Geschiedenis

Atletiek is de oudste sport van de mensheid. Voor de oerbewoners die nog rondliepen in dierenvellen, waren lopen, springen en werpen heel belangrijk. Zij leefden namelijk van de jacht. Zij moesten hun prooi zien te raken met een steen of werpspies. Soms moesten ze het dier lang achtervolgen. En dan kwam het ook vaak voor dat ze over een beek, bergkloof of boomstam moesten springen. Hard lopen, goed springen en met kracht werpen waren dus nodig om in leven te kunnen blijven. 

Wedstrijden

Deze jagers van vroeger hielden geen wedstrijden waardoor je het nog niet echt een ‘sport’ kon noemen. Dat was wel het geval bij de oude Grieken. Ongeveer duizend jaar vóór Christus werden op het eiland Kreta wedstrijden gehouden tussen jonge mannen. Zij moesten over een levende stier springen. En dat zijn de eerste wedstrijden die wij kennen. 

Olympische Spelen

In het jaar 776 vóór Christus werden de eerste Olympische Spelen gehouden. Om de vier jaar werd deze grote wedstrijd gehouden in het stadje Olympia. Jonge mannen uit heel Griekenland deden mij aan deze wedstrijd waarbij speerwerpen, discuswerpen en hardlopen de belangrijkste onderdelen waren. Vanaf toen bloeide de atletiek geweldig op!

Na de Griekse en Romeinse tijd werd er in Europa geen atletiek meer beoefend. Pas in de vorige eeuw kwam er weer belangstelling voor. In 1896 werden in Athene de moderne Olympische Spelen gehouden. Dat was een idee van de jonge Fransman Pierre de Coubertin. Hij wilde de volken dichter bij elkaar brengen. Hij zei altijd: 'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Nog altijd worden deze spelen om de vier jaar georganiseerd. Vanaf 1948 zijn er ook wedstrijden voor gehandicapte sporters. Deze wedstrijden worden vanaf1960 de Paralympische Spelen genoemd.