EK round-up Sessie 8: NR en EK-titel voor Anouk Vetter!

Geplaatst op Zaterdag, 9 juli 2016

Dag 4 van de EK in Amsterdam zit erop en we zijn een gouden medaille en 2 Nederlandse records rijker. Anouk Vetter kroonde zich op grootse wijze tot Europees kampioene en verbrak het record van Dafne Schippers op de zevenkamp. Rutger Smith verbeterde het NR discuswerpen voor de masters 35, maar dat zal de werper uit Leek minder blij hebben gestemd. Wat gebeurde er allemaal in sessie 8?

Anouk Vetter wint goud
Het kon nauwelijks nog fout gaan na 6 fantastische onderdelen en dat ging het ook niet. De 800 meter was wel een zware beproeving voor de atlete van AV Sprint, maar dat geldt op de zevenkamp eigenlijk voor iedereen. Met 6626 punten had ze er 81 meer dan het Nederlands record van Dafne Schippers en nog belangrijker: het was ruimschoots voldoende voor goud. Nadine Broersen lag ook op koers voor de medailles, maar een ziekte speelde haar parten. Ze besloot niet te starten op de 800 meter.

Enorm dichtbij
We hoopten vandaag op 2 medailles en de andere zou dan moeten komen van de 5000 meter bij de dames. Voor de race was al bekend dat Maureen Koster dit niet ging doen, ook zij werd onverhoopt ziek. Susan Kuijken verdedigde haar bronzen medaille van 2 jaar geleden en startte nu in een sterker veld dan in Zürich. Haar restte de 4e plaats in een tactische race in 15:23.87. Ook Richard Douma kwam in en tactische race terecht. Hij liep tactisch een briljante race, nergens een centimeter te veel en kwam met 3:47.32 slechts 14 honderdsten tekort voor een bronzen medaille. Zijn eindklassering was dezelfde als die van Susan.

Overige finales
Een aantal andere atleten kwam in actie in verschillende technische finales. De eerste 2 van dit gezelschap waren Rianna Galiart en Femke Pluim op het onderdeel polsstokhoogspringen. Rianna strandde op 4.35 zonder een hoogte gehaald te hebben, Femke haalde zowel de 4.35 als de 4.45 m en behaalde zo een 6e plek. Fabian Florant kwam in 3 pogingen tot 16.23 m en behaalde hiermee de 10e plek. Rutger Smith ging voor de Olympische limiet en wierp in plaats daarvan een NR masters 35+. Zijn 59.99 leverde hem een 11e plaats op.

Verder werden er nog de series van de 4x100m gelopen. Zowel bij de dames als bij de heren bereikte Nederland de halve finale door bij de beste 3 in de serie te eindigen. De estafetteploegen zien we morgen terug. Bianca Baak had vandaag de halve finale van de 400 meter horden. Ze kwam tot een PR van 56.34 en was daarmee niet één van de tijdsnelsten voor een finaleplaats. Zij mag terugkijken op een mooi toernooi.