WJK dag 6: BRONS met RECORD voor estafette

Geplaatst op Zaterdag, 24 juli 2010
WJK dag 6: BRONS met RECORD voor estafette

De Nederlandse 4x100 meter meisjesploeg is bij de WK junioren DERDE geworden. Dafne Schippers, Loreanne Kuhurima, Eva Lubbers en Jamile Samuel liepen 44,09, een ruime verbetering van het NEDERLANDS JUNIORENRECORD in de series vrijdag (44,70).

Het was na de 100 en de 200 meter de derde bronzen medaille voor Jamile Samuel en na het goud op de zevenkamp de tweede medaille voor Dafne Schippers.

Jesper van der Wielen werd als eerste Europeaan tiende op de 5000 meter in 14.09,11.

\"\"

Van links naar rechts: Dafne Schippers, Loreanne Kuhurima, Eva Lubbers en Jamile Samuel


4x100 meter Meisjes, FINALE: Nederland.

De schitterende prestatie van de Nederlandse ploeg is een vervolg op het optreden bij de EK junioren vorig jaar. Judith Bosker, Yael van Pelt, Anouk Hagen en Jamile Samuel finishten toen in Novi Sad ook als derde, toen met een tijd van 45,88. Op Samuel na was de ploeg een andere, al hoorden Kuhurima (geblesseerd) en Babel (reserve) toen ook tot de selectie.

\"\"De basis van de ploeg was echter dezelfde: superbetrouwbare wissels. Waren het vorig jaar de Fransen en de Brittten die er in de series uitvlogen, zaterdag overkwam het opnieuw de (co-)favoriete Britten. Vooraf was veel geschreven over supertalent Jodie Williams die met drie medailles ster van het toernooi kon worden. Na winst op de 100 meter werd zilver op de 200 meter als verlies gezien en in de finale ging de 16-jarige zo hard weg dat startloopster Rebekah Wilson het stokje niet op tijd bij haar kon brengen.

In plaats van Williams is het nu dus Jamile Samuel die met drie medailles spekkoper van het toernooi is geworden. Teleurgestelde Britse journalisten stelden zich zelfs de vragen of Samuel met drie medailles danwel Dafne Schippers met goud en brons zou worden uitgeroepen tot \'koningin\' van het toernooi.

Beiden speelden in ieder geval een cruciale rol in de finale. Na een scherpe openingsetappe van Schippers werd het stokje met drie uitstekende wissels overgebracht naar Samuel. Tegen die tijd waren het niet alleen de Amerikanen en de Duitsers die voor lagen op de Oranjes, maar ook het sprintland Jamaica. Samuel toonde echter haar kwaliteit: het hele toernooi, ook in de 100 en 200 meters, leek het al dat de Nederlandse de allerhoogste topsnelheid. De Amsterdamse is bovendien een vechter, dus met hordenloopster Danielle Williams binnen bereik was Jamaica eigenlijk al bij voorbaat gezien. \'Ik ben best wel moe\', erkende de Nederlandse na de finale van haar derde onderdeel. \'Maar alles wat ik dacht was `moet! - moet! - moet! - moet!`. Dat lukte en dat is natuurlijk super.\'

Het was voor Samuel het achtste optreden voor een totaal van 1100 meter sprinten - een middenafstandsloopster waardig. Hetzelfde gold voor Schippers die een dag ervoor de zevenkamp had afgerond. Pas op de dag van de finale werd besloten dat de atlete deel zou uitmaken van de estafetteploeg. Toen bleek dat de snelle meerkampster fit was, maakte bondscoach Wigert Thunnissen bekend dat ze de plaats zou innemen van Janice Babel als startloopster. Schippers is met haar tijd van 11,56 de tweede sprintster van Nederland, achter alleen Samuel.

\"\"Vooraf was al bekend dat de eerste etappe de enige plek was waar Schippers in de ploeg paste. Het was ook waar ze dit jaar had getraind met de estafette. Bondscoach Thunnisssen legde uit dat ze zich zo slechts hoeft te concentreren op het afgeven van het stokje, zonder te hoeven oefenen op de ontvangst. In Moncton zelf was Schippers een keer beschikbaar geweest voor een training met het team.

Logischerwijs was de Amsterdamse Babel bijzonder teleurgesteld. Een dag eerder was ze van grote waarde voor de ploeg die zich met een nationaal record kwalificeerde. \'Ze liep ook hartstikke goed gisteren\', had Thunnissen gezien. \'Ze is in de vorm van haar leven. Maar ze zijn hier allemaal goed. Anders win je ook geen medaille.\'

In de race leverden alle training van het afgelopen jaar resultaat op, want de wissel van Schippers op Kuhurima (zie foto) liep al even stabiel als die van Babel een dag eerder. \'Veel beter ook dan de training die we hier hebben gedaan de afgelopen week\', vond Kuhurima.

Met de snelle Schippers in de ploeg, plus de spanning van een finale, was de ploeg razendsnel. Enige vrolijkheid maakte zich bovendien van de atletes meester toen ze zich realiseerden dat de juniorenploeg de oorspronkelijke limiet voor de EK in Barcelona had gelopen. Er start volgende week zaterdag een vrouwenploeg in Spanje, maar die werd speciaal aangewezen toen de ploeg de limiet net misliep bij de MONDO Keien Meeting in Uden (44,27).

Vanuit Moncton nemen Samuel en Kuhurima (die morgen hiervandaan doorvliegen naar Spanje) daarom een uitdaging mee: \'Het lijk me een hele mooie opgave voor hen om deze tijd te evenaren of zelfs te verbeteren\', aldus Lubbers. Grappenmakerij terzijde kan dat nog een flinke kluif worden, want zo snel als 44,07 liep zelfs een Nederlandse seniorenploeg voor het laatst in 2005.

In ieder geval is duidelijk dat met deze generatie atletes doorgebouwd kan worden aan een mooie estafettetraditie. Nooit haalden juniorenploegen medailles in de estafette, nu is het de meisjesploeg twee keer op rij gelukt, bij de EK junioren en nu de WK junioren. Des te opvallender is dat slechts een van de loopsters in Canada, Kuhurima, laatstejaars is. Alle anderen komen volgend jaar terug als junior, reserve Marloes Duijn is zelfs pas B-juniore.

Luister hier naar een interview met de meisjes.

\"\"

De laatste drie medailles op zaterdagavond werden niet in de stadion uitgereikt, maar tijdens een multicultureel festival in de binnenstad van de stad Moncton.


5000 meter Jongens: Van der Wielen tiende

Zoals Jesper van der Wielen volledig verwacht had, werd de finale van de 5000 meter een ondankbare wedstrijd Vanaf de allereerset meters brak het veld in twee groepen. Vooraf sleurden de Kenianen John Kipkoech en David Kiprotich Bett op een tempo van 13.30, twintig seconden sneller dan het (nationaal) record van de Nederlander.

\"\"In de warmte (bijna dertig graden om drie uur \'s middags) is het gekkenwerk om daarin mee te gaan, dus Van der Wielen trok zijn eigen plan. Na de race baalde hij vooral dat er niet meer concurrenten waren die langer meegingen met de Kenianen, omdat hij die met een gelijkmatige race zou kunnen achterhalen. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de jonge Marokkaan Hicham Sigueni die moest opgeven. De Ethiopiers Belete Assefa en Atsedu Tsegay gingen ook mee en moesten het bekopen met een vijfde en zesde plek (13.42,10 en 13.54,33).

Van der Wielen had zijn zinnen meer gezet op de Japanners Nishiike en Murasawa. Die kwamen echter uit in een groepje dat samen optrok achter de ontketende Kenianen. \'Het is jammer dat die daardoor niet verder terugvielen. Met een vlakke race rond de 14 minuten, waar ik op had ingezet, was ik dichterbij die jongens gefinisht.\'

In de warmte kwam het tempo van de Nederlander iets lager uit dan verwacht, rondjes 67, 68 in plaats van 66. \'En ik had het op twee kilometer al heel zwaar\', merkte Van der Wielen. \'Dus harder weggaan had totaal geen zin gehad.\'

De Nederlander kwam nu van achteruit een beetje opzetten en achterhaalde een handjevol concurrenten zoals de Oegandees Chebet en uiteindelijk de Amerikaan Trevor Dunbar. Voor hem finishten louter Afrikanen en de twee Japanners. \'Eerste Europeaan is niet verkeerd\', oordeelde Van der Wielen. \'Maar het is ook niet de uitschieter waar je op hoopt.\'

Luister hier naar het interview met Jesper.

FINALES

\"\"

4x100 meter jongens
Na de meisjes slaagde ook Britse estafette er ook bij de jongens niet in om het stokje goed rond te krijgen. Voor goud zou dat niks hebben uitgemaakt want de Amerikanen Michael Granger, Charles Silmon, Eric Harris en Oliver Bradwell waren ongenaakbaar. Zelfs met 100 meterkampioen Dexter Lee in de gelederen kon Jamaica zelfs niet in de buurt komen (38,93 om 39,55).


\"\"Discuswerpen Jongens

Andrius Gudzius won niet alleen de tweede medaille ooit voor Litouwen, het was het eerste goud. Niet alleen zijn winnende worp van 63,78 meter maar nog drie andere pogingen landden verder dan de 61,85 van nummer twee Andrei Gag (Roe, 61,85). Het Oekrainse supertalent Mykyta Nesterenko was na een verre kwalificatie weer wisselvallig en werd met 60,54 zelfs van het podium gehouden door Julian Wruck die met 60,54 de allereerste Australische medaille van het toernooi won.

\"\"
400 meter horden Meisjes

Een (voor hen) lekker warm stadion met een enthousiast publiek maakte de 400 meter horden de meest perfecte race tot dusver van het kampioenschap. De eerste zeven loopsters scoorden een persoonlijk record. Katsiaryna Artsiukh was oppermachtig met de beste jaartijd van 56,16, maar achter de Belarussische was het ook nog eens bijzonder spannend met zes atletes op nog geen 8/10 van elkaar. De Russische Rudakova werd uiteindelijk \'best of the rest\' in 57,16. Evonne Britton drukte de borst net eerder over de streep dan Shiori Miki voor wie slechts een nationaal Japans jeugdrecord resteerde.


\"\"Polsstokhoogspringen Meisjes
Wisselvallige wind maakte het polsstokhoogspringen daarentegen een lastige opgave. In een matige wedstrijd vloog lag meer dan de helft van de deelneemster er op hun tweede hoogte al uit. Angelica Bengtsson was als superster naar het toernooi gekomen. De Zweedse trok ook aan het langste eind maar met een rommelige wedstrijd (foutpogingen op 4,05 en 4,20 meter) bleef ze met 4,25 meter ruim achter bij haar beste poging van 4,47 eerder dit jaar.


\"\"Kogelslingeren Meisjes

Barbara Spiler uit Slovenië verbeterde zich aan de leiding zelfs nog twee keer en stond met 65,28 meter ruim bvoenaan toen Sophie Hitchon de geest kreeg. Met een nationaal jeugdrecord van 66,01 meter katapulteerde de Britse zich van plaats vier naar de leiding. Spiler had daar vervolgens geen antwoord meer op.


Ook op zaterdag:

Vroeg in het programma kreeg Dafne Schippers haar GOUDEN medaille uitgereikt voor de zevenkamp.

\"\"

\"\"

\"\"


---

De wereldkampioenschappen voor junioren (WJK, of WK-J) worden van 19 t/m 25 juli gehouden in Moncton.

www.atletiekunie.nl doet vanuit Moncton dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Sebastiaan Durand (foto.durand.nl) verzorgt de fotografie. Verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected]) verzorgt tekst en audio, plus onregelmatige updates op www.twitter.com/Atletiekunie. Op persoonlijke titel twittert hij soms ook via www.twitter.com/wkortleever.

Volledige informatie over het Dutch Athletics team, hun programma, plus een interview met Dafne Schippers, is te vinden in het teamboekje van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaaat).

Via de website van de IAAF, www.iaaf.org en de website van de organisatie, www.moncton2010.ca zijn tijdens het WK junioren nieuws en live uitslagen te vinden. De lokale krant, de Times & Transcript, staat letterlijk vol (tientallen artikelen) met nieuws over het evenement. De nationale Canadese omroep CBC.ca biedt ook veel informatie (waaronder maandag live beelden van de openingsceremonie).