Bolt gaat voor sprintdubbel

Geplaatst op Maandag, 4 augustus 2008
Bolt gaat voor sprintdubbel

De kogel is door de kerk: kersvers wereldrecordhouder Usain Bolt gaat zowel de 100 als de 200 meter lopen in Beijing. De Jamaicaanse topper op de 100 meter (9,72) maakte dit weekeinde bekend dat hij niet alleen op het koningsnummer, maar ook op de dubbele afstand zal starten. Op die 200 meter is hij als aanvoerder van de wereldranglijst eveneens favoriet (19,67). Het is bovendien zijn favoriete onderdeel en hij zal er wereldkampioen Tyson Gay (die geblesseerd raakte bij de Amerikaanse selectiewedstrijden) niet tegenkomen. Op de 100 meter ontmoet hij daarentegen zowel Gay (ook kampioen op de 100 meter) als landgenoot Asafa Powell (zijn voorganger als wereldrecordhouder en na een blessure goed in vorm bij zijn laatste wedstrijden). Diverse berichten melden bovendien dat Bolt voor de dubbel kiest terwijl zijn eigen entourage daar reserves bij heeft: een Olympisch programma met vier 100 meters, vier 200 meters en ook nog een estafette is loodzwaar.

* Tegenover bevestigde deelnemers staan in de Olympische aanloop ook altijd afzeggingen. Zaterdag kwam marathonloopser Irina Mikitenko erbij op die lijst. De Duitse was na haar overwinning in Londen een medaillefavoriete. De Duitsers maken zich ook zorgen over hoogspringer Eike Onnen die kampt met een voetblessure (titelverdediger Stefan Holm is daarentegen uitstekend en vorm en won dit weekeinde de Zweedse kampioenschappen met een hoogte van 2,32 meter).

* Wie definitief nooit meer mee zal doen aan de Olympische Spelen is (de overigens al lang en breed gestopte) Antonio Pettigrew. De Amerikaan kwam zaterdag terug in het nieuws omdat het IOC eindelijk de knoop doorhakte en hem schrapte uit de uitslagen van de Olympische Spelen in 2000. Het IOC wil dat het Amerikaanse Olympisch Comité ook bij zijn teamgenoten in de 4x400 meter (inclusief Michael Johnson) de medailles gaat terughalen (Johnson zegde dat al eerder toe - ook andere teamgenoten van toen hebben inmiddels dopinggebruik toegegeven).
Pettigrew - die langdurig dopinggebruik heeft toegegeven - werd in de individuele finale tevens zevende en wordt ook daar uit de annalen geschrapt. De nieuwe medaillisten voor de 4x400 meter zijn Nigeria, Jamaica en de Bahamas. Overigens wil de Amerikaanse Atletiekbond ook het record dat dezelfde 4x400 meterploeg in Sydney liep, uit de boeken schrappen.
- En in ander dopingnieuws verzet Ekaterina Thanou zich tegen pogingen om haar Olympische deelname in Beijing te ontzeggen. De Griekse zorgde vier jaar geleden in Athene voor veel ophef door een onverwachte dopingcontrole te ontlopen en vervolgens lang niet beschikbaar te zijn voor een vervolgcontrole vanwege een omstreden, al dan niet gefingeerd, motorongeluk. In tegenstelling tot haar collega Kenteris kwalificeerde Thanou zich dit jaar echter weer voor de 100 meter in Beijing, waar zowel de Griekse als IOC-officials haar liever niet zien starten.

* Qua ander omstreden Olympisch nieuws blijven er tegenstrijdige berichten naar buiten komen over zowel het weer in Beijing als over de persvrijheid ter plekke.
- De luchtverontreiniging is de laatste dagen een stuk beter, maar tegelijk kondigde de organisatie van de Spelen aan dat er al noodscenario\'s klaarliggen voor als de marathon te kampen krijgt met slechte (weers)omstandigheden. Wat dat praktisch betekent, werd echter niet duidelijk. Dat het lastig wordt is zeker, want de mannenmarathon (met Kamiel Maase) is op de allerlaatste dag van de Spelen. Hoewel de verzekering werd gegeven dat alle wedstrijden klaar zijn voor de sluitingsceremonie, is vervroegen van wedstrijden natuurlijk vrijwel onmogelijk, terwijl uitstellen van de ceremonie ook geen waarschijnlijke optie lijkt.
- Na een golf van protesten werd vrijdag en zaterdag meer van het internet opengesteld voor journalisten in Beijing (perscentra ter plekke zijn een week voor de opening al 24 uur per dag operationeel). Ondanks verzekeringen van volledige toegang geven ook Olympische officials nu wel toe dat websites die de Chinese autoriteiten onwelgevallig zijn, waarschijnlijk onbereikbaar zullen blijven.

* Elders op het internet: diverse internationale media melden zaterdag dat de Ethiopische atletiekbond diverse managers van topatleten, waaronder Jos Hermens, verzocht heeft afstand te houden van de Afrikaanse selectie. De Nederlandse topmanager, eigenaar van Global Sports Communications, bevestigt dat verhaal bij CBC Sports.
Hij ontkent er dat er sprake is van een schorsing en zegt dat de Ethiopische bond hem gemeld heeft spanning in de ploeg wil voorkomen. Wijzigingen in de samenstelling van de ploeg zouden daartoe geleid kunnen hebben. Hermens en zijn Global Sports begeleiden veel Olympiërs, in de Ethiopische ploeg bijvoorbeeld alledrie de deelnemers op de 10.000 meter: titelverdediger Kenenisa Bekele, Haile Gebrselassie (winnaar in 2000 en in 1996) en Sileshi Sihine. Hermens verwoord zijn reactie zorgvuldig: \'wij blijven doen wat het beste is voor onze atleten en dat zou ook het beste moeten zijn voor de Ethiopische bond. Ik zie geen probleem.\' Een andere manager die een vergelijkbaar schrijven heeft ontvangen is Mark Wetmore in het Amerikaanse Boston (manager van onder meer de toppers Tirunesh Dibaba en Meseret Defar).