Thanou kan spikes in de tas laten

Geplaatst op Zondag, 10 augustus 2008
Thanou kan spikes in de tas laten

Ekaterina Thanou doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen. De Griekse sprintster plaatste zich voor de Spelen door in juli de Griekse Olympische limiet te lopen. Maar het IOC stak op het laatste moment een stokje voor haar deelname.

De sportkoepel baseert zich op het feit dat Thanou de Spelen in 2004 in discrediet heeft gebracht. In Athene kwm ze niet opdagen bij een dopingcontrole vlak voor aanvang van de Spelen. Samen met sprinter Keteris zette zij een motorongeluk in scene om het missen van de controle te rechtvaardigen. Na een schorsing van twee jaar is de sprintster weer startgerechtigd.

Woordvoerster Giselle Davies van het IOC bracht zondag de verbanning van Thanou in ferme bewoordingen naar buiten: \'Met haar uitsluiting zenden we een krachtig signaal uit dat zij de olympische beweging schade heeft berokkend. Er zijn toen spijtige dingen gebeurd die een donkere schaduw wierpen over de Spelen van 2004.\'

De Griekse atletiek zorgde ook voor het eerste dopinggeval op deze Spelen in de persoon van 200 meter loper Anastasious Gousis. De uitslag van zijn B-staal is nog niet bekend, maar zijn A-staal, van de urine die op 27 juli tijdens een training werd afgenomen, testte positief. Het IOC heeft dit inmiddels bevestigd. In Athene reikte de 29-jarige nog tot de halve finale.