ASICS NK Atletiek: wat gebeurde er op dag 2?

Geplaatst op Zaterdag, 27 juli 2019

De tweede dag van de ASICS NK Atletiek zorgde voor acht (nieuwe) Nederlands Kampioenen. Zo bleef het kogelslingeren voor de vrouwen lang spannend, was er een spectaculaire titanenstrijd op het polsstokhoogspringen tussen Menno Vloon en Rutger Koppelaar en natuurlijk de finales met de sprintkanonnen op de 100 meter. Lees nog even mee.

Kogelslingeren vrouwen

Bij het kogelslingeren voor de vrouwen bleef het lang spannend. Wendy Koolhaas (Groningen Atletiek) verzekerde zich opnieuw van de Nederlandse titel door de kogel 64,26 meter verderop te laten landen. Het zilver was voor Sina mai Holthuijsen (AV Unitas) met een afstand van 61,96 meter. Linda Prop (SPADO) leek de gehele wedstrijd het brons mee naar huis te nemen maar Marije Efdee (Leiden Atletiek) stak daar in haar laatste poging een stokje voor door de kogel 57,05 meter ver te slingeren.

Polsstokhoogspringen mannen

Het polsstokhoogspringen beloofde een mooie wedstrijd te worden. Een titanenstrijd tussen de twee titelfavorieten Menno Vloon (AV Lycurgus) en Rutger Koppelaar (ARV Ilion) volgde waarin Rutger Koppelaar uiteindelijk aan het langste eind trok. Met een hoogte van 5,65 meter nam Koppelaar opnieuw het goud mee naar Zoetermeer. 5 meter 50 centimeter en het zilver was er voor Menno Vloon. Timo de Water (ARV Ilion) pakte de bronzen plak met 5,10 meter.

Hoogspringen vrouwen

Bij het hoogspringen voor de vrouwen sprong zowel de nummer één als nummer twee over de 1,82 meter. Door minder foutsprongen ging de gouden plak naar Lisanne Hagens (ARV Ilion). Het zilver bleef in Den Haag bij Glenka Antonia (Haag Atletiek) en het brons ging naar Marlies van Haaren (Phanos) met een hoogte van 1,79 meter.

Discuswerpen mannen

De titel op het discuswerpen was vacant doordat de Nederlands Kampioen (Erik Cadee) van vorig jaar niet deelnam.Thuisfavoriet Casper Hattink (Haag Atletiek) werd de opvolger van Erik Cadee met een afstand van 58,11 meter. Stephan Dekker (ARV Ilion) eindigt als tweede met een beste worp van 55,85 meter en Nederlands juniorenkampioen Shaquille Emanuelson pakt het brons met een afstand van 55,23 meter.

100 meter mannen

Met heel het podium van vorig jaar aan de start beloofde het een razendsnelle finale te worden. En wat voor finale werd het! De winst ging naar Hensley Paulina (Rotterdam Atletiek) in een tijd van 10,35 seconden. De nummers 2, 3, 4 en 5 waren slechts drie honderdste van elkaar verwijderd. Als tweede over de streep kwam Christopher Garia (Rotterdam Atletiek) in een tijd van 10,41 seconden. Nipt daarachter kwam de derde Rotterdammer over de finish en neemt dus brons mee naar huis: Churandy Martina (Rotterdam Atletiek) in 10,42 seconden. Een volledig Rotterdams podium in Den Haag op de 100 meter sprint.

100 meter vrouwen

De topfavoriete Dafne Schippers (Hellas Utrecht) stond te popelen om haar nationale titel terug te veroveren na een valse start vorig jaar. Na 11,33 seconden passeerde Dafne Schippers als eerste de finishlijn en pakte het goud. Ze rekent daarbij af met Jamile Samuel (Phanos) in een tijd van 11,52 seconden en de B-juniore Nketia Seedo (U-track) in 11,61 seconden. Zij pakken het zilver en brons.

3000 meter steeplechase mannen

De gedoodverfde favoriet Noah Schutte (Leiden Atletiek) greep de winst in een tijd van 9:13,85 seconden. Het zilver ging naar huis met Lars Cazander (Hellas Utrecht) in 9:16,02 seconden. Niet ver daarachter kwam Cas Lutz (GAC Hilversum) in 9:17,03 seconden over de finish.

3000 meter steeplechase vrouwen

Irene van der Reijken (Rotterdam Atletiek) ging voor haar derde Nederlandse titel op rij maar met de concurrentie van onder andere de zusjes Bakker kon dit nog weleens lastig gaan worden. Irene van der Reijken flikte het toch! Voor het derde jaar op rij pakte zij de gouden plak. Ze finishte in een tijd van 10:00,06 seconden. De tweede plaats is voor Jasmijn Bakker (AV Triathlon) in 10:10,38 seconden. Het brons gaat naar zus Veerle Bakker (Leiden Atletiek) in een tijd van 10:16,84.

Bekijk alle foto's van de tweede dag in ons album (fotografie Erik van Leeuwen)