Round-up EK sessie 2: Geweldige sfeer in het Olympisch stadion

Geplaatst op Woensdag, 6 juli 2016

De eerste dag van de EK Atletiek ik Amsterdam zit erop en daarmee is ook de eerste gouden medaille vergeven, deze ging mee naar Turkije met Yasemin Can die de 10.000 meter won. In deze finale werd Jip Vastenburg 8e in 32:04.00. Verder werden de eerste halve finales afgewerkt en besloten de tienkampers de eerste helft van hun programma.

Jip Vastenburg teleurgesteld
Ze had zich een gouden medaille ten doel gesteld, maar het werd dus een 8e plaats. Vanaf het begin van de race werd het tempo hardgemaakt door zowel latere winnares Can als de uittredend kampioene Jo Pavey. Jip zat lang op het elastiek, maar moest na zo'n 6 kilometer de groep laten gaan. Het resulteerde in een tijd van net boven de 32 minuten. "Het ging vanaf het begin al superhard," was haar eerlijke reactie. De atlete die een lange blessureperiode achter de rug heeft, richt zich nu op Rio.

Verschillende finaleplaatsen
Naast de eerste finale waren er in deze sessie ook verschillende Nederlandse atleten die zich voor een finale konden kwalificeren. Zo stonden Laura de Witte, Jamile Samuel en Tessa van Schagen in de halve finales van de 200 meter. Jamile had 's ochtends al overtuigend haar serie gewonnen en kwam ook tijdens de avondsessie goed uit de blokken. Met 23.02 was ze iets sneller dan vanochtend en plaatste ze zich rechtstreeks voor de finale. Hetzelfde deed Tessa van Schagen die vanwege haar klassering op de Europese ranglijst de series mocht overslaan. Haar 22.95 was de 4e tijd van de dag. In de derde serie kwam Laura de Witte tekort voor een finale plaats. Ze kon haar PR van vanochtend niet evenaren en werd met 23.48 5e in haar serie. De finale staat gepland voor morgenavond om 19:10 uur.

Ook Menno Vloon en Melissa Boekelman konden zich vanavond voor de finale kwalificeren. Hiervoor was de kwalificatie-eis nodig of een plek bij de beste 12. Voor Menno Vloon stond deze eis op 5.65 meter bij het polsstokhoogspringen. Zijn avond begon slecht met twee foutsprongen, maar hij herstelde zich onder andere met een geweldige sprong op 5.35 m. Op die hoogte bleef hij echter steken en hij werd gedeeld 17e op basis van zijn eerdere foutsprongen. Melissa Boekelman moest verder stoten dan 17.30 m en kwam in haar 2e poging tot 17.50 m. Met een hoofdletter Q achter haar naam verliet ze het terrein. Morgenavond komt ze in actie om 17:05 uur.

Ook Verstegen een ronde verder
De 800 meter voor dames begon vandaag met de series. Met een relatief soepele overgangsregeling van de eerste 4 atleten van de serie aangevuld door de 4 tijdsnelsten leek een halve finale zeer goed haalbaar voor Sanne Verstegen. De Nederlands kampioene liep een attente race in de rug van de Zwitserse Selina Büchel en kwalificeerde zich met een tweede plek in de serie (2:04.69) eenvoudig voor de halve finales. Deze staan gepland op donderdag om 18:50 uur.

De tienkampers sluiten de dag af
De tienkampers hadden het maar druk aan het begin van de dag. Met nauwelijks rust tussen de eerste 3 onderdelen waren de avondonderdelen wat verder uit elkaar geplaatst. Eelco Sintnicolaas kende een naar eigen zeggen lastige hoogspringwedstrijd en bleef steken op 1.89 m. Hij zei later een PR van zijn trainingsmaatje Pieter Braun te verwachten, maar hij bleef steken op 2.01 m, 3 centimeter onder zijn PR. Op de afsluitende 400 meter kwamen ze beiden in de laatste serie in actie: Pieter kwam daar tot 49.78, Eelco sloot net boven de 50 secondegrens af en finishte in 50.41.