EK indoor: TeamNL neemt vijf medailles mee uit Glasgow

Geplaatst op Zondag, 3 maart 2019
EK indoor: TeamNL neemt vijf medailles mee uit Glasgow

Zaterdagavond 2 maart ging het dak eraf van de Emirates Arena in Glasgow! Het Nederlands Team wist maar liefst vier medailles in drie kwartier tijd te veroveren. Drie bronzen en een zilveren plak waren de opbrengst van deze avond. Zondagavond voegde Nadine Visser daar een gouden aan toe.

Sprinttalent Joris Van Gool eindigde op de 60 meter als derde. Tony van Diepen veroverde met een Nederlands record (46,12) het brons op de 400 meter. Ook Dafne Schippers piekt op het juiste moment en pakte zilver in de finale 60 meter. Op de 400 meter weet Lisanne de Witte brons te bemachtigen in een nieuw persoonlijk record (52.34 sec.). Nadine Visser komt in haar finale 60 meter horden met grote overmacht in 7.87 over de finish, goed voor de gouden plak.

Technisch directeur Ad Roskam blikt terug: "we hebben een uitmuntend toernooi gedraaid waarbij voor elke finale en medaille is gestreden. En die strijdlust is beloond! Uiteraard was er ook een enkele tegenvaller maar die levert waardevolle informatie op voor het zomerseizoen. Het is een mooie tussenstop op weg naar het WK dit najaar in Doha."

Nadine Visser pakt goud op 60 meter horden

Nadine Visser heeft op machtige wijze de Europese indoortitel op de 60 meter horden veroverd. In de finale was ze met 7,87 de snelste en liet met grote overmacht de Duitse Cindy Roleder en Elvira Herman achter zich.

De Witte en van Diepen veroveren brons op de 400 meter

Lisanne de Witte haalde in Glasgow opnieuw een medaille op een internationaal titeltoernooi binnen. De Witte liep knap naar het brons op de 400 meter in 52,34 seconden wat tevens een persoonlijk record is.
Tony van Diepen veroverde verrassend brons op de 400 meter. Na een spannende race bleef hij de Sloveen Luka Janezic net voor in de strijd om het brons. Van Diepen dook met 46,12 ruim onder het Nederlands record van Liemarvin Bonevacia, dat sinds 2017 stond op 46,26 seconden. Bonevacia strandde hier in Glasgow in de series waar zijn tijd van 47,86 niet voldoende was voor de halve finales.

Schippers piekt op het juiste moment

Dafne Schippers ging er vervolgens met het zilver vandoor. Op de 60 meter moest ze alleen de Poolse Ewa Swoboda laten voorgaan. Ze liep met 7,14 haar beste seizoentijd en Schippers was duidelijk blij met haar topklassering bij de Europese indoorkampioenschappen in Glasgow. Jamile Samuel strandde in de halve finales waar zij tot 7.31 kwam.

Van Gool verrast met brons op de 60 meter

Joris van Gool maakte in de halve finales al indruk met een tijd van 6,62 seconden. Dat was de tweede snelste tijd van het deelnemersveld én een persoonlijk record. In de finale had hij de kracht voor nog een machtige race waar hij deze tijd evenaarde. De Slowaak Jan Volko was met 6,60 de sterkste. De Turk Emre Zafer Barnes veroverde zilver (6,61).

Anouk Vetter breekt vijfkamp af

Vetter begon haar vijfkamp dag in Glasgow sterk. Na drie van de vijf onderdelen stond ze op een vierde plek in de tussenstand. Bij het hoogspringen ging het echter mis. "Ik had een gekke afzet en voelde de voet stijf worden. Bij het kogelstoten had ik er geen last van, maar in de pauze werd het erger." Om erger te voorkomen moet Vetter de vijfkamp bij het EK indoor in Glasgow helaas vroegtijdig afbreken.

Geen finaleplek voor de 3000 meter mannen

Debutant in Glasgow Bram Anderiessen komt in zijn 3000 meter race tot een tijd van 8:18,30. "Het is toch wel een nieuwe ervaring om tussen deze mannen te lopen. Veel geduw en getrek. Ik had me mijn debuut wel anders voorgesteld", aldus Anderiessen. In de tweede series kwamen Mike Foppen en Benjamin de Haan in actie voor Nederland. De Haan begint de race erg goed, maar verliest halverwege de wedstrijd zijn linker spike door een los zittende veter. Uiteindelijk weet hij het tempo hierdoor niet meer vast te houden waardoor hij afzakt in het veld. De Haan finisht in een tijd van 8:11,57. Het lukt Mike Foppen zijn race goed te verdelen en weet steeds verder naar voren te lopen in het veld. Foppen finisht als zesde, zijn tijd 7:57,55 is helaas niet goed genoeg voor een plek in de finale.

Thijmen Kupers mist op één honderdste de halve finale 800 meter

Thijmen Kupers en Richard Douma vertegenwoordigden Nederland op de 800 meter. Kupers liep een gecontroleerde race maar kwam op de finishlijn net tekort waardoor hij als derde eindigde (1:48,72). De eerste twee gingen automatisch door aangevuld met twee tijdsnelsten. Waar in de eerste serie al een snellere tijd werd genoteerd, hield het EK indoor hier helaas op voor Kupers. Ook Douma wist geen plek in de halve finale te bemachtigen. Hij finishte in een tijd van 1:50,36 wat niet genoeg was voor een plek in de volgende ronde.

Zesde plek voor Maureen Koster op de 3000 meter

In de finale 3000 meter wist Koster lange tijd aan te haken in de kopgroep. Ze finishte uiteindelijk op een goede zesde plek in een tijd van 8:56,22. Julia van Velthoven eindigde op de dertiende plek in 9:14,90.

Via de kanalen van de Atletiekunie op Facebook, Twitter of Instagram kun je alle updates teruglezen.

Foto's: Erik van Leeuwen