Brons voor sterk meisjesteam

Geplaatst op Zondag, 11 december 2016

De junioren meisjes wisten vooraf dat ze een kans hadden op een team medaille, maar dan moesten ze wel alle vier een topprestatie leveren. En dat is precies wat ze deden. Direct na de start nestelde Jasmijn Lau zich in de kop. Merel van der Marel, Veerle en Jasmijn Bakker volgden op korte afstand. Bij het ingaan van de laatste ronde lagen de meisjes opgeteld vierde in het landenklassement, maar met een sterke slotronde wisten ze nog heel veel plaatsen winst te boeken.

De Duitse favoriete Klosterhalfen nam zoals verwacht afstand van de concurrentie. Jasmijn Lau handhaafde haar positie voorin het veld. In haar eerste internationale toernooi finishte de B-juniore van Honore Hoedt op een bijzonder knappe 5de plaats. Daarachter had Veerle Bakker de turbo aangezet. Met een 13de plaats revancheerde ze zich bijzonder sterk van het tegenvallende optreden van vorig jaar. Met Merel van der Marel op de 23ste en Jasmijn Bakker op de 30ste plaats klopte Nederland met 71 punten ruimschoots de Franse meisjes voor het brons. Een knappe prestatie van deze nog jonge meisjes en een stimulans voor de komende jaren.

Vrouwen senioren: Cherono schuift de top 10 in
Elizeba Cherono liep in Chia pas haar derde cross in haar carrière. Net als in de Warandeloop begon ze achterin het veld, om vervolgens zeer indrukwekkend op te schuiven in het veld. Voorin waren de Turksen Can en Akda al gevlogen. Het parcours kende nauwelijks hoogteverschillen. De ongelijke ondergrond vormde voor de meeste atleten nog de grootste uitdaging. In de voorlaatste ronde schoof Elizeba op naar de 8ste plaats, maar dat moest ze in de slotronde toch enigszins bekopen. Met een 10de plaats bij haar EK-debuut kon ze meer dan tevreden zijn. Trots nam ze de felicitaties in ontvangst.

Mannen senioren: Geen topdag voor oranje atleten
In de mannenrace waren het ook de twee Turken van Afrikaanse origine die de prijzen verdeelden, al maakten de Britten het een stuk spannender. Het Nederlandse vijftal kon niet echt een rol van betekenis spelen. Jesper van der Wielen startte snel, maar viel uiteindelijk terug naar de 37ste plaats. Michel Butter had niet de superbenen die hij in Tilburg leek te hebben, maar was op plaats 27 wel de snelste oranje-atleet. Ronald Schroer zat hem op de finishlijn behoorlijk op de hielen. Roy Hoornweg en Jurjen Polderman finishten op de 44ste en 60ste plaats. Voor een topnotering in het landenklassement ontbraken de uitschieters die nodig waren. Nederland werd 6de met 137 punten.