ASICS NK Atletiek dag 3: Bonevacia en Saalberg winnen 400 meter

Geplaatst op Zondag, 30 juli 2023
ASICS NK Atletiek dag 3: Bonevacia en Saalberg winnen 400 meter
© Erik van Leeuwen

Van 28 tot en met 30 juli vinden de Nederlandse kampioenschappen atletiek plaats bij AV Sprint in Breda. Op dag drie wonnen Saalberg en Bonevacia goud op de 400 meter.

Saalberg en Bonevacia winnen 400 meter

Eveline Saalberg is de Nederlands kampioen 400 meter. Zoë Sedney ging er als een speer vandoor, maar na 300 meter was de tank leeg. Saalberg stormde voorbij en liet niemand meer passeren. De klok stopte uiteindelijk na 52.20 seconden. Het zilver was voor Lisanne de Witte en Britt de Blaauw ging naar huis met het zilver.

Topfavoriet Liemarvin Bonevacia gaf de supporters een echte show. Met 45.62 seconden was hij al zijn concurrenten te snel af. Isaya Klein Ikkink werd tweede in 45.86 seconden en het brons was voor Isayah Boers in 46.12 seconden.

Jiya verslaat Bol

Op de 200 meter was Femke Bol misschien wel de favoriet door haar snelle tijd in de 200 meter series. In de finale kwam Tasa Jiya in de bocht onder Femke Bol door en deze voorsprong gaf ze niet meer af. Ze liep een persoonlijk record van 22.77 seconden met een tegenwind van -2.2 m/s en pakte de nationale titel. Het zilver was voor Femke Bol, brons voor Marije van Hunenstijn.

Bij de mannen won Taymir Burnet de 200 meter. Het zilver ging hier naar Raphael Bouju en op de derde plaats eindigde Hensley Paulina.

Broersen op weg terug

Na drie ongeldige sprongen van Marijke Esselink op het verspringen, lag de zevenkamptitel voor het oprapen. Nadine Broersen, op de weg terug na haar zwangerschap, had daarvoor de beste papieren. Met een puntentotaal van 6046 bemachtigde ze het goud. Het zilver was voor clubgenoot Myke van de Wiel, brons ging naar EKu23-deelneemster Sophia Mulder.

Visser opnieuw Nederlands kampioen 100 meter horden

Maayke Tjin A-Lim of Nadine Visser? Dat was de vraag voorafgaand aan dit NK. Maayke Tjin A-Lim loopt het seizoen van haar leven, verbeterde al meerdere keren haar persoonlijk record en plaatste zich voor de WK in Boedapest. In de finale van 100 meter horden was het tóch meervoudig Nederlands kampioen Nadine Visser die er met de winst vandoor ging. Maayke Tjin A-Lim pakte het zilver en het brons blijft in Breda, bij Anouk Vetter.

Bij de mannen won Timme Koster voor Jamie Sesay en Guus Nijkamp. Zijn grote uitdager, Mark Heiden, werd gediskwalificeerd door een valste start.

Overige kampioenen

  • Maureen Herremans - hinkstapspringen vrouwen
  • Robin van Riel - 1500 meter mannen
  • Marissa Damink - 1500 meter vrouwen
  • Lauri Hulleman - tienkamp
  • Lisanne Schol - speerwerpen vrouwen
  • Douwe Amels - hoogspringen mannen
NK Wedstrijd