Atleten dik in de prijzen tijdens het NOC*NSF Sportgala 2023

Geplaatst op Woensdag, 20 december 2023
Atleten dik in de prijzen tijdens het NOC*NSF Sportgala 2023
© BSR Agency

Op woensdagavond 20 december werden in DeFabrique in Utrecht de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het NOC*NSF Sportgala. De presentatie van het NOC*NSF Sportgala was in handen van Simon Keizer, met muzikale ondersteuning van Diggy Dex. Voormalig topatleet Gregory Sedoc en voormalig topvolleybalster Manon Flier reiken de awards uit.

Vier awards voor de Nederlandse atleten

De Nederlandse atleten gingen er met maar liefst vier awards vandoor deze avond:

 • Niels Laros winnaar Young Talent Award 2023
  Niels Laros is uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De 18-jarige middenafstandsloper verbeterde dit jaar het Nederlands record op de 1.500 meter en eindigde op die afstand knap als tiende bij de WK atletiek in Boedapest. Ook pakte Laros twee keer goud bij de EK onder 20 (op de 1500 en 5000 meter). Niels maakt sinds 2022 deel uit van het (middel)lange afstandsprogramma op Papendal waar hij traint onder de vleugels van bondscoach Tomasz Lewandowski. Laros is de opvolger van judoka Joanne van Lieshout, die er vorig jaar met de prijs vandoor ging.
 • 4x400m estafette vrouwen (outdoor) Sportploeg van het Jaar 2023
  Voor de tweede keer op rij ging de titel ‘Sportploeg van het Jaar’ naar de 4x400m estafette vrouwen (outdoor). Het team met Femke Bol, Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte liep afgelopen zomer op de laatste dag van de wereldkampioenschappen in Boedapest naar een historische gouden atletiekmedaille in 3.20,72, de beste wereldjaartijd.
 • Joël de Jong Parasportman van het Jaar 2023
  Joël de Jong is benoemd tot Paralympische sportman van het Jaar. De Jong won op de WK para atletiek in Parijs het goud op de 100 meter en daar voegde hij een bronzen medaille aan toe bij het verspringen.
  Het is een primeur: voor het eerst wordt de parasportman, parasportvrouw en parasportploeg 2023 onderscheiden tijdens het NOC*NSF Sportgala. Tot nu toe bestond alleen de categorie paralympische sporter van het jaar.
 • Femke Bol Sportvrouw van het Jaar
  Tot slot werd Femke Bol voor het eerst verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Dit jaar bleef Femke Bol ongeslagen in de Diamond League op de 400m horden en werd ze in Boedapest wereldkampioen op de 400m horden en met de 4x400m estafettevrouwenploeg. In het voorjaar schitterde ze op de 400 meter met een wereldrecord indoor van 49,26 seconden. Femke Bol kreeg de voorkeur boven Sifan Hassan, die twee marathons won dit seizoen, en roeister Karolien Florijn, die dit jaar heerste in de skiff.
Niels Laros_sportgala BSR Agency
Joel de Jong_sportgala BSR Agency
4x4_sportgala BSR Agency
Femke Bol_sportgala BSR Agency
Podium BSR Agency
TeamNL