Atletiekvereniging

Wie aan atletiek wil gaan doen, kan het best lid worden van een atletiekvereniging. In Nederland zijn er ongeveer 300. In onze clubzoeker vind je een overzicht van de atletiekverenigingen in Nederland en kan je kijken welke dicht bij jou in de buurt zit. Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Atletiekunie. Hier zijn altijd genoeg trainers voor alle atleten, jong en oud. Bovendien heeft een vereniging alle atletiekmaterialen die je zó kunt gebruiken. Je kunt hier trouwens terecht voor zowel de baan- als de looponderdelen. Daarnaast mogen alleen atleten die lid zijn van deze verenigingen meedoen aan officiële (echt geldige) wedstrijden. 

De Atletiekunie organiseert wedstrijden en controleert (of laat controleren) of alles volgens de regels gaat. De mensen die bij de Atletiekunie werken zorgen ook voor goede opleidingen, trainingen, juryleden en scheidsrechters. Ze hebben contact met het buitenland en zorgen dat de atleten die mogen deelnemen aan belangrijke wedstrijden, bijvoorbeeld de Olympische Spelen, daar heen kunnen reizen, er kunnen slapen, trainen etc.

Atletiek wordt beoefend op een atletiekbaan. Bijna iedere vereniging heeft zo’n baan terwijl er vroeger alleen grasbanen waren. Later kwamen daarvoor in de plaats sintelbanen (gemaakt van heel kleine losse steentjes), omdat de atleten daarop sneller konden lopen en beter konden trainen. Nu zijn er ook 'kunststofbanen' die eruit zien als een zachte mat met piepkleine gaatjes. En je raadt het al: op die banen wordt nog sneller gelopen. De atletiekbanen zijn meestal ovaal en 400m lang. Het midden van de 'rondbaan' is grotendeels van gras; daar worden de meeste werponderdelen gedaan.