WK indoor dag 3: medailles en spektakel op de estafettes

20 maart 2022
Toernooien Vorige

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 maart 2022 vonden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in Belgrado (Servië). Op dag drie zorgde TeamNL voor vuurwerk met twee medailles op de 4x400 meter.

Knallende ontknoping dankzij estafetteteams

Spektakel op het slotnummer van dit toernooi, de 4x400 meter estafette. De Nederlandse vrouwen liepen in de series vanochtend met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Andrea Bouma en Lisanne de Witte. Ze eindigden als tweede in hun serie en plaatsten zich daarmee voor de finale. In deze finale werd Andrea Bouma vervangen door slotloopster Femke Bol. Bol kreeg het stokje via Klaver, Saalberg en De Witte in vierde positie in handen. Even leek het erop alsof een medaille er niet meer inzat. Maar met een geweldig laatste stuk waarin Bol de Verenigde Staten en Polen binnendoor passeerde werd het zilver veilig gesteld. Alleen de vier Jamaicaanse lopers waren net een maatje te groot.

De mannen konden in de finale met twee frisse krachten starten. Taymir Burnet en Terrence Agard kwamen in de plaats van Isayah Boers en Jochem Dobber. Nick Smidt en Tony van Diepen liepen zowel de serie als de finale. Ook bij de mannen kwam het aan op de laatste meters. Van Diepen maakte met een ijzersterk laatste stuk veel terrein goed en loodste Nederland naar de bronzen medaille. 

Vloon vliegt naar plaats vijf

Menno Vloon was bezig met een vlekkeloze wedstrijd. Hij vloog ogenschijnlijk zonder moeite over de lat op de hoogtes 5,45 – 5,60 en 5,75 meter. Op 5,85 meter verliep het moeizamer voor Vloon. In zijn derde poging kwam hij nog wel dichtbij, maar het lukte hem niet om ook over deze hoogte te vliegen. Vloon moest daardoor genoegen nemen met een vijfde plaats.

Van der Schaaf rijgt PR’s aaneen

Liam van der Schaaf piekte op het juiste moment. In de series evenaarde hij zijn persoonlijk record van 7,72 seconden en daarmee kwalificeerde hij zich voor de halve finale later op de dag. In die halve finale kon hij geen rol spelen in de verdeling van de finaletickets, maar hij verbeterde zichzelf wel naar 7,69 seconden: “Ik ben tevreden, deze race was beter dan vanochtend. Als ik de horde niet vol had geraakt, had ik nog wel wat sneller gekund. Mijn voorbereiding was niet top dus ik ben hier zeker blij mee”!  

Succesvol WK voor TeamNL

Met twee zilveren en twee bronzen medailles gaat dit WK indoor de boeken in als een succesvol WK voor Nederland. Een overzicht van de medaillewinnaars:

- Femke Bol: Zilver, 400 meter

- 4x400m vrouwen: Zilver (Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte, Femke Bol, Andrea Bouma)

- Jessica Schilder: Brons, kogelstoten

- 4x400m mannen: Brons (Taymir Burnet, Nick Smidt, Terrence Agard, Tony van Diepen, Isayah Boers, Jochem Dobber)

Fotografie: BSR Agency / Orange Pictures. Deze beelden zijn niet rechtenvrij en kunnen afgenomen worden bij Orange Pictures.