WK Dubai - dag 1: van Weeghel bemachtigt plek in finale 100 meter

07 november 2019
Toernooien Vorige

Van 7 tot en met 15 november vinden de Wereld Kampioenschappen Para Atletiek plaats in Dubai. Wat gebeurde er op dag 1 van de WK?

Vandaag zouden er aanvankelijk drie Nederlanders van start gaan op de WK Para Atletiek, uiteindelijk hoefde slechts één atleet in actie te komen. De halve finale van Marlène van Gansewinkel en Kimberly Alkemade werd geschrapt van de lijst. Dit betekent dat beide atleten direct geplaatst zijn voor de finale op de 200 meter (zaterdag, 7:43u).

De atleet die vandaag wel twee keer moest schitteren was Kenny van Weeghel. ’s Ochtends stonden de series van 100 meter op het programma. Hij snelde in 14:39 sec. naar een tweede plek in zijn serie en bemachtigde daarmee eenvoudig een plaats in de halve finale.

Die halve finale stond om 16:09u (Nederlandse tijd) op het programma. In de halve finales ging het iets moeizamer, dit vanwege de moordende concurrentie. Kenny weet zich bij één van de twee tijdsnelste te plaatsen, na 14.27 sec. passeert hij de finish. "Wat een niveau! Mijn tijd was de afgelopen 20 jaar goed voor een top 4 klassering en nu ben ik als tijdsnelste door. Prachtige ontwikkeling voor de sport en gaaf dat ik er weer bij zit," aldus een tevreden van Weeghel. Wereldrecordhouder Leo Pekka Tahti imponeert in de halve finales. Hij rijdt een seizoen beste tijd (13.83 sec.) en blijft daarmee maar net boven het kampioenschapsrecord van 13.76 sec., dat overigens ook op zijn naam staat.

Tijdens de teampresentatie vroegen wij Kenny hoe hij, als routinier, de para-atletiek heeft zien veranderen de afgelopen jaren? Bekijk het interview hieronder.

Alle foto's zien? Bekijk het volledige fotoalbum van dag 1 hier.

Fotografie: Hélène Wiesenhaan
Video: Robin Wubben