Records verbroken tijdens marathon van Athene

Geplaatst op Zondag, 4 november 2007

De marathon der marathons, de klassieke afstand tussen Athene en het plaatsje Marathon, is zondag gewonnen door Benjamin Kiprotich Korir en Svetlana Ponomarenko. Ongeveer 7200 lopers startten vandaag op de 25e editie van deze klassieke marathon.

Beide winnaars liepen parkoersrecords: 2.14,40 en 2.33,19.

De mannenrace werd gedomineerd door een groep Kenianen. Vanaf het moment dat de marathon berg-op gaat, zo rond 20 kilometer, plaatste de groep een tempoversnelling. Daarop konden de enige andere nationaliteiten in de groep, de Italiaan Migidio Bourifa (haas) en de Japanner Kazunari Yoshitomi, geen antwoord geven. De kampioen van vorig jaar, Henry Tarus (KEN), bleef lang bij de kopgroep en finishte uiteindelijk derde. De beslissing viel pas in de slotfase waarin Kiprotich Korir voor de tweede keer een tempoversnelling plaatste en die slaagde.

Ponomarenko had bij de vrouwen veel minder baat van een groep om maar heen. al na vijf kilometer maakte ze zichzelf los van het veld. De 37 jarige liep onbedreigd op de winst en een nieuw parkoersrecord af.