WK Dubai - dag 9: ZILVER voor Hendriks, NR Lara Baars

15 november 2019
Topatletiek Vorige

Van 7 tot en met 15 november vinden de Wereld Kampioenschappen Para Atletiek plaats in Dubai. Wat gebeurde er op dag 9, de slotdag, van de WK?

Spectaculair zilver voor Hendriks

Op deze slotdag is het dan eindelijk de beurt aan Olivier Hendriks, de jongste van het team en vorig jaar nog goed voor zilver op de 400 meter op het EK in Berlijn. Met zijn 16 jaar oud is het zijn debuut op dit wereldkampioenschap. De verwachtingen in deze 400 meter finale zijn hoog gezien zijn derde positie op de wereldranglijst. En hij maakt deze meer dan waar! Hendriks loopt zijn PB (52.12) aan flarden en pakt het zilver in een sensationeel nieuw Nationaal Record van 50.79! De Duitse Johannes Floors wordt spectaculair eerste in een wereldrecord (45.78) en de Amerikaanse Rogers racet naar brons.

“In de tweede bocht wist ik dat ik de Amerikaan kon hebben. Ze hebben me echt over de laatste 100 meter heen gesleept, het publiek!” aldus Olivier direct na de finish.

Lara Baars werpt NR en wordt vijfde

Ook topatlete Lara Baars moest tot deze laatste WK dag wachten voor zij in oranje mocht strijden. Vorig jaar op de EK in Berlijn pakte Baars nog zilver op het onderdeel kogelstoten. Vandaag staat ze in Dubai in een pittige finale; met haar PB van 7.16 meter noteert ze de zesde afstand in dit sterke veld. 

In haar eerste poging stoot Baars naar 7.22 meter, een verbetering van haar PB. Helaas zien we de rode vlag bij de tweede worp en haar derde poging, 6.93 meter, levert geen verbetering op. Ze handhaaft haar plaats in de tussenstand en gaat als zesde mee in de top 8 voor de drie finale worpen. In haar allerlaatste worp weet ze enorm knap naar 7,47 meter te stoten: een enorme verbetering van haar PR én een Nationaal Record. Deze afstand bezorgt haar de vijfde plek van de wereld. De Tunesische Jebali wierp in haar tweede poging een kampioenschapsrecord, 8.63 meter, en pakt het goud.

"Na de eerste poging dacht ik, dit wordt een heel goede wedstrijd, maar ik raakte het kwijt. Gelukkig kon ik mezelf herpakken in de 5e poging die weer ver was, maar helaas ongeldig. In de laatste lukte het wel! Ik heb het gevoel dat ik vandaag niet alles heb kunnen laten zien wat ik in me heb, maar kijk vol vertrouwen uit naar Tokyo!", aldus Lara Baars. 

 

Fotografie: Hélène Wiesenhaan