Aangepaste atletiek

Atletiek is een sport voor iedereen!

Lichamelijk, verstandelijk, visueel en gedrag

 

Houd jij van lopen, springen of werpen? Dan is atletiek iets voor jou! Of je nu in een rolstoel zit, een prothese hebt, cerebrale parese, een visuele handicap, een verstandelijke handicap of extra structuur nodig hebt bij het sporten: je kunt altijd aan atletiek doen! De onderdelen binnen atletiek bestaan uit lopen (van sprint tot marathon), springen (verspringen, hoogspringen en hink-stap-springen) en werpen (kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen). Je kunt atletiek op alle niveaus beoefenen, van het recreatieve niveau bij een vereniging tot aan de wereldtop. Er zijn veel atletiekverenigingen waar jij met jouw handicap terecht kan.

De Atletiekunie telt op dit moment ongeveer 1000 leden die een verstandelijke, lichamelijke of visuele handicap hebben of die gedragsproblematiek hebben. In Nederland zijn er 133 clubs met een specifiek aanbod voor aangepaste atletiek. We streven naar een zo breed mogelijk aanbod voor aangepaste atletiek door het hele land. Vind jij het leuk om een keer mee te trainen bij een vereniging? In dit landkaartje kun je klikken op jouw handicap en zie je de clubs die hier een speciaal aanbod voor hebben.

Niet alle atleten met een handicap hoeven echter in een speciale groep te trainen, er kan ook geïntegreerd meegetraind worden in een reguliere groep. Zoek in het landkaartje de dichtstbijzijnde club en neem contact op!

Heb jij:

  • Een lichamelijke handicap (zoals een cerebrale parese of maak je gebruik van een prothese of rolstoel)? Dan proberen we je zoveel mogelijk binnen een normale groep mee te laten trainen. Bijna alle verenigingen staan hier positief tegenover en doen er alles aan om jou te integreren in een reguliere groep. Zoek nu naar een club in jouw buurt en neem contact op zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt!
  • Een verstandelijke handicap? Er zijn steeds meer verenigingen in Nederland die hier speciale groepen voor hebben. Zoek nu naar een club in jouw buurt en neem contact op zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt!
  • Een visuele handicap? Dan proberen we je zoveel mogelijk binnen een normale groep mee te laten trainen. Bijna alle verenigingen staan hier positief tegenover en doen er alles aan om jou te integreren in een reguliere groep samen met je/een buddy die jou kan helpen. Ook zijn er verschillende 'Running Blind'-groepen in Nederland. Zoek nu naar een club in jouw buurt en neem contact op zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt!!
  • Extra structuur en begeleiding nodig om te kunnen sporten? Bijvoorbeeld vanwege je autisme of wegens een ontwikkelingsstoornis? Een aantal verenigingen hebben hiervoor een specifiek aanbod in een aparte groep. Het gaat expliciet om de atleten die in het huidige reguliere sportaanbod niet goed kunnen worden opgevangen of mee kunnen draaien, maar geen verstandelijke handicap hebben. Zoek nu naar een club in jouw buurt en neem contact op zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt!

Kom je er niet uit? Wanneer bovenstaande informatie ontoereikend, kan een club voor vragen over de para-breedetesport contact opnemen met Marloes van Amerongen. Vragen over opleidingen gaan via Opleidingen. Heb je een vraag over para-topsport dan kun je een mail sturen naar Fynn van Buuren.

Ook hier kun je verdere informatie vinden.