EK Helsinki Dag 4: Martina GOUD, Van Luijk ZILVER

Geplaatst op Zaterdag, 30 juni 2012
EK Helsinki Dag 4: Martina GOUD, Van Luijk ZILVER

\"\"

Churandy Martina naar GOUD, Patrick van Luijk ZILVER (200 meter)

Een grandioze ontlading op een spannende zaterdagavond voor Oranje in het Olympisch Stadion van Helsinki. Churandy Martina en Patrick van Luijk zorgden om 22.20 uur in koud en regenachtig weer voor een prachtige ontknoping door goud en zilver te pakken op de 200 meter. Martina vanuit de meer dan lastige baan 3, Van Luijk voor de derde keer achtereen vanuit baan 6. Voor het eerst sinds 1934 (Chris Berger in Torino) en 1938 (Tinus Osendarp in Parijs) won een Nederlandse man de 200 meter sprint op een EK Atletiek. Churandy Martina vond het zijn op één na mooiste prestatie ooit: \"Mijn mooiste is nog steeds mijn optreden in Olympisch Beijing, met een vierde plaats op de 100 meter en een tweede op de 200 meter. Maar dit is een goede tweede. In baan 3 lopen was natuurlijk heel moeilijk, ik vind het een unieke bocht. Ik ben er wat rustiger ingegaan, want ik ben er gewoon te snel voor. Ik ben beter dan die bocht man! Het deed mij aan de 200 meter indoorbanen denken. Drie keer heb ik dat gedaan, nooit meer!\" Martina finishte met grote voorsprong. Hijzelf had 20.42, Van Luijk 20.87 en de Brit Daniel Talbot 20.95 (-0,9 m/s). Martina keek ook vast vooruit richting Londen: \"Ik doe zowel de 100 als de 200 meter op de Spelen. Het is het mooiste en grootste toernooi dat er is. Daar wil ik pieken. Dankzij God heb ik geen blessures.\"

\"\" Patrick van Luijk bedankte in zijn reactie als eerste zijn coach Errol Esajas voor zijn begeleiding en ging toen in op het verloop van zijn race: \"Ik win de series en halve finale en dan denk je wel aan het podium. Ik kwam vanavond heel slecht de bocht uit, moest een inhaalslag maken maar dacht op 70 meter voor de finish \'ik heb die Borlee en ik kan zilver halen. Ik heb vandaag heel relaxt naar de finale toegeleefd, wilde technisch gezien een goede race lopen, en dat is gelukt. Met de Olympische limiet heb ik mij niet bezig gehouden, dat kan hier niet. Ik ga volgende week in Bottrop op vrijdag nog een 100 meter en op zaterdag een 200 meter lopen, wie weet lukt die 20.38 sec. dan wel.\" Met betrekking tot de 4x100 meter finale vertelde van Luijk het volgende: \"Ik heb nu wel wat pijntjes, maar ben gisteravond en vanochtend ook goed behandeld, dus als ik mij goed voel wil ik morgen graag de 4x100 meter finale lopen.\"

\"\" Gregory Sedoc: van whereabout naar vormbehoud

Gregory Sedoc toont vormbehoud voor Olympische Spelen (110 meter horden)

Gregory Sedoc heeft zichzelf in de series 110 meter horden een geweldige dienst bewezen. Met een tijd van 13.59 sec. (-0,7 m/s) toonde hij vormbehoud voor deelname aan de Olympische Spelen, waarvoor de eis stond op 13.60 sec. (B-standaard IAAF). Na een jaar schorsing vanwege zijn administratieve whereaboutsfouten, die afliep op 22 juni 2012 was het zijn eerste internationale competitie. Sedoc reageerde na afloop als volgt (met dank aan Atletiek Week): \"Dat geeft me toch wel veel vrijheid voor de rest van het toernooi hier. Het zou mooi zijn als ik in de finale kom, maar om de tijd hoef ik me geen zorgen meer te maken. Het is nu zaak vooral veel wedstrijden te lopen. Ik ben weer fit en de snelheid komt terug.\" Sedoc ging met de achtste tijd naar de derde van drie halve finales, in baan 4 die gelopen wordt op zondagmiddag 15.49 uur.

Rutger Smith wordt vierde met de discus, Erik Cadée is boos (discuswerpen)

Rutger Smith plakte een bemoedigend optreden aan zijn kogelstootzilver vast; hij werd vierde in de discusfinale. Na een stroeve start, waarin hij als achtste doorging naar de laatste drie worpen, wist hij in poging 4 afstand te nemen: 63,97m. In poging 6 verbeterde hij zich nog naar 64,04 meter. De Hongaar Kovágó was met 66,42 meter te ver weg voor eremetaal. Smith schreef op Facebook: \"Ben tevreden over mijn 4de plek. Gisteren heeft er ingehakt... Was een zware \'dubbel\' zoals ie nu geprogrammeerd stond. London is gunstiger om te \'dubbelen\'! :)\"

\"\"
Erik Cadée: \'Kans verprutst\'

Veel minder goed ging het Erik Cadée af. Hij kwam niet verder dan 60,58 meter. Cadée: \"Op Papendal werp ik in de regen om 9 uur in de ochtend 65 meter. Hier ben ik gewoon boos over, niet eens teleurgesteld.\" Even later op Twitter: \"Link...link op mezelf!! Kans verprutst. Gelukkig hebben we de Spelen nog. Iedereen bedankt voor alle support, jullie hadden beter verdiend!\"
Finale EK 1. Robert Harting (Dui) 68,30m 2. Gerd Kanter *Est) 66,53m 3. Zoltán Kovágó (Hon) 66,42 4. Rutger Smith 64,02 en 11. Erik Cadée 60,58m.

Dafne Schippers vijfde, Jamile Samuel zesde (200 meter)

\"Ik liep een slechte bocht, had 10 misstappen, kwam niet meer op gang, en ben helemaal leeg. Drie keer 200 meter is kennelijk te veel.\" Dat was de veelzeggende reactie van Dafne Schippers na haar finale waarbij velen rekenden op eremetaal. Feit was dat Schippers zichtbaar moeite had bij het uitkomen van de bocht in baan 4 met een grote misstap. Daardoor liep ze achter de feiten aan. Op Twitter schreef Schippers dit: \"Heb even nodig om dit te verwerken. Kwam de man met de hamer 3 keer tegen. Mijn lichaam was volledig leeg al voor het rechte stuk kwam. Drie 200 meters is te specifiek nu voor mij. Lichaam was gewoon helemaal leeg! Het verraste mij gewoon. Op naar Londen waar 1x200m genoeg is!\"

\"\"
Helemaal leeg

De ontketende Oekraïense Mariya Ryemyen vanuit baan 3 greep haar kans en won in 23.05 sec., voor haar landgenote Hrystyna Stuy (23.17) en Francaise Myriam Soumaré (23.21). Jamile Samuel kwam vanuit de lastige baan 1 goed opzetten en bleef maar nipt (2/100ste) achter op Schippers. Samuel: \"Het ging wel goed, in de bocht was het natuurlijk moeilijk maar ik kwam nog aardig terug. Zesde op een EK ben ik blij mee.Ik hoopte hier een Olympische limiet (22.70) te lopen maar dat was hier in deze omstandigheden niet mogelijk. Ik ben pas 20, en met de estafette gaan we sowieso naar Londen.\"

Khalid Choukoud zevende bij debuut op EK Atletiek (10.000 meter)

Khalid Choukoud streed 25 ronden mee om de ereplaatsen. Pas in de laatste ronde moest hij zich gewonnen geven. Hij liep de laatste ronde in 61 seconden, de winnaar Polat Kemboi Arikan (Tur) deed er 4 seconden minder over. Een prachtige zevende plaats én een persoonlijk record (28.26.82) was zijn deel op zijn debuut op een EK Baanatletiek. Choukoud vertelde enthousiast zijn verhaal: \"Ik heb alles geprobeerd voor een goede plaats, ik heb me verbeterd, loop mezelf in de Europese top. Ik heb geknokt, gevochten en alles gegeven wat ik had. Op stage in Marokko (op 2000 meter hoogte, red.) heb ik veel gewerkt aan mijn snelheid,en ook op tempowisselingen. Duurvermogen heb ik wel, als een beest. Volgende week ga ik naar Heusden voor een snelle 5000 meter. Over mijn toekomst, op de marathon of de baan ben ik toch nog niet uit.\"

\"\" \"Alles gegeven wat ik had\" Abdi Nageeye kon de kopgroep van acht man waaronder Choukoud na verloop van tijd niet meer volgen. Hij eindigde uiteindelijk als dertiende in 29.05.12. Ronald Schröer kwam tot 29.31.06 (achttiende). Nageeye snelde door de mixed zone maar schreef later op Facebook: \"Ik ben niet telleurgesteld maar echt boos op me zelf, zag te laat toen de kop groep wegging en toen ik naar toe ging, zette de uiteindelijke winnaar een harde versnelling en was de gat te groot om te dichten...en dan loop je dikke 10rondjes in je eentje met flinke wat wind en regen,nu proberen me kop om hoog te houden en naar de volgende race toe werken.\" Schröer en zijn coach verklaarden later dit: \"Schröer was te gretig en enthousiast.\"

Drie estafetteteams naar finale (4x100 en 4x400m)

Het Oranje 4x100 meter estafetteteam mannen heeft zich zonder problemen geplaatst voor de finale, zondag 17.25 uur (Nederlandse tijd). Een bliksemstart van Brian Mariano leidde tot een wel erg safe wissel met Churandy Martina; die op Jerrel Feller was zuiver en ook Giovanni Codrington werd goed gelanceerd. De tijd van 39.34 sec. hielp echter niet mee aan het streven om bij de beste 12 ploegen te geraken, nodig voor Olympische kwalificatie. De twee beste tijden over 2011 en 2012 worden bij elkaar opgeteld. Na dit weekend sluit de limiettermijn voor estafetteteams. Nederland moet in ieder geval een tijd van 38.20 lopen om de Italianen, die momenteel op plek 12 met een gemiddelde van 38.65 bivakkeren, te passeren. Churandy Martina werd een vrije doorgang geveven in de mixed zone (op weg naar de finale 200 meter) gooide er een oneliner uit: \"Later gaan we lekker praten over die finale.\" Brian Mariano vertelde waarom hij zo dicht op Martina kwam: \"In baan 8 is die bocht helemaal niet zo scherp, dus ik kwam veel sneller aan dan verwacht. Churandy had 26 voetjes op mij en ik was er wel heel snel. Dit is ook zo\'n snelle (MONDO, red.) baan. In de finale moeten we in de 38.50-60 kunnen lopen, een Nederlands record en wie weet wel een podiumplaats. Hopen op baan 8.\" Brian wordt op zijn wenken bediend, in de finale heeft Nederland baan 8, aanvang: 17.25 uur.

\"\"
Churandy Martina lanceert Jerrel Feller

De vrouwen traden aan zonder Dafne Schippers en Jamile Samuel, liepen een goede tijd van 43.80 sec. met goede wissels. Aanvankelijk leken ze net buiten de boot te vallen (negende), maar door diskwalificatie van de Britse vrouwen (over de lijn aan de binnenkant gelopen) gingen ze toch als achtste door (derde in serie). Na afloop van de race gaf Marit Dopheide - uitgaande van uitschakeling - de volgende reactie: \"De wissels waren goed, de tijd was goed, we missen alleen topsnelheid. En er wordt gewoon heel hard gelopen. In de finale kunnen we met Dafne en Jamile voor de medailles meestrijden.\" Esther Akihary, Marit Dopheide, Eva Lubbers en Kadene Vassell leggen zo de loper uit voor het snelste team met Schippers en Samuel. Finale zondagmiddag 16.05 uur, in de gunstige baan 7. De vrouwen 4x100 meter staan momenteel achtste op de wereldranglijst met hun twee beste tijden van 2011 en 2012 (43.44 en 42.90). Voor hen volstaat vormbehoud, en dat is Top 16.

\"\"
Marit Dopheide schreeuwt Eva Lubbers de bocht in

De mannen 4x400 meter liepen in kou en regen een knappe aanvallende race. Startloper Joeri Moerman gaf het stokje als eerste door aan Bram Peters, die de race volledig controleerde, en met een flitsende eindsprint de Tsjech verraste. Dennis Spillekom liep een knappe ronde waarna Youssef zich helemaal leeg liep tegen wereldtoppers Kevin Borlee en Jakub Holusa. Met 3.06.15 hadden ze de 7de tijd, net iets langzamer dan hun 3.05.80 uit Rome waar het zeker 10 graden warmer moet zijn geweest.

\"\"
Bram Peters en Dennis Spillekom

Monique Jansen als elfde naar finale (discuswerpen)

Monique Jansen kwam met moeite door de kwalificatieronde discuswerpen. Een afstand van 57,12 meter in haar eerste poging bleek uiteindelijk voldoende in het kille stadion met vlagerige valwinden. Alleen Nadine Müller wierp naar behoren (64,49m). In totaal kwamen er slechts vijf vrouwen boven de zestig meter. Via Twitter reageerde Jansen als volgt: \"Finaleplaats is veilig. Morgen opnieuw beginnen en dan echte worpen laten zien!\" Finale is zondagmiddag 17.05 uur.

\"\"
Monique Jansen: voldoende voor een finaleplaats

Robbert-Jan Jansen had het lievers anders gezien (polsstokhoogspringen)

\"\"Het werd geen goede dag voor Robbert-Jan Jansen. Hij strandde na 5,30 meter, die hij in zijn derde poging wist te bedwingen. Jansen: \"De wind speelt hier uiteraard mee, maar dat mag mijn excuus niet zijn. De eerste poging op 5,40 meter was de beste. Ik had op 5,30 meter in poging drie gekozen voor een lichtere stok en dat lukte goed. Op 5,40 meter was de stok weer iets te licht. Het blijft moeilijk. In mijn derde poging kreeg ik een windvlaag van rechts waardoor ik de stok niet in de insteekbak kreeg maar hij eroverheen wipte. Ik had dit liever anders gezien. Eerst deze tegenslag verwerken, dan verder met wedstrijden, Luik en Heusden volgende week.\"

Fransen mist competitieritme (zevenkamp)

Door de blessures in de afgelopen maanden kwam Remona Fransen weliswaar wedstrijdfit aan de start in Helsinki, het gebrek aan ritme brak haar op tijdens de zevenkamp. De tweede dag werd gestart met een beste vertesprong van 6,03 meter (+0,9 m/s), na een mislukte eerste poging en precies 6 meter in poging 2 (pr = 6,28 meter). Bij het speerwerpen kwam ze in haar laatste poging tot 34,78 meter, bijna vier meter onder haar beste prestatie. Op de 800 meter liep ze in de stromende regen 2.14.37 en eindigde haar zevenkamp met 5964 punten, goed voor een twaalfde plaats. Fransen: \"Ik heb twee maanden aan de kant gestaan. Voor de 800 meter had ik nog een doel, 6000 punten halen, ik ging er nog vol voor. Nu doe ik nog wat wedstrijdjes en aan het eind van het seizoen een zevenkamp. Ik vind het heel zuur dat mij dit in een Olympisch jaar gebeurt. Ook ga ik met mijn begeleidingsteam kijken of ik iets anders moet doen. Ik heb het idee dat ik niet op alle disciplines genoeg vooruitgegaan ben. Ik kritisch en niet snel tevreden. Ik wil hier heel erg goed in worden. Een twaalfde plaats op een EK is niet goed genoeg.\"

\"\"
Remona Fransen: \'Eindelijk weer competitie\'


De hele dag kun je live via de Atletiekunie-Twitter de ontwikkelingen bijhouden.
De live-stream van European Athletics vind je hier.
Series en uitslagen vind je hier.
Het Dutch Athletics Teamboekje kun je hier downloaden.

Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie
Foto\'s: Karel Delvoye/VI-Pictures