Omalla tweeling komt Nederlandse sprintploeg versterken

Geplaatst op Donderdag, 11 april 2024
Omalla tweeling komt Nederlandse sprintploeg versterken
© Instagram Eugene Omalla

De tweeling Eugene en Jaime Omalla komen vanaf nu uit voor Nederland. De broers, met een Oegandese vader en Nederlandse moeder, zijn gespecialiseerd op de 400 meter en hadden tot voor kort de afkorting UGA achter hun namen staan; sinds deze week is dat NED.

Belangrijke versterking

Bondscoach Laurent Meuwly vertelt dat beide atleten sinds hun geboorte over een Nederlands paspoort beschikken. "Ze zijn geboren in Nederland en zijn de eerste jaren hier opgegroeid in Zoetermeer, voordat ze naar Oeganda verhuisden om vervolgens in Amerika te gaan studeren."

Eugene en Jaime Omalla komen momenteel uit voor het atletiekteam van de Universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Dan bestaat de kans dat ze geselecteerd worden voor de olympische estafetteploegen. In de komende periode, na het universiteitsseizoen, wordt overleg met de twee atleten gevoerd over een langer verblijf in Nederland en aansluiting bij het trainingsprogramma op Papendal.

Vooral Eugene Omalla kan een belangrijke versterking betekenen voor de 4x400 meter estafetteploeg. Hij liep op 23 februari in het Sports Performance Center in Lubbock (Texas VS) 45.18 op de 400 meter indoor. De kans bestaat dat Eugene Omalla in mei mee zal doen bij de WK Estafette op de Bahama’s begin mei, waar de Nederlandse estafetteploegen hopen een olympisch ticket in de wacht te slepen. Ook kunnen beide sprinters zich nog individueel plaatsen voor de 400 meter op de Olympische Spelen in Parijs.

TeamNL