Wanjiru wint marathon Amsterdam met parcoursrecord

Geplaatst op Zondag, 16 oktober 2016

Mannen

Daniel Wanjiru heeft de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaanse langeafstandsloper liep tijdens 41ste editie een tijd van 2.05.21 en verbeterde daarmee het parcoursrecord. Sammy Kitwara finishte als tweede, Marius Kimutai kwam als derde over de streep. Wanjiru plaatste in het Vondelpark de beslissende versnelling. De Keniaan dook vijftien seconden onder de oude toptijd, die Wilson Chebet in 2013 liep.

De snelste Nederlander in Amsterdam was Khalid Choukoud. Hij noteerde een tijd van 2.11.23 en werd daarmee voor de eerste keer Nederlands kampioen op de marathon. Bij de vrouwen werd Ruth van der Meijden Nederlands kampioene in 2.33.44. Koen Raymaekers kwam als tweede Nederlander over de streep na 2.15.48.

Vrouwen

De Ethiopische Meselech Melkamu won de marathon bij de vrouwen in een tijd van 2.23.21. Haar landgenote Abebech Afework finishte als tweede (2.24.27), Eunice Chumba kwam als derde over de streep (2.25.00).

Nederlands kampioenschap

Khalid Choukoud en Ruth van der Meijden maakten vandaag hun favorietenrol waar op het Nederlands kampioenschap marathon. Choukoud noteerde een tijd van 2.11.23: “Mijn belangrijkste doel was vandaag Nederlands kampioen worden en ik ben ook heel tevreden met mijn tijd.” Ook van der Meijden is met 2.33.44 heel tevreden over haar race: “De wedstrijd is goed verlopen. Het begin ging misschien iets te snel en daarom heb ik het laatste stuk iets verval gehad. Ik wilde mijn PR verbeteren en Nederlands kampioen worden en dat is beide gelukt.”

In totaal gingen 45.000 lopers van start op de TCS Marathon, Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km. De volgende editie vindt plaats op 15 oktober 2017. De inschrijving gaat begin november weer van start. Alle uitslagen zijn terug te vinden op: www.tcsamsterdammarathon.nl.