaats. Helaas speelde kort daarna Koster's doemscenario af: ze struikelde en kwam ten val. Koster finishte niet. 

 

 

19

Als 19-jarige stond Jorinde van Klinken aan de start van haar eerste WK. Met 58.58 meter op het discuswerpen kwam ze tekort voor een plaats in de finale, maar desalniettemin blikte een tevreden van Klinken terug op haar wedstrijd: "Ik vind het supergaaf om hier te mogen werpen. Op mijn 19e ben ik gewoon 18e van de wereld!"

22

Nadat Femke Bol eergisteren een fenomenale 400 meter horden race liep, mocht ze gisteren starten in de halve finales. Vanuit baan twee vocht ze voor haar plek in de finale, maar waar haar laatste meters eergisteren ontzettend goed waren, sloeg de vermoeidheid in de halve finales eerder toe. "Ik merkte dat ik eerder moe werd, in de series gisteren ging dat veel beter. Ik baal er wel van, maar na gisteren kan ik echt niet teleurgesteld zijn," aldus Bol. Ze eindigde als 22e. Femke Bol komt later dit toernooi nog in actie op de 4x400 meter estafette.

1

Pieter Braun begon zijn eerste dag van de meerkamp met een goede 100 meter. Na 11.16 sec. kwam hij over de finish en bleef daarmee maar net boven zijn seizoen beste (SB) tijd. Ook het verspringen, een klein uur na de 100 meter, was degelijk. Op dit onderdeel eindigde hij als zesde, met een afstand van 7.47 meter. Hierna volgden drie seizoen beste resultaten. Een SB was er voor Braun op het kogelstoten, met 15.26 meter bljift hij uiteindelijk ook maar twee centimeter onder zijn PB. Zijn tweede SB van de dag was op het hoogspringen, Braun springt over 2.02 meter, hiermee komt hij dicht in de buurt van zijn PB van 2.05 meter. Op de afsluitende 400 meter loopt hij naar 48.79 sec., zijn derde SB.  "Het loopt allemaal hartstikke goed. We zijn pas op de helft, maar ik heb een prima eerste dag achter de rug. Ik ben een avondmens, dus dit zou weleens goed kunnen uitpakken. Morgen gewoon weer dit doen, ik heb er heel veel zin in," aldus Braun bij NOS. Na dag één staat hij op een negende plaats in het klassement. 

Op de zevenkamp komen drie Nederlandse vrouwen in actie: Emma Oosterwegel, Anouk Vetter en Nadine Broersen. De debutante op de WK, Emma Oosterwegel, heeft een goede eerste dag achter de rug met een persoonlijk record op zowel het kogelstoten (13.70 meter) als het hoogspringen  (1.77 meter). Ook op de 100 meter horden bleef ze maar twee honderdste boven haar PB. De aflsuitende 200 meter valt met 25.10 sec. iets tegen in de verwachtingen. "Ik was echt heel zenuwachtig voor de horden. Dit is mijn eerste grote toernooi, maar gelukkig ging horden goed waardoor ik de zenuwen los kon laten en nu kan genieten," aldus Oosterwegel bij NOS. Oosterwegel start dag twee als vijftiende in het klassement.

Nadine Broersen kwam na lang blessureleed terug op haar oude niveau. Hoogspringen was op dag één van de meerkamp haar absolute hoogtepunt. Ze sprong 1.83 meter, een SB. De 100 meter horden (13.61sec.) en het kogelstoten (14.75 meter) bleven niet onder voor het hoogspringen. Alleen de tijd op de 200 meter viel wat tegen: 25.28 sec. "Ik ben heel blij dat ik hier ben. Ik heb er heel hard voor gewerkt en kan er eindelijk van genieten. Met hoog ben ik heel erg blij, 1.80 meter was echt een barrière. Laat dag twee maar komen," aldus een opgewekte Broersen bij NOS. Broersen staat na dag één op een achste plek in het klassement.

Anouk Vetter, nog bronzen medaillewinnares op de WK van 2017, heeft haar eerste dag van de zevenkamp minder goed afgerond. Alhoewel de tijd van de 100 meter horden (13.55 sec.)  niet tegen viel, raakte Vetter onderweg verschillende hordes. Bij het hoogspringen volbracht ze de hoogte van 1.74 meter nog, maar op 1.77 meter ging het drie keer fout. Het kogelstoten was de domper van de avond, met 14.10 meter bleef ze bijna twee meter onder haar persoonlijk record. Door het laatste onderdeel van de avond, de 200 meter, stijgt Vetter in het klassement (plek 12). "Niks gaat vanzelf vandaag. Nooit gaat in de meerkamp alles goed, maar vandaag was alles 'mwah' of slecht. Speerwerpen en verspringen gaan goed in trainingen, dus hopelijk heb ik morgen een betere dag," aldus Vetter bij NOS.

Volg de WK Atletiek live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 6 hier.