WK-nieuws: 203 landen schrijven bijna 2000 atleten in

20 augustus 2007
Talentontwikkeling Vorige

Op basis van de voorlopige inschrijflijst kan zowel het recordaantal deelnemende atleten als het recordaantal landen gebroken worden bij de wereldkampioenschappen in Osaka (25 augustus - 2 september).

Van de 212 landen die aangesloten zijn bij de IAAF, schreven 203 landen minimaal een atleet in voor de titelstrijd in Japan. Alfons Juck meldt in zijn EME News dat het record aan deelnemende landen sinds 2001 (Sevilla) op 201 staat. Het aantal ingeschreven atleten is 1981, maar dat wil niet zeggen dat het tien jaar oude record van 1882 atleten (Athene) verbeterd gaat worden, omdat er op de voorlopige inschrijflijsten altijd nog veel mensen staan die uiteindelijk niet gaan meedoen.

Zo kunnen landen altijd vier gekwalificeerde atleten inschrijven per onderdeel, terwijl er uiteindelijk bij de definitieve aanmelding maximaal drie mee kunnen doen (of respectievelijk vijf en vier, als het land ook de regerend wereldkampioen in de ploeg heeft). Laurien Hoos staat bijvoorbeeld nog op de huidige inschrijflijsten, terwijl de atlete alleen in actie zou kunnen komen als een van de andere drie Nederlandse zevenkampsters niet meedoet. Ook staan diverse atleten ingeschreven voor dubbele onderdelen waar ze niet aan mee zullen doen (zoals Guus Hoogmoed op de 100 meter).

Juck zocht uit dat er op de mannenmarathon de meeste mensen zijn ingeschreven (91), maar dat is vooral omdat landen voor de Wereldcup zes atleten mogen laten meedoen (Marokko moet er van de zeven ingeschrevenen nog een laten afvallen). Bij de vrouwen staan er 71 marathonloopsters ingeschreven - maar op de 100 meter zijn er nog drie meer.
Het onderdeel met het minste aantal atleten/atletes is de 10.000 meter: 26 mannen (waarvan nog minstens een Amerikaan afvalt) en 24 vrouwen (waarvan nog een Ethiopische geschrapt moet worden). Zowel bij de mannen als de vrouwen is op de 100 meter het grootste aantal landen vertegenwoordigd (57) en op de 10.000 meter het kleinste (14). Nederland stuurde de meeste deelneemsters naar de zevenkamp (het maximum van drie), een onderdeel dat met 37 andere deelneemsters uit 21 landen erg druk belooft te worden.

Klik voor de voorlopige inschrijflijsten.