Round-up EK sessie 4: Het eerste goud is binnen!

Geplaatst op Donderdag, 7 juli 2016

De eerste gouden medaille op de EK in eigen land is een feit: Churandy Martina won in een zinderende finale de 100m voor de heren. Verder kwam er een eind aan de tienkamp waar het goud ging naar de Belg Thomas van der Plaetsen. Ook werden er technische finales afgewerkt, waar Ignisious Gaisah ook een medaille pakte. Het brons op het verspringen was voor hem. Wat gebeurde er nog meer op deze drukke avond?

De eerste medailles
De hoop was er op medailles en die kwamen er ook. Solomon Bockarie en Churandy Martina plaatsten zich voor de finale, waar voor Hensley Paulina het schip strandde in de halve finales. In de finale heeft Churandy Martina hooguit 1 meter op kop gelopen, maar dat was wel de belangrijkste meter. Met 10.07 pakte hij het goud. Solomon Bockarie werd knap 6e in de finale in 10.25, nadat hij in de halve finales de limiet voor de Olympische Spelen had gelopen.

In het jaar 2016 gebeurt alles voor Gaisah op het laatste moment. Hij kwalificeerde zich vlak voor het sluiten van de inschrijvingstermijn, hij kwam in de kwalificatie in de laatste poging tot zijn beste resultaat en ook zijn plaatsing bij de beste 8 kwam pas in de derde poging. Daarna volgde 7.93 en vanwege zijn 2e resultaat leverde hem dat een bronzen medaille op.

Overige finales
Er waren nog meer finales waar Nederland acte de présence gaf. Zo was er de finale van de 200 meter waar Jamile Samuel in 22.83 naar een 4e plaats en een Olympische limiet liep. De 7e plaats was er voor Tessa van Schagen, die net boven de 23 seconden in 23.03 over de streep kwam.

Op de tienkamp was het zicht op een medaille verkeken voor Pieter Braun, hij bleef daar steken op 4.60 meter. Daarna ging zijn speer relatief goed (56.86 m) en hij liep een PR op de 1500 met 4:25.12. Zijn totaal kwam daarmee op 7945 punten. Eelco stond na 7 onderdelen niet in de bovenste regionen van het klassement en klom nog wat met onder andere een goede prestatie op het polsstokhoogspringen (5.30 m). Tijdens de afsluitende 1500m gaf hij een show weg, voordat hij er na 700 meter de brui aan gaf. Hij finishte als 16e met 7025 punten.

Melissa Boekelman kwam in de finale niet tot de gedroomde Olympische limiet. Zij kan wel terugkijken op een goed toernooi met een 8e plek en 17.92 m in de finale.

Succesvolle kwalificaties
Dan waren er nog de nodige atleten die zich kwalificeerden voor de finale op hun onderdeel. Het programma begon vanavond met de halve finales van de 400 meter voor de heren, waar Liemarvin Bonevacia in actie kwam. Hij ging hard van start en hoefde slechts 1 atleet voor zich te dulden op het laatste rechte stuk. Met 45.68 mag hij morgen zijn opwachting maken in de finale.

Ook op de 400 meter voor de dames is er een Nederlandse finaliste. Nicky van Leuveren liep een nieuw PR in de halve finales en mag met 52.02 morgen nog eens terugkomen. Lisanne de Witte strandde met 52.37 in de halve finales.

Rutger Smith kwam op het Museumplein tot een finaleplaats. Met 63.85 m heeft hij nog niet de Olympische limiet in handen, maar op zaterdag krijgt hij daar nog een kans voor. Erik Cadée kwam niet tot een finaleplaats. De atleet die al aangaf na dit seizoen te stoppen met topsport kon zijn carrière niet verlengen en strandde in de kwalificatie met 61.96 m.

De laatste Nederlander die zich verzekerde van een finaleplaats was Richard Douma. Hij zat in de laatste en snelste van de 3 series en verzekerde zich met 3:39.80 als tijdsnelste van een finaleplaats. Voor hem staat de finale op zaterdag op de planning.

Toch waren er nog 3 atleten van wie wij vanavond afscheid moesten nemen. Eefje Boons heeft van haar 2 races over 100 meter horden genoten en met 13.26 kon zijn niet meedoen om een finaleplaats. Wel bedankte ze het publiek en gaf ze aan vereerd te zijn met de kans om aan dit toernooi mee te doen. Voor Nadine Visser begon het toernooi in de halve finales van de 100 meter horden. Zij klokte 13.25 en dit was ook niet genoeg van de finale. Sanne Verstegen liep net als gisteren een moedige race door lang aan de leiding te gaan in haar halve finale, maar een 5e plek in haar serie met een tijd van 2:03.33 was ook niet voldoende voor een finaleplek.