Zwaar parcours bij NK Cross in Kraggenburg komend weekend

27 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Komend weekend staat in recreatiepark Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg (Noordoostpolder) de NK cross country op de agenda. Net als afgelopen jaar tekent AV NOP voor de organisatie. Waar het parcours in 2019 nog droog en relatief snel was, zal het nu door de overvloedige regenval van de afgelopen weken een cross worden zoals een cross behoort te zijn, zwaar met veel water en modder. Het parcours met los zand, heuvels, korte bochten en de passage door het bamboebos is daardoor in 2020 een stuk uitdagender voor de strijd om de medailles. 

Op zaterdag is het eerst de beurt aan het NK Masters vrouwen en mannen. Zij lopen beiden 8 kilometer en diverse kampioenen uit 2019 zoals Peter van der Velden, Johan Neve en Cees Stolwijk gaan hun titels verdedigen. Bij de dames is Paddy Herijgers de te kloppen kampioene van 2019 bij de V40.

Zondag is het de dag van de Korte Cross (16.00 uur) en de vaak felle strijd bij de Nationale Cross junioren.

Lange cross

De vrouwen lange cross start om 14.00 uur. Kandidaten voor een medaille zijn hier Diane van Es (vierde in de Warandeloop), Jacelyn Gruppen (brons 2019), Ruth van der Meijden (zilver 2019), de jonge Jasmijn Bakker en Bo Ummels, de winnares van de Abdijcross. De vrouwen lopen 8000 meter, zijnde 4 rondes van 2000 meter.

Om 14.45 uur is het dan de beurt aan de mannen lange cross. 10.000 meter met eerst twee kleine ronden van 1 kilometer gevolgd door 4 ronden van 2 kilometer. Frank Futselaar is hier de regerende kampioen, maar Noah Schutte en Stan Niesten willen die titel graag overnemen. Futselaar liep afgelopen week in Barcelona de limiet voor de EK halve marathon. Outsiders in de lange cross zijn hier Niek Blikslager, Tom Hendrikse en de Zeeuw Tim Pleijte. Qua lichtvoetigheid zou ook Geart Jorritsma zich op het zware parcours thuis kunnen voelen.

Het venijn zit bij dit NK Cross in de staart van het programma. Dat is de korte cross over 2500 meter. Rond 16.00 uur vertrekken de mannen met onder anderen de zilveren en bronzen mannen van 2019, Lars Gerritsen en Jelmer van der Linden. Bij de dames korte cross treffen we zondag Britt Ummels, de 1500 meter en 3000 meter indoor kampioene 2020. Zij krijgt tegenstand van Julia Samuelsson, Bregje Sloot en Karin Nieuwenhuijsen, die in 2019 het brons behaalde.

Voor bezoekers is de NK Cross aantrekkelijk vanwege het uitdagende parcours, de diversiteit aan atleten en mooie accommodatie waar het evenement wordt gehouden. Naast het sportieve spektakel van de cross is het goed vertoeven op het park en in de horecagelegenheden.

Alle informatie over de NK Cross Country is te vinden op www.atletiek.nl/nk-cross

Tekst: Bert Pessink
Fotografie: Erik van Leeuwen (NK cross 2019)