Verschillende groepen

Atletiek kun je doen zodra je loopt en je kunt dit blijven doen tot je heel oud bent. Voor al deze verschillende groepen hebben wij een speciaal aanbod.

Jeugd
Speciaal voor de jeugd is een aantal atletiekprojecten bedacht. En die zijn dan onderverdeeld in atletiekprogramma's voor het onderwijs (basisonderwijs en het voortgezet onderwijs) of voor de vereniging. Daarnaast is de jeugd opgedeeld in twee leeftijdscategorieën met voor beide groepen een eigen competitie:

  • Pupillen A, B en C – tot en met 11 jaar.
  • Junioren A, B, C en D – 12 tot en met 19 jaar.

Senioren
De senioren vormen de grootste groep sporters en zijn tussen de 20 en de 34 jaar. Zij kunnen lid worden van een atletiekvereniging omdat ze graag aan baanatletiek willen doen, maar ook mensen die alleen maar willen lopen kunnen lid worden. Leden kunnen meedoen aan de competitie of aan losstaande wedstrijden. Ben je heel goed, dan mag je meedoen aan Nederlandse kampioenschappen of zelfs aan internationale toernooien als het EK, het WK of de Olympische Spelen.

Masters
Als je 35 jaar of ouder bent, word je master. Je kunt dan aan atletiek blijven doen en ook deel blijven nemen aan wedstrijden. Binnen de masteratletiek wordt er bij de wedstrijden rekening gehouden met de leeftijd van de master. Iemand van 35 jaar is namelijk waarschijnlijk sneller dan iemand van 70 jaar. Daarom wordt er gebruikt gemaakt van zogeheten correctietabellen zodat alle deelnemers gelijk beoordeeld worden. Klik hier voor meer informatie over de masteratletiek.

Gehandicapten
Natuurlijk kunnen gehandicapte mensen ook aan atletiek doen. Binnen deze sport zijn er specifieke onderdelen voor gehandicapte sporters, zoals het wheelen. Dit is vergelijkbaar met hardlopen, maar dan in een speciaal ontworpen rolstoel. Minder valide atleten kunnen eigenlijk aan alle onderdelen meedoen. En ook hier geldt dat als je heel goed bent, je kunt meedoen aan nationale en internationale toernooien, met als hoogtepunt de Paralympische Spelen. Meer informatie over gehandicaptenatletiek vind je hier.