WK u20 - Robin van Riel: Versnelling in laatste ronde kan mijn wapen zijn

09 juli 2018
Toernooien Vorige

Het is een drukke zomer voor de broers Van Riel. Zowel voor Rick (EK u18) als Robin (WK u20) staat een prachtig toernooi op het programma. Wij blikken met beide 1500-meterlopers vooruit. Na Rick komt Robin aan de beurt. Zijn toernooi begint op 10 juli in Tampere, Finland.


Als ik denk aan Tampere…

“Dan heb ik een mooie stad voor ogen. De organisatie heeft wat beelden gestuurd. En voor zover ik het kon zien, was het centrum mooi met een rivier die door de stad loopt. Ook de buitengebied zijn volgens mij de moeite waard, maar daar zullen we weinig van meekrijgen. Wij zitten volgens mij midden in de stad, op 1 kilometer van de baan. Ik ben klaar om te knallen. Dat Rick zijn toernooi al eerder was, motiveert mij alleen maar nog meer. Toen hij aan de start stond, had ik wel in zijn schoenen willen staan.”

Mijn voorbereiding…

“Ging goed. Ik liep mijn limiet vrij vroeg, al op 21 mei. Dat gebeurde op mijn eigen club in Tilburg, Attila. Ergens was ik die dag ook wel verplicht om te presteren, want speciaal voor Rick en mij werd Bram Som ingezet als haas. De wedstrijden die daarna kwamen heb ik gebruikt om de puntjes op de i te zetten. Een veel fijner verloop dan vorig jaar, toen ik mij pas laat plaatste voor het EK-20 in Grosseto. Toen begon ik uitgeblust aan het  toernooi. Nu ben ik fris en gretig.”

Wat ik het eerst in mijn koffer stop…

“Ha, natuurlijk geef ik hetzelfde antwoord als Rick. Mijn wedstrijdtenue en mijn spikes dus. En ja, die gaan mee in mijn handbagage. Vorig jaar tijdens de teammeeting voor het Grosseto kreeg ik die tip van Bram Anderiessen, die tijdens dit WK een concurrent van mij is.” 

Het mondiale deelnemersveld op mijn afstand is…

“Heel sterk. De snelste tijd van het jaar is zelfs 3.31 volgens mij. Dat is niet mis: ik heb dit jaar 3.42 gelopen…Dus ja, er zijn erg goede Ethiopiërs en Kenianen op deze afstand. Maar zij moeten ook hun best doen, net als ik. De atleten buiten Europa ken ik alleen van hun naam en tijden. In Europa heb je de Noor Jakob Ingebrigtsen, Jake Heyward uit Groot-Brittannië en daarna – qua seizoenstijden – kom ik.”

Ik ben tevreden als…

“Ik de finale heb gehaald. Voor minder dan de achtste tijd doe ik het niet. Het kan een voordeel zijn dat ik ook goede 800 meters heb gelopen dit jaar. Als we rustig beginnen en er een versnelling nodig is in de laatste ronde, dan heb ik daar zeker wat aan. Ja, misschien is dat wel mijn wapen.”

Als ik terug ben…

“Ga ik redelijk snel daarna op vakantie. We gaan met de familie naar Italië, Rick gaat ook mee. Ik zal mijn schoenen meenemen, maar ik denk niet dat ze heel vaak uit de tas komen. Op vakantie gaan we vooral even genieten.”

 

Tekst: Reemt Borcherts
Foto: Erik van Leeuwen (EK u20 Grosseto, 2017)