Zürich: nog twee kandidaten voor de jackpot

08 september 2007
Toernooien Vorige

Michelle Perry is vrijdagavond afgevallen in de race naar de jackpot van de Golden League. De hordensprintster verloor van de Zweedse Susanna Kallur en werd derde. Sanya Richards (400m) en Yelena Isinbayeva (polshoog) wonnen wel.

Dat betekent dat beiden momenteel zicht hebben op een half miljoen dollar elk. Er zijn echter nog twee wedstrijden te gaan: vrijdag a.s. in Brussel en zondag in Berlijn. Kallur won de 100m horden in 12,66, Perry (VS) werd derde, achter Delloreen Ennis-London (Jam).

Richards ontwikkelde in de laatste 100 meter een imponerende voorsprong. Ze verbeterde haar eigen BWP van 49,52 tot 49,36. Wereldkampioene Christine Ohuruogu (GB) stelde teleur met een vierde plaats in 51.32. ‘Dit was mijn WK, aldus Richards, die in Osaka ontbrak op dit onderdeel omdat ze zich bij de Amerikaanse kampioenschappen niet had geplaatst.

Isinbayeva had het aanzienlijk moeilijker. Ze zette zichzelf onder zware druk door tweemaal de lat eraf te springen voor ze de 4,80 haalde. Een misser had Svetlana Feofanova (met 4,75) aan de leiding gebracht én Isinbayeva’s kans op de jackpot doen verdwijnen.

Een wereldkampioene die wél indruk maakte was Janeth Jepkosgei, die de rest van het veld op de 800m opnieuw haar wil oplegde en in 1.59,03 won. Ze zei last te hebben van het koele weer. Bernard Lagat, kampioen op 1500 en 5000m, won nu de “midden-afstand” van 3000m in 7.38,77.
Ook Blanka Vlasic (Kro) bleek weinig te hebben geleden onder de jetlag en kwam bij het hoogspringen over 2,04 meter, met volgens de IAAF twee behoorlijke, maar mislukte pogingen op de WR-hoogte van 2,10 meter.
Mehdi Baala (Fra) werd in Osaka gediskwalificeerd wegens duwen, maar won in Zürich de 1500m in 3.38,62.

Een teleurstelling voor de Zwitsers was het ontbreken van zowel Asafa Powell (Jam) als Tyson Gay (VS). De wereldrecordhouder kon het zakelijk niet eens worden met de organisatie, de wereldkampioen trok zich terug omdat hij zich te vermoeid voelde.

De wedstrijden in Zürich vonden plaats in het gerenoveerde Letzigrund-stadion, dat nu een toeschouwerscapaciteit heeft van 26.500 en volledig uitverkocht bleek. Volgens de verslaggever van de IAAF was het koel (13 graden) in de Zwitserse stad.