Kwalificatie

Aanvullende publicatie kwalificatie-eisen en procedures Internationale Evenementen 2021


Vervangend toernooi EK onder 18

Zoals bekend, is het EK onder 18 dat deze zomer in Rieti gehouden zou worden, komen te vervallen. De Atletiekunie is druk bezig om in samenwerking met een aantal andere landen een alternatieve wedstrijd voor de leeftijdsgroep onder 18 te vinden. De kwalificatie-eisen blijven gelijk aan die voor het EK onder 18 in Rieti, de kwalificatie-periode eindigt echter wat eerder. Omdat nog niet alle details beken zijn, moeten kandidaten rekening houden met een kwalificatieperiode tot en met half juli. Zodra meer bekend is, publiceren we verdere details.

Kwalificatiewedstrijden mei en juni 2021

De Atletiekunie heeft toestemming gekregen om samen met een aantal verenigingen een tiental wedstrijden te organiseren in de maanden mei en juni. Onder de 'Uitzondering Topsport' is deze garantie verkregen zodat atleten zich hier kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen en de andere internationale toernooien deze zomer. Hopelijk zijn er verderop in het zomerseizoen meer mogelijkheden voor wedstrijden. We hebben met de fantastische medewerking van de organiserende verenigingen geprobeerd de wedstrijden en onderdelen zo goed als het gaat te spreiden zodat optimale kwalificatiemogelijkheden ontstaan.

Helaas is het toegestane aantal deelnemers voor deze wedstrijden, en dus ook per onderdeel, zeer beperkt en zal dit alleen voor het NK senioren wat verruimd worden. Houd er dan ook rekening mee dat met het oog op die internationale kwalificatie alleen de beste atleten per categorie geaccepteerd zullen worden voor deze wedstrijden. We zijn natuurlijk erg verheugd over deze regeling, hoe lastig en teleurstellend de bijbehorende deelname-beperking voor veel atleten en coaches ook is.

Arnhem, 26 april 2021


Aangepaste kwalificatie-eisen en kwalificatie procedures Internationale Evenementen 2021

Voor uitzending naar Internationale toernooien stelt de Atletiekunie kwalificatie-eisen en kwalificatie procedures op.

Wijziging versie 27 augustus:

 • EK U20, Tallinn: deelname is mogelijk voor junioren onder 20 geboren in 2002, 2003.
   

In deze download (versie 27 augustus 2020) vind je de kwalificatie-eisen voor de volgende toernooien:

 • Europese kampioenschappen indoor in Torun, Polen, 4-7 maart 2021
 • Europacup Werpen in Leiria, Portugal, 13-14 maart 2021
 • Wereldkampioenschappen indoor in Nanjing, China, 19-21 maart 2021
 • Werelkampioenschappen estafettes in Chorzow, Polen, 1-2 mei 2021
 • Europacup 10.000 m Londen, Groot Brittannie, 7 juni 2021
 • Europese Kampioenschappen voor landenteams, 19 -20 juni 2021
 • Europese Kampioenschappen onder 23 in Bergen, Noorwegen, 8-11 juli 2021
 • Europese Kampioenschappen onder 20 in Talinn, Estland, 15-18 juli 2021
 • Olympische Spelen Tokio, Japan, 24 juli t/m 9 augustus 2021
 • Paralympische Spelen Tokio, Japan, 24 augustus t/m 5 september 2021
 • Europese Kampioenschappen onder 18 in Rieti, Italië, 26-29 augustus 2021
 • Europese Kampioenschappen Cross country in Turijn, Italië, 12 december 2021

In verband met de overvolle wedstrijdkalender en het dubbele toernooi voor de leeftijdsgroep junioren U20 (zowel een EK als een WK in hetzelfde jaar) zal geen team worden uitgezonden naar het WK junioren in Nairobi.

In deze download vind je een factsheet met een toelichting op de totstandkoming van kwalificatie-eisen en procedures.

Arnhem, 27-08-2020


Toelichting Nationale prestatie eisen Olympische Spelen

De nationale prestatie-eisen via het IAAF ranking systeem zijn op een aantal onderdelen afwijkend van de internationale prestatie-eisen. In overleg met NOC*NSF is overeengekomen dat de internationale eisen in onvoldoende mate voldoen aan de algemene uitgangspunten voor deelname waarin een reële kans om door te dringen tot eindronden, finales of beslissende wedstrijdfasen wordt geborgd. De vereiste ranking posities zijn daarbij gesteld op 75% van van de internationale ranking positie in die gevallen waar het meer dan 32 ranking posities betreft. Voor de marathon geldt een zogenaamde tijd-of strijd kwalificatie-eis.

Atleten die hebben voldaan aan de IAAF entry standard (in de kwalificatie-eisen opgenomen in de tabel onder “IAAF-eis”) hebben daarmee voldaan aan de kwalificatie eis en zullen worden voorgedragen aan NOC*NSF. Atleten die niet aan deze IAAF entry standard hebben voldaan kunnen zich plaatsen via de vermelde ranking positie na het sluiten van de kwalificatieperiode op 29 juni 2020. De publicatie van deze uiteindelijke ranking staat door de IAAF aangekondigd op 1 juli 2020. De betreffende atleten zullen na deze datum worden voorgedragen aan NOC*NSF.

Wij adviseren atleten en coaches alle kwalificatie-documenten goed door te nemen met het oog op de werking van het ranking systeem en overige kwalificatie en deelnamevoorwaarden. Het wachten is daarbij nog op het definitieve document van het IOC wat normaliter volledig aansluit op het door de IAAF gepubliceerde document maar om ons onbekende redenen momenteel nog niet beschikbaar is. Tot deze publicatie beschikbaar is kunnen actuele voordrachten aan NOC*NSF nog niet beoordeeld worden.

Informatie over de werking van het IAAF World Ranking systeem is te vinden op de IAAF website

In de volgende downloads vind je de kwalificatie-eisen en procedures. 


Kwalificatie-eisen Paralympische Spelen Tokio