Zo zien de Nationale Kampioenschappen eruit in 2020

20 juli 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Dit jaar gaan de NK’s er anders uitzien dan we gewend zijn. Niet omdat we dat willen, maar omdat het anders niet mogelijk is om de wedstrijd dit jaar volgens de richtlijnen van het RIVM te organiseren. Omdat we ons kunnen voorstellen dat dit onzekerheid meebrengt voor deelnemers, coaches en publiek delen we nu alvast een aantal belangrijke aanpassingen en richtlijnen met jullie.

ASICS NK Atletiek

De ASICS NK Atletiek worden op twee dagen, 29 en 30 augustus georganiseerd, in Utrecht. Waar moet je als atleet rekening mee houden?.

Inschrijven

 • De inschrijving blijft open t/m de laatste zondag voor de ASICS NK Atletiek, oftewel 23 augustus. Prestatieverbeteringen kunnen tot de uiterste meldtijd van het onderdeel worden gegeven;
 • Heb je dit jaar nog niet deelgenomen aan een wedstrijd? Geen probleem! T/m het laatste weekend voorafgaand aan de ASICS NK Atletiek worden er in Nederland nog wedstrijden georganiseerd.

Een aantal wedstrijdtips:

 • 7 augustus: Track Meeting Utrecht (inschrijven vanaf dinsdag 21 juli)
 • 15 augustus: Next Generation Athletics Nijmegen
 • 23 augustus: Westfries Atletiekgala Grootebroek (klik hier om in te schrijven)
 • Kijk hier voor het actuele overzicht van alle officiële Atletiekunie wedstrijden;
   
 • Voor bijna elk onderdeel ziet de kwalificatie voor de finale er hetzelfde uit als voorgaande jaren. Alleen op de 200 en 400 meter sprint worden de series geschrapt uit het programma. De meerkamp vindt een week later plaats in Emmeloord;
 • De inschrijving voor de ASICS NK Atletiek is inmiddels geopend

Coaches

We streven ernaar dat iedere coach zijn of haar atleet kan begeleiden tijdens de ASICS NK Atletiek. De naam van de coach kan bij de inschrijving al worden opgegeven. Ter plaatse zijn er richtlijnen voor coaches van kracht. Hierover wordt op www.nkatletiek.nl en ter plaatse gecommuniceerd. Zo verwachten wij bijvoorbeeld van coaches dat zij elkaar de ruimte zullen geven om hun atleten te kunnen begeleiden tijdens de wedstrijd. Iedereen dient zich verantwoordelijk op te stellen volgens de richtlijnen van het RIVM.

Toeschouwers

Doordat er geen publiek wordt toegelaten tot de ASICS NK Atletiek gaan we dit jaar een uitgebreide livestream faciliteren. Dit houdt in dat de wedstrijd thuis vanaf de bank via de livestream goed gevolgd kan worden. Elk onderdeel zal volledig worden gestreamd. Op deze manier hopen we dat toeschouwers ook dit jaar de ASICS NK Atletiek goed kunnen volgen. Meer informatie over eventuele toeschouwers op het wedstrijdterrein en de livestream wordt gedeeld zodra hier meer bekend over is.

Media

De beperkingen hebben eveneens invloed op de media en hebben gevolgen voor de toegankelijkheid voor media tijdens dit NK. We begrijpen de noodzaak en wens van media om dit NK te verslaan, temeer omdat publiek niet toegelaten wordt, maar we moeten hierin helaas ook streng zijn om de doorgang en veiligheid van het evenement te kunnen garanderen. Hier vind je de belangrijkste richtlijnen en restricties die we moeten doorvoeren alsook een link naar het accreditatieformulier.

ASICS NK U20 & U18

Bij de NK U20/U18 is er ten opzichte van de senioren een dubbel programma. Om de organisatie voor elkaar te krijgen, is het programma teruggebracht tot twee dagen. Hierdoor kunnen 8 atleten deelnemen op de technische onderdelen. De sprint en mila onderdelen zullen worden verwerkt over twee ronden en de lange looponderdelen over één ronde. Ook hier zal ruimte zijn voor elke atleet om één trainer/begeleider mee te nemen. De mogelijkheden voor een livestream worden nog onderzocht, maar de prestaties zullen natuurlijk live te volgen zijn via atletiek.nu. Binnenkort gaat de inschrijving open. Kijk hiervoor op www.nkjunioren.nl.

NK Masters

Bij de NK Masters is het programma ook teruggebracht naar twee dagen. Het snelwandelen wordt ondergebracht op 18 oktober bij Olympus’70 in Naaldwijk en het kogelslingeren op 24 oktober bij AV Edam, de dag voor de NK werpvijfkamp. Hierdoor kan het programma verder normaal worden afgewerkt in het FBK stadion in Hengelo.  Meer informatie staat op www.nkmasters.nl.

 • Inschrijving sluit 2 weken voorafgaand van de NK ivm screening en communicatie richting de deelnemers;
 • Prestatieverbeteringen kunnen tot de uiterste meldtijd nog worden doorgegeven aan het wedstrijdsecretariaat;
 • Prestatieperiode vanaf 1 april 2018.

Overzicht van alle NK's in 2020

ASICS NK Atletiek AV Phoenix & U-Track Utrecht 29 en 30 augustus
NK Snelwandelen 20.000 meter RWV (vindt plaats in Drunen) 29 augustus
NK Meerkamp / U18 / U20 / Senioren AV NOP Emmeloord 5 en 6 september
ASICS NK U18 & U20 AV Altis Amersfoort 12 en 13 september
NK 10.000 meter (Gouden Spike) Leiden Atletiek 19 september
ONK Para Atletiek AV Attila Tilburg 20 september
NK Masters MPM Hengelo 3 en 4 oktober
NK Snelwandelen 10km en 50km RWV (vindt plaats in Tilburg) 4 oktober
NK Marathon Le Champion - Amsterdam 18 oktober
NK Werpvijfkamp AV Edam - Edam 25 oktober
NK