Be PROUD

Atletiek vertegenwoordigt bewegen en sport in zijn puurste vorm; rennen, springen en werpen. Met eenvoudige regels die iedereen gelijke kansen geeft. Jezelf verbeteren en presteren op basis van talent en goede training is de basis. Door ons te verbinden aan het programma Be PROUD laten we zien dat schone atletiek de enige manier is om het beste uit jezelf te halen, ongeacht je niveau. Want een schone atletiek is een eerlijke atletiek.

Atletiekunie is PROUD

In november 2018 lanceerde de Dopingautoriteit een nieuw programma: “Be PROUD”. Dit programma is gericht op het versterken van sportwaarden, met als doel het stimuleren van het ‘schone sportgedrag’. Het programma kent vijf kernwaarden: Passionate, Real, Outspoken, United en Dedicated. Door ons te committeren aan dit programma laten we zien dat we achter de boodschap staan, de inhoud ervan ondersteunen en bovendien onze verantwoordelijkheid nemen voor een schone sport, eerlijke prestaties en de bescherming van zowel de atleet als begeleiding en bestuurders.  

Als partner van het programma “Be PROUD” willen we atleten, ouders, coaches, bestuurders, atletenmanagers en andere betrokkenen voorzien in de kennis en informatie die nodig is om atletiek schoon te houden. Zodat ze weten waar ze met vragen terecht kunnen en zich bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheden binnen de sport. Daarnaast willen we actief laten zien dat de atletiek in Nederland scherp tegen doping in gaat.

Supporter van schone sport

Voor jouw sport, jouw passie…Ga je door het vuur. Jarenlang staat je leven in het teken van keihard trainen. De lat steeds een stukje hoger leggen. De strijd aangaan met de sterksten. Jezelf overtreffen. En als dat lukt? Onbetaalbaar! Omdat dát aantoont dat hard werken loont. Omdat het anderen inspireert en uitdaagt. En vooral omdat die prestatie op een schone manier geleverd is. Een moment om heel trots op te zijn. Sluit je daarom aan bij Be PROUD, en word onderdeel van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport!

Dopingwaaier App

De Dopingwaaier is één van de belangrijkste middelen in de voorlichting van sporters en sportbegeleiders. Voorheen werd deze als geplastificeerde waaier uitgebracht, maar inmiddels is de Dopingwaaier omgezet in een App (iOS en Android) en is een mobiele website beschikbaar.

Wat biedt de App?

 • Geneesmiddelen controleren
  Je kunt in de App direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen controleren op de aanwezigheid van doping. Ook kun je nagaan of specifieke werkzame stoffen verboden zijn of niet.

 • Voedingssupplementen checken
  Ook voedingssupplementen kun je checken. Je kunt in de winkel al bekijken welke batches van supplementen op de NZVT-lijst staan.

 • Dopingcontroleprocedure bekijken
  Krijg je een onverwachte dopingcontrole en wil je je rechten en plichten weten? Bekijk de procedure dan stap-voor-stap in de App. Heb je iets meer tijd, bekijk dan de video.


Meer vragen
Over het programma Be PROUD? Stuur dan een mail.
Voor doping gerelateerde vragen omtrent (internationale) wedstrijden kun je contact opnemen met de afdeling Topsport van de Atletiekunie

Belangrijke bronnen                                                  

 • Be PROUD
 • Dopingautoriteit                                                           
 • ​​Doping E-maillijn                                                         
 • NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport)  
 • Centrum Veilige Sport Nederland