Samenwerking Johan Cruyff Foundation

'De 14 van Johan'

14 jonge sporters met een missie: “nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte jongeren in beweging brengen”. Een jaar lang zetten zij zich als bijzonder ambassadeur in om het gedachtegoed van de Johan Cruyff Foundation uit te dragen. Stuk voor stuk zijn ze het springlevende bewijs van de vele buitengewone initiatieven van de Foundation om sport op wat voor manier dan ook toegankelijker te maken voor de jeugd. De '14 van Johan' stellen zich voor:

.

Lees hier meer over de 14 van Johan op de website van JCF.

Robin en Nikita
Binnen de aangepaste atletiek hebben we twee ambassadeurs. Lees hun ervaringen hier.

Nikita den Boer

Sport: Wheelen - atletiek
Geboortedatum: 8 januari 1991

"Ik wil de jeugd motiveren om te gaan sporten omdat ik zelf heb gemerkt hoe belangrijk sporten is voor lichaam en geest. Sport speelt een grote rol in mijn leven en is één van de belangrijkste dingen. Als ik heel hard met mijn wheeler over de atletiekbaan ga geeft mij dat een kick. Dit wil ik ook graag overbrengen op anderen."

Robin van Damme

Sport: Sprint - atletiek
Geboortedatum: 2 september 1991

Robin leeft voor atletiek en traint hiervoor 10 keer per week. Hij wil graag een plek bemachtigen op de Paralympische Spelen in Rio.
"Sport is mijn leven. De mensen die ik het vaakst zie zijn mijn teamgenoten en onze coach. Sporten doe ik met heel veel plezier, dus het is een heel mooi leven. Tijdens mijn ambassadeursjaar wil ik het sportplezier overdragen naar mijn omgeving."

Prothesegroep bij Phanos
In 2014 heeft de eerste training voor mensen met een prothese plaatsgevonden bij Phanos. Deze mensen leren door middel van atletiektrainingen weer lopen en zelfs rennen op hun prothese. Ervaringsdeskundige Robin van Damme (onderbeen amputatie), paralympisch atleet en ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation heeft deze training gegeven. Het initiatief van deze trainingen vindt plaats in nauwe samenwerking met Sportservice Amsterdam, de Amsterdamse atletiekvereniging Phanos, revalidatiecentrum Reade en Frank Jol Orthopedische Dienstverlening.

Lees hier de blog van Robin over zijn bezoek aan de Open Dag van Otto Bock in Son en Breugel.
Of over de clinic die hij in oktober gaf in Rotterdam: "van lopen naar rennen met een prothese".

Samenwerking Cruyff Foundation en Atletiekunie
Ons doel is:  meer gehandicapten op de atletiekbaan bij meer verschillende atletiekverenigingen. Om dit te kunnen bereiken is het noodzakelijk dat het aanbod van gehandicaptenatletiek wordt verbreed en versterkt. Dankzij de samenwerking tussen de Atletiekunie en de Cruyff Foundation is het mogelijk om structureel mensen met een handicap te enthousiasmeren voor atletiek. Er worden  clinics gegeven op scholen, revalidatiecentra en verenigingen. Trainers worden opgeleid en verenigingen krijgen materiaal beschikbaar.  er Tevens is er steeds meer aanbod van laagdrempelige wedstrijden waarin atleten met een handicap geïntegreerd deelnemen.Zo ontstaat een brede basis van atleten met een handicap. Vanuit deze brede basis worden talenten gescout. Het vervolg hiervan is een intensief talentprogramma, waarbij de basis bij de lokale vereniging ligt. De Cruyff Foundation voorziet, in samenwerking met de Atletiekunie, op deze manier in het ontwikkelen van breedtesporter, naar talent, naar topsporter.