ASICS NK Atletiek dag 1: Bouju en Seedo winnen 100 meter

Geplaatst op Vrijdag, 28 juli 2023
ASICS NK Atletiek dag 1: Bouju en Seedo winnen 100 meter
© Erik van Leeuwen

Van 28 tot en met 30 juli vinden de Nederlandse kampioenschappen atletiek plaats bij AV Sprint in Breda. Op dag één werden de 100 meter finales gelopen, pakte Schilder de kogelstoottitel en wierp Comenentia een kampioenschapsrecord.

Sprintgeweld op de 100 meter

In de finale van de 100 meter dames ging N'ketia Seedo er als een speer vandoor. Tasa Jiya en Lieke Klaver probeerden nog dichterbij te komen, maar uiteindelijk bleek Seedo de allersterkte. Met een tijd van 11.21 seconden was het goud voor de Utrechtse N'ketia. Tasa Jiya eindigde net voor Lieke Klaver en zij pakten het zilver en brons.

De tweevoudig zilveren medaillewinnaar van het EKu23, Raphael Bouju, won na een spannende race de 100 meter finale in 10.15 seconden. Taymir Burnet kon tot negentig meter volgen en leek zelfs even de winst te gaan pakken. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met het zilver. Hensley Pauline pakte het brons.

Hoog niveau kogelstoten vrouwen

Het was een spannende kogelstootfinale bij de vrouwen. Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Alida van Daalen stonden gingen allemaal voor de nationale titel. Uiteindelijk was het Jessica Schilder die in de vijfde poging aan het langste eind trok. Het zilver was er voor Jorinde van Klinken en het brons ging naar Alida van Daalen

Kampioenschapsrecord Comenentia

De in Amerika trainende Denzel Comenetia stond met een jetlag aan de start van het kogelslingeren. Het leek hem niet te deren, want hij verbeterde zelfs het kampioenschapsrecord naar 72.37 meter. Tweede werd Matyas Kerekgyarto en het brons ging naar Etiènne Orbons.

Foppen ongenaakbaar op 5000m

De kersvers Nederlands recordhouder op de 5000 meter ging in Breda voor de gouden medaille op diezelfde afstand. Hij benaderde de NK als een ;echte toernooirace en versnelde dus pas de laatste rondes. Dat deed hij met verve. Hij won uiteindelijk met overtuiging en mocht het goud meenemen naar Nijmegen.

Overige kampioenen

  • Koen van der Wijst - polsstokhoogspringen mannen
  • Pauline Hondema - verspringen vrouwen
  • Ruben Rolvink - discuswerpen mannen
  • Ineke van Koldam - 5000 meter vrouwen
  • Audrey Jacobs - kogelslingeren vrouwen
  • Glenka Antonia - hoogspringen vrouwen
  • Sven Poelmann - kogelstoten mannen
NK Wedstrijd