WK Doha - dag 7: de slotdag van de meerkamp

03 oktober 2019
Toernooien Vorige

Wat gebeurde er op dag zeven van de wereldkampioenschappen atletiek in Doha? Van 27 september tot en met 6 oktober doen 30 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Qatar. Aan de hand van 3 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

20.03

Denzel Comenentia liet eerder dit WK het kogelslingeren schieten om zijn kansen op het kogelstoten te vergoten. Een persoonlijk record was nodig om zichzelf direct te kwalifceren voor de finale. Helaas bleef Comenentia steken om een afstand van 20.03 meter, dit was onvoldoende voor een plek in de finale. "Af en toe raak je alle posities in het stoten en dan gaat alles goed. En soms, zoals nu, gaat het net niet goed," aldus Comenentia. 

1500

Sifan Hassan liep voor de tweede keer dit toernooi de 1500 meter. Met een sprint van 300 meter weet Hassan haar halve finale te winnen in een tijd van 4:14.69 min. en gaat zaterdag voor haar tweede (gouden) medaille van de WK. "Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd, ben meer in controle en voel me goed. De finale wordt moeilijk, we gaan het zien," aldus Hassan bij NOS.

Dag 2

Ook de slotdag voor de zeven- en tienkamp(st)ers ging van start. Een dag die voor de vrouwen begon om 18:15u (lokale tijd in Doha) en eindigde om 00:05u, in deze kleine zes uur werden drie onderdelen afgewerkt: het verspringen, speerwerpen en de afsluitende 800 meter.

Om te beginnen met Emma Oosterwegel haar tweede dag van de zevenkamp. In haar derde sprong op het verspringen kwam ze tot 5.87 meter, daarmee bleef ze iets achter op haar SB en PB (6.10 meter). Het speerwerpen is Oosterwegel’s wapen. En dat bleek! Ze wierp 54.01 meter, een derde plek op dit onderdeel en kwam dichtbij haar persoonlijk record van 54.36 meter. Alleen de 800 meter moest nog gelopen worden, dit deed Oosterwegel in 2:15.86 min. Hiermee bezette ze aan het eind van de zevenkamp de zevende plek in het klassement, én dat als debutant! "Dit is boven verwachting goed gegaan. Ik vond het heel leuk, het hele toernooi," vertelde Oosterwegel bij NOS.

Nadine Broersen had al een goede eerste dag achter de rug en wilde daar een passend gevolg aan geven op dag twee. 6.22 meter was het eindresultaat op het verspringen, een goede score! Aangezien haar seizoen beste afstand maar 1 cm verder is. Ook het speerwerpen ligt Broersen goed. Ze wierp een SB van 50.41 meter, waarmee ze stijgt in het klassement. De afsluitende 800 meter voltooide Broersen in 2:18.01 min., waarmee ze uiteindeijke een prachtige zesde plaats in het eindklassement veroverde. "Ik ben zo ontzettend blij. Ik heb bewezen dat ik hier hoor te staan. Dit is meer dan ik van tevoren had gehoopt,"aldus een opgeluchte Broersen bij NOS.

Anouk Vetter had - in tegenstelling tot Broersen en Oosterwegel - een moeizame eerste dag, maar in het achterhoofd houdende dat op dag twee haar betere onderdelen afgewerkt worden. Zo sprong Vetter op het verspringen een afstand van 6.20 meter en bleef daarmee 1 cm achter haar SB. Het speerwerpen is een kracht van Vetter, en dat liet Vetter ook gisteren zien. Met 54.17 meter komt ze in de buurt van haar SB, én loopt ze in op haar concurrenten. Maar dan, Vetter meldt zich af voor de afsluitende 800 meter. Ze kon het mentaal niet meer opbrengen om te starten. "Ik heb er geen plezier meer in. In de zevenkamp kom je jezelf duizend keer tegen. Het kogelstoten ging zo slecht, ik stortte wel drie keer in. Ik heb het dag twee geprobeerd, maar ik kan mezelf niet meer oppeppen,"aldus een geëmotioneerde Vetter bij het AD.

Ook Pieter Braun had een lange dag voor de boeg. Met de start om 17.35u (lokale tijd in Doha) en het laatste onderdeel, de 1500 meter, om 00:25u. Braun wilde minstens zo goed presteren als dat hij deed op dag één. Op de 110 meter horden lukte dat nog niet echt, met 14.59 sec. bleef hij ruim boven zijn SB. Op het discuswerpen landde de discus na 45.59 meter, een meter onder zijn SB. Tijdens het polsstokhoogspringen ging Braun nog in drie keer over 4.80 meter, op de hoogte erna, 4.90 meter, ging het helaas drie keer mis. Braun blijft steken op 4.80 meter. Het een na laatste onderdeel van de tienkamp is het speerwerpen, met 59.84 meter wist Braun niet te imponeren. Het enige wat dan nog rest is de afsluitende 1500 meter, Braun finishte na 4:35.62 min. Hierdoor eindigde Braun op een zevende plaats dit WK, een topprestatie! 

Volg de WK Atletiek live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 7 hier.

Fotografie: Erik van Leeuwen